Maag darm klachten
Naar schatting heeft 15 - 20% van de Nederlanders last van maag-darmklachten zoals prikkelbare
darmsyndroom PDS, dyspepsie, IBD, coeliakie, buikpijn, krampen, opgeblazen buik, diarree, of obstipatie, soms ook afwisselend. Daarnaast maagklachten, moeheid, slaapproblemen, angst, problemen met plassen of lage rugpijn.
Deze klachten kunnen je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven. Helaas wordt er nog te vaak gezegd
dat er niets aan te doen is of dat je er maar mee moet leren leven. Gelukkig is dat niet waar!
Prikkelbare darm syndroom (PDS), de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, functionele dyspepsie en coeliakie zijn allemaal aandoeningen die het spijsverteringsstelsel beïnvloeden, maar ze verschillen significant qua oorzaken, symptomen en behandeling.
Prikkelbare darm syndroom PDS
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een functionele aandoening, wat betekent dat de symptomen niet veroorzaakt worden door zichtbare afwijkingen of ontstekingen in het spijsverteringsstelsel. Symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, en veranderingen in de stoelgang zijn kenmerkend voor PDS, maar er is geen schade aan de darmen zelf. Lees verder >>
Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn daarentegen vormen van inflammatoire darmziekten (IBD). Ze worden gekenmerkt door chronische ontstekingen in het spijsverteringskanaal, wat ernstige symptomen en complicaties kan veroorzaken. De ziekte van Crohn kan elk deel van het spijsverteringskanaal aantasten, terwijl colitis ulcerosa voornamelijk de dikke darm (colon) en het rectum betreft. Beide aandoeningen kunnen leiden tot symptomen zoals ernstige buikpijn, bloedige diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies. Lees verder >>
Functionele dyspepsie
Dyspepsie, ook bekend als indigestie, verwijst naar een groep symptomen die ongemak of pijn in de bovenbuik veroorzaken, vaak gerelateerd aan het eten. Het omvat vaak een vol gevoel, een opgeblazen gevoel, buikpijn, en soms misselijkheid. Dyspepsie is geen specifieke ziekte, maar eerder een verzameling symptomen die kunnen wijzen op een probleem in het spijsverteringsstelsel. De oorzaak kan variëren van levensstijlfactoren tot onderliggende medische aandoeningen. Lees verder >>
Coeliakie
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de consumptie van gluten (een eiwit gevonden in tarwe, gerst en rogge) leidt tot schade aan het slijmvlies van de dunne darm. Dit resulteert in malabsorptie van voedingsstoffen en kan leiden tot symptomen zoals diarree, buikpijn, bloedarmoede en gewichtsverlies. Lees verder >>
Hoewel PDS, IBD, en coeliakie allemaal het spijsverteringsstelsel beïnvloeden, zijn de benaderingen voor diagnose en behandeling verschillend. De behandeling van PDS en dyspepsie begint vaak met het aanpassen van voeding, eventueel medicatie, maar een bijzonder effectieve methode is hypnotherapie. IBD en coeliakie vereisen meer specifieke behandelingen: IBD kan medicatie of chirurgie omvatten om ontstekingen te beheersen en complicaties te behandelen, terwijl coeliakie strikte naleving van een glutenvrij dieet vereist. Het is cruciaal wanneer je nieuwe of aanhoudende spijsverteringsproblemen ervaart om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.
​
Een speciale vorm van hypnotherapie is zeer effectief in de behandeling van PDS en dyspepsie.
Ook mensen met IBD en coeliakie hebben vaak in de rustige periodes last van een prikkelbare darm, stress of angstklachten. Ook hier kan hypnotherapie veel betekenen.
De prikkelbare darm (PDS)
Het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wel bekend als spastische darm, is een veelvoorkomende aandoening die het spijsverteringsstelsel treft. Mensen met PDS ervaren een reeks symptomen, die vaak wisselen in ernst en duur. Hoewel de exacte oorzaak van PDS niet volledig wordt begrepen, wordt aangenomen dat het te maken heeft met hoe de hersenen en de darm met elkaar communiceren. Factoren zoals stress, voeding, en mogelijk een verstoring van de darmflora kunnen bijdragen aan het ontstaan en de ernst van de symptomen.
​
De klachten die gepaard gaan met PDS variëren per persoon, maar de meest voorkomende zijn:
-
buikpijn, deze kan zeurend, stekend of krampend zijn.
-
veranderingen in de stoelgang: diarree, obstipatie of een afwisseling van beide
-
opgeblazen gevoel en gasvorming, soms ook met zichtbare zwelling van de buik
-
voedselintolerantie; sommige mensen met PDS merken dat hun symptomen verergeren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Lactose, gluten en bepaalde soorten koolhydraten (FODMAPs) zijn bekende triggers.
Hoewel PDS oncomfortabel en verstorend kan zijn, is het niet schadelijk voor de darmen op dezelfde manier als inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Eén van de meest effectieve behandelingen is darmgerichte hypnotherapie, deze richt zich op het verminderen van de gevoeligheid van de zenuwen in de darmen.
De prikkelbare maag (dyspepsie)
Dyspepsie, ook wel indigestie genoemd, gaat gepaard met klachten of pijn in de bovenbuik. Het is geen ziekte op zich, maar eerder een verzameling van symptomen die verband houden met het spijsverteringsproces. Dyspepsie kan incidenteel en mild zijn, maar het kan ook chronisch en hinderlijk zijn, waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk wordt beïnvloed. De exacte oorzaak van dyspepsie kan variëren en soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden.
Klachten die horen bij dyspepsie zijn:
-
vol gevoel tijdens of na het eten. Het gevoel hebben dat het eten niet zakt.
-
maagpijn, pijn in het bovenste deel van de buik. Deze pijn kan zeurend, knagend of brandend zijn
-
opgeblazen gevoel
-
misselijkheid, dit kan al dan niet gepaard gaan met braken.
-
maagzuur, oprispingen, opboeren, vieze smaak in de mond.
Soms wordt dyspepsie veroorzaakt door andere spijsverteringsaandoeningen zoals maagzweren, gastritis, of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). In andere gevallen kan het gerelateerd zijn aan levensstijlkeuzes zoals het eten van bepaalde voedingsmiddelen, het drinken van alcohol of cafeïne houdende dranken, roken, stress en overmatig gebruik van bepaalde medicijnen zoals NSAID's.
Een gespecialiseerde manier van hypnotherapie is zeer effectief bij functionele dyspepsie.
Gespecialiseerd PDS / IBD therapeut
Omdat ik zelf PDS heb gehad, begrijp ik jou als geen ander. Naast dat ik zelf veel heb uitgeprobeerd heb ik me ook gespecialiseerd in de behandelingen met de beste resultaten.​
Deze behandelingen heb ik samengevoegd tot een unieke en vooral werkende aanpak;
Een programma met duurzame resultaten én wetenschappelijk onderbouwd. Inmiddels heb ik vele mensen van hun klachten af geholpen en verwijzen (huis)artsen en ziekenhuizen vanuit het hele land naar mij door.
​​Bij ruim 90% van de mensen verdwijnen de klachten grotendeels of geheel, zonder dieet, beperkingen of bijwerkingen.