Angsten en fobieën zijn veel voorkomende klachten. Dikwijls gaan deze klachten gepaard met depressie, vermijdingsgedrag en allerlei beperkingen en belemmeringen in het dagelijks functioneren (werk, school, privé, vrije tijd).

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een normale en dikwijls ook beschermende reactie op dreigend gevaar.Indien dit gevaar reëel is dan is angst ook te begrijpen en aanvaardbaar. Echter, indien er geen reëel gevaar is en men tóch heel angstig is of zelfs in paniek raakt, dan kan er sprake zijn van een angststoornis. De meeste angststoornissen veroorzaken dikwijls een lijdensweg voor de betrokkene. Het dagelijkse leven en het functioneren worden belemmerd en verstoord. Je kunt er depressief door worden, of je voelt je ‘alleen’ en onbegrepen.De omgeving reageert vreemd, niet begrijpend, soms banaliserend of zich afwerend, hetgeen een meer isolerend effect op de betrokkene heeft.


De zes meest voorkomende angststoornissen zijn:

 • Paniekstoornis: dit werd vroeger hyperventilatie genoemd, heeft als belangrijkste kenmerk: de paniekaanval.

  Een paniekaanval is het plots, zonder aanwijsbare aanleiding, optreden van 'niet goed worden of onwel worden' gepaard gaand met angst of een paniekgevoel. Tijdens een paniekaanval treden verschijnselen en gevoelens op zoals hartkloppingen, zweten, trillen, bang voor controle verlies, duizeligheid, misselijkheid, brok in de keel, angst om dood te gaan, etc.

 • Sociale angststoornis: deze kenmerkt zich doordat men in situaties met andere mensen (vreemden en/of bekenden) bang is om bekeken te worden, te blozen, te trillen, te stotteren, kritiek te krijgen of de verkeerde dingen te doen of te zeggen. Allerlei sociale situaties worden hierdoor vermeden of men zoekt/bedenkt redenen/uitvluchten om ze vermijden. Sommige mensen met een sociale fobie drinken dikwijls alcohol of gebruiken kalmeermiddelen om bepaalde situaties aan te kunnen.

 • Dwangstoornis: de naam van de dwangstoornis komt van twee belangrijke verschijnselen: dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies).
  Dwanggedachten of obsessies zijn ongewenste, zich opdringende ongewenste gedachten en/of voorstellingen die uit de persoon zelf komen, maar die hij/zij niet of nauwelijks onder controle lijkt te kunnen houden. Ze komen als het ware buiten je wil om.

 • Posttraumatische stress-stoornis: als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis uit het korte of lange verleden kunnen zich angstklachten ontwikkelen. De klachten onderscheiden zich door steeds herbeleven van de gebeurtenis, dromen, en lichamelijke verschijnselen, zoals slaapstoornissen, prikkelbaarheid, concentratiestoornissen.

 • Gegeneraliseerde angststoornis: bij de paniekstoornis is er sprake van een steeds terugkerende hevige angst, ook in de vorm van paniekaanvallen. Bij een gegeneraliseerde angststoornis is de angst minder hevig, maar meer voortdurend aanwezig. 

 • Specifieke fobieën: Zeer veel mensen geven aan bang te zijn voor ‘iets’ zoals: spinnen, slangen, muizen, hoogtevrees, onweer, storm (wind), enge ruimte, bloed, tunnels, enz...

  In de meeste gevallen hebben mensen er niet al te veel last van. Echter wanneer het dagelijks leven door zo’n vrees (fobie) wordt verstoord en ze hierbij voortdurend angstig zijn en er alles voor doen om het gevreesde object of situatie te vermijden, dan spreken we van een angststoornis, met name een specifieke fobie.

Van oorsprong heeft de mens eigenlijk twee aangeboren angsten: de angst voor "vallen" en de angst voor harde geluiden. Andere angsten zijn eigenlijk "aangeleerd gedrag" of er is een negatief gevoel gekoppeld aan een situatie/gebeurtenis/voorwerp.

Ergens in je verleden is er iets gebeurd waardoor er nu angst is. Vaak staat die situatie geheel op zichzelf. Toch heb je daarna last van angst. Dat komt omdat je brein die situatie heeft opgeslagen als gevaar en dat generaliseert naar al die situaties die erop lijken.

Zo leer je en daardoor is je leven vergemakkelijkt. Leer je één keer een deur open maken, dan kun je alle deuren openmaken. Dat hoef je niet te blijven leren bij iedere deur die je ziet. Het brein generaliseert om het het leerproces te versnellen. 

Helaas gebeurt dit ook met angst. Eén keer angst of paniek in de trein, dan kan die paniek elke keer ontstaan in de trein. Sterker nog, het kan zich verspreiden naar alle vervoersmiddelen, of nog erger, naar alle situaties waar je het gevoel hebt niet weg te kunnen.  Dat hoeft gelukkig niet, maar het zou goed kunnen, omdat je zo leert.

Het moment dat is opgeslagen als zintuiglijke ervaring is dan het leermoment geweest wat zich gaat verspreiden. Het 'foutje' gaat mee en gaat een eigen leven leiden. 

Met hypnose zijn er technieken om gebeurtenissen die zich eerder in het leven van de cliënt hebben voorgedaan op te sporen en er de emotionele lading af te halen. Soms weet men de gebeurtenis zelf te herinneren, maar vaak heeft het onderbewustzijn zelf een koppeling gemaakt die men zich nooit bewust is geweest. 

Zo hadden wij een jongeman in de praktijk die panisch was voor alle soorten vogels. Deze jongeman, die slechtziend is, vertelde dat hij als tweejarig jongetje in de kinderwagen ooit was "aangevallen" door een zwaan. Dit had zijn moeder hem verteld, hij was te klein om zich het bewust te herinneren. Doordat hij slecht zag had hij de vogel niet aan zien komen en hij was enorm geschrokken. Daarna was alles wat fladderde enorm angstig voor hem. Tijdens de sessie is hij terug gegaan naar die situatie en is de negatieve energie er vanaf gehaald. De volgende dag kon hij mee met school naar de dierentuin en heeft hij bij zijn grootste angst, de struisvogel, staan kijken.

Ervaringen lees hieronder verder.

<INFORMATIE of AFSPRAAK MAKEN>

ERVARINGEN

DHR. T. - (ANGST VOOR) TRILLENDE HANDEN BIJ BEHANDELEN PATIËNTEN

Het gaat heel goed met me, de eerste dagen dacht ik nog wel aan de klachten die ik had, maar telkens met behandelen ging het prima. De spanning is echt veel minder, ik transpireer niet meer en voel me lekker en zelfverzekerd. Ook gebruik ik geen Valeriaan meer en slaap ik heerlijk.
Ik gebruik de propanolol nog wel, maar heb steeds meer de neiging het vergeten in te nemen.
Het is een bijzondere ervaring en ben erg blij met het resultaat. Bedankt!

DHR. G. - VLIEGANGST

Ik hoorde via een kennis dat middels hypnotherapie de vliegangst bij een vriend volledig onder controle was. Vanwege mijn eigen angsten voor het vliegen en dan zeker al een dag van te voren, was een afspraak al snel gemaakt. Na één bezoek, en ik was zeker sceptisch, was de vliegangst verdwenen. Ik ging volledig rustig het vliegtuig in. Voor alle zekerheid toch nog een tweede afspraak gemaakt, voor een langere reis naar Amerika, echter is de vliegangst volledig verdwenen.
Zelfs bij hevige turbulentie of onlangs een doorstart bij storm bleef ik volledig rustig zonder angst. Dus bij deze hartelijk dank, mijn leven met vliegen is aangenaam geworden.

MEVR. J. - FOBIE MUIZEN

Grappig: er was gisteren een muis in de winkel van de bakker. De muis vloog overal heen met een van de medewerkers met een veger erachter aan. Gillende vrouwen en paniek onder de klanten. Ik bleef gewoon staan, bestelde mijn boodschappen, rekende af en verliet rustig de winkel. Haha goed gedaan!

MEVR. I. - SPINNENFOBIE

Al zolang ik me heugen kan, ben ik bang voor spinnen. Nuttig, ja zal wel, als ik ze maar niet zie. Tijdens een extreme stress-situatie werd de angst een dominante fobie: in bed mochten mijn handen, voeten, etc niet buiten het dekbed. Want dan kwam daar de vogelspin op zitten. Alles moest onder de deken. Onder de deken wat het veilig, daarbuiten was de vogelspin. Op de allerhoogste stress-piek moest zelfs ook mijn hoofd onder de deken. Rationeel denken hielp niet. Ik weet heus wel dat die beesten hier niet zijn.
Na een sessie hypnosetherapie kan ik weer lekker slapen. Ik kan de nepspin nu zelf 'weg maken' en - alsof het zo zijn moest - werd ik gelijk geconfronteerd met een echte kruisspin in een web aan de gevel. Ik kon er gewoon naar kijken; hij was er en dat was ok. Wat een bevrijding. Laat de hete zomer maar komen, ik kan slapen zelfs zonder dekbed.

MEVR. B. - FOBIE VOOR OVERGEVEN

Het gaat goed met me. Ik ben zaterdag met mijn familie uit eten geweest ;-)

MEVR. B. - FAALANGST

Ik zou nog even bij je terug komen op de zelfhypnose! Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen ;-) 
Ik ben de afgelopen tijd vrij druk geweest met mijn plannen om qua werk een andere weg in te sla; ik heb gesolliciteerd. Zo moest ik een intake doen en vervolgens met enige spoed een stageplek zien te vinden en dit is allemaal gelukt, dus ik kan in januari beginnen! Tijdens dit proces heb ik veel gehad aan de zelfhypnose. Ik gebruikte het vooral als een manier om te ontspannen omdat een en ander behoorlijk wat stress met zich meebracht. Ik deed de zelfhypnose dan vaak liggend en begon met het een voor een ontspannen van de spieren, van hoofd tot teen. Vervolgens liep ik in gedachten de trap af en ik eindigde met de code. Ik merkte dat ik hierna een stuk rustiger was en dat vooral de spierspanning in mijn rug en schouders minder was. Met name voor de intake en stagegesprekken heb ik tijdens de hypnose een 'plaatje' gemaakt om meer zelfvertrouwen te krijgen en ik had het idee dat dit ook een positieve uitwerking had.
Ik ben dus erg tevreden met deze techniek en zal het ook zeker blijven gebruiken.

DHR. J. - CLAUSTROFOBIE

Ging vanmiddag fluitend de MRI scan in. 2 x 2 1/2 uur. Zelfhypnose heeft prima gewerkt. Ben blij dat ik bij jou geweest ben.

DHR. E. - VLIEGANGST / CLAUSTROFOBIE

Vliegen ging top!

MEVR. K. - EMETOFOBIE (OVERGEEFANGST) SLIKKLACHTEN

De afgelopen week wou ik je al schrijven maar kwam er steeds niet toe. Na de hypnose voelde ik mij apart op een positieve manier. Ik voelde mij blij, vrij en had zin om wat te doen. Ik had daarna ook de trip naar A. waar ik al voor een test kwam te staan door onderweg ergens wat te eten. De afgelopen maand had ik meer dit soort dingen staan en na een lange tijd, durf niet eens te schatten hoelang, heb ik zelfs weer in de stad wat gegeten. Dat was een hele grote stap voor mij. Ik voelde mij eerst nog wel gespannen maar wanneer ik op het terras zat, ebte het van mij weg. Ik haalde een paar keer diep adem en heb kunnen genieten van het eten (zelfs het bord leeggegeten). Ondertussen ook impulsief geluncht in de stad, uit eten geweest in T. en nacht gelogeerd bij mijn schoonouders. Af en toe merkte ik nog wel dat mijn lichaam en geest niet op een lijn is. De zogenaamde ‘aanvallen’ zijn lang niet meer zo extreem en ik voel mij ook beter als ik ergens ben.

DHR. R. - HOOGTEVREES

Gistermiddag de vuurdoop gedaan en bij mijn kameraad op ziekenbezoek op 6 hoog ... Ik kon in de hoge hal omhoog kijken zonder te duizelen ... kwam uit de lift zonder vreemd gevoel... op de roltrap over het randje gekeken ... en bij mijn kameraad aan t raam gezeten ... voelde wel onwennig maar heel anders dan twee dagen eerder 😃👍 het voelt een beetje van oh jee een roltrap .... en als je er dan op staat merk je niks 😳... ik denk dat ik gewoon even weer wat zelfvertrouwen  moet opdoen of zo ... komende week maar eens bij mijn neef op de koffie op 11 hoog 😅

HypnoseCentrumOost Wiedenbroeksingel 4 7481BT Haaksbergen 06 - 21 400 992 info@hypnosecentrumoost.nl