top of page

Sibo 

Op internet staan veel adviezen rondom SIBO. Veel "voedingsdeskundigen" prijzen

hiervoor testen aan, supplementen en dieetvoorschriften. 

Deze werkwijze mist wetenschappelijke onderbouwing.

SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial overgrowth, met andere woorden er is een bacteriële overgroei in de dunne darm. SIBO is geen ziekte op zich, maar het kan een gevolg zijn van een ander of eerder ziektebeeld.
 

Een aantal mogelijke oorzaken zijn: 

• na een darminfectie

• na een operatie waarbij een deel van de maag of een deel van de dikke darm is verwijderd

• een verstoorde darmwerking 

• een verminderde aanmaak van enzymen door de alvleesklier

• ernstige ontstekingsziekten in spijsverteringsstelsel

• verminderd maagzuur of veel gebruik van maagzuurremmers zoals omeprazol

• veelvuldig gebruik van medicatie zoals antibiotica en chemotherapie

Laboratorium
Heiko de schepper.jpeg

Op internet staan veel adviezen rondom SIBO. Veel "voedingsdeskundigen" prijzen hiervoor testen aan, supplementen en dieetvoorschriften. Hiermee claimen ze de dunne darmbacteriën te verhongeren. 

Deze werkwijze mist wetenschappelijke onderbouwing. Veel voedingsadviezen lijken op wat er wordt voorgeschreven in het FODMAP en eliminatie dieet.

Vaak kosten deze testen en supplementen veel geld. Langdurig zomaar allerlei voedingsmiddelen uit je eetpatroon halen geeft vaak meer problemen: steeds gevoeliger reageren op voeding, ondervoeding, missen van essentiële voedingsstoffen. 

 

Professor Heiko de Schepper

(Universitair ziekenhuis Antwerpen) 
"Blijf weg van dure supplementen of zinloze darmflora analyses"

 

Wanneer er een vermoeden is voor SIBO laat dit onderzoeken in een ziekenhuis, en indien nodig laat je begeleiden door een diëtist die gespecialiseerd is in het FODMAP dieet en PDS. 

Zomaar voedingsadviezen volgen via internet, aanschaffen van dure testen en voedingssupplementen is verspilde energie en geld, en het kan zelfs je gezondheid verder schaden.

"Ik heb de diagnose Sibo gekregen en volg hiervoor een dieet. ik dacht door in zee te gaan met een Orthomoleculaire Diëtiste dat ik mijn klachten op zou lossen. Het is alleen maar erger geworden! Ben daarnaast zeker 10 kilo lichter dan mijn normale gewicht. Weeg nu rond de 50. Normale gewicht 60 kilo. Ik heb veel last van boeren, en winden laten, gistgevoel in maag tot in de keel toe. Angst om normale voedingsmiddelen te eten omdat ik dan bang ben weer onderuit te gaan. Heb moeite controle terug te krijgen over mijn eigen systeem. Daarnaast onrustig en moe, een opgeblazen gevoel, kramp, misselijkheid, maagzuur, te weinig maagzuur lijkt wel waardoor ik moet boeren of de vertering niet goed gaat. Daarnaast is mijn ontlasting vaak brijerig..

 

Na 5 behandelingen hypnotherapie: "Het gaat goed met mij, ik heb er inmiddels 12 kilo bij.

Ik voel me fysiek en mentaal gelukkig weer goed. Ben sinds vorige week zelfs weer aan het werk! Ik vond de therapie zeer prettig en behulpzaam. Regelmatig naar Elja haar sessies

geluisterd en wat ik geleerd heb in de praktijk gebracht ."

Danielle F.

bottom of page