top of page

Angst - Fobie - Paniek - Angststoornissen

Angsten en fobieën zijn veel voorkomende klachten, realiseer je dat elk mens angsten kent.

Maar het is niet nodig om je leven hierdoor te laten beheersen!

Met hypnotherapie kun je eenvoudig en comfortabel diverse angsten aanpakken.

little-boy-1635065_1920.jpg

Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een normale en dikwijls ook beschermende reactie op dreigend gevaar. Indien dit gevaar reëel is dan is angst ook te begrijpen en aanvaardbaar. Echter, indien er geen reëel gevaar is en je tóch heel angstig bent of zelfs in paniek raakt, dan kan er sprake zijn van een angststoornis. Angsten kunnen ontstaan door een combinatie van genetische, psychologische, en omgevingsfactoren. Stressvolle gebeurtenissen, zoals trauma of een significante levensverandering, kunnen de ontwikkeling van angststoornissen triggeren.

 

Angsten, fobieën en angststoornissen kunnen gepaard gaan met vermijdingsgedrag, depressieve klachten en het kan je belemmeren in je dagelijkse functioneren. (werk, school, privé, vrije tijd) Mensen in je omgeving begrijpen je angst soms niet, bagatelliseren het "joh hier hoef je toch niet bang voor te zijn" of gaan zich juist aanpassen aan jouw vermijdingsgedrag. 

Hypnotherapie is een steeds populairder wordende behandelingsmethode voor angst. Deze therapie maakt gebruik van geleide ontspanning en geconcentreerde aandacht om op een diep niveau veranderingen te maken.
In deze staat is de persoon meer open voor suggesties en kan dieper inzicht krijgen in hun onderbewuste gedachten en gevoelens.

De kern van hypnotherapie bij angstbehandeling is het herprogrammeren van negatieve gedachtepatronen en overtuigingen die aan de basis liggen van de angstreactie. Hypnotherapie kan helpen bij het verminderen van stress, het verhogen van het zelfbewustzijn, en het versterken van coping mechanismen. 

 

In de praktijk zie ik veel mensen die naast PDS een angststoornis of fobie hebben, zoals emetofobie (angst voor overgeven) hypochondrie (ziektevrees) en gegeneraliseerde angststoornis met paniekaanvallen. Je darmen reageren op angstgevoelens en je darmklachten geven op hun manier angstige gedachten. We kunnen deze angsten tijdens de PDS therapie mee behandelen.

angst.jpeg

Zo hadden wij een jongeman in de praktijk die panisch was voor alle soorten vogels. Deze jongeman, die slechtziend is, vertelde dat hij als tweejarig jongetje in de kinderwagen ooit was "aangevallen" door een zwaan. Dit had zijn moeder hem verteld, hij was te klein om zich het bewust te herinneren. Doordat hij slecht zag had hij de vogel niet aan zien komen en hij was enorm geschrokken. Daarna was alles wat fladderde enorm angstig voor hem. Tijdens de sessie is hij terug gegaan naar die situatie en is de negatieve energie er vanaf gehaald. De volgende dag kon hij mee met school naar de dierentuin en heeft hij bij zijn grootste angst, de struisvogel, staan kijken.

Lachend meisje

Mevr. M. - Angststoornis m.b.t. misselijkheid en darmklachten

Het gaat goed met me, ik ben een stuk minder angstig en misselijk. Ik denk er ook veel minder aan. Ik sta er niet meer mee op. Ik had dit weekend ook veel feestjes en verplichtingen waar ik normaal tegen op zag en nu gewoon met veel zin heen ben geweest.
De zelfhypnose vond ik in het begin nog wel lastig, maar na een paar keer doen ging het beter en heb daar ook veel baat bij.
Dankjewel voor alles!

Richard - hoogtevrees

gistermiddag de vuurdoop gedaan en bij mijn kameraad op ziekenbezoek op 6 hoog .k kon in de hoge hal omhoog kijken zonder te duizelen ... kwam uit de lift zonder vreemd gevoel... op de roltrap over het randje gekeken ... en bij mijn kameraad aan t raam gezeten ... voelde wel onwennig maar heel anders dan twee dagen eerder 😃👍 het voelt een beetje van oh jee een roltrap .... en als je er dan op staat merk je niks 😳..Ik denk dat ik gewoon even weer wat zelfvertrouwen  moet opdoen of zo .Komende week maar eens bij mijn neef op de koffie op 11 hoog 😅

vrouw

Irene - spinnenfobie 

Al zolang ik me heugen kan, ben ik bang voor spinnen. Nuttig, ja zal wel, als ik ze maar niet zie. Tijdens een extreme stress-situatie werd de angst een dominante fobie: in bed mochten mijn handen, voeten, etc niet buiten het dekbed. Want dan kwam daar de vogelspin op zitten. Alles moest onder de deken. Onder de deken wat het veilig, daarbuiten was de vogelspin. Op de allerhoogste stress-piek moest zelfs ook mijn hoofd onder de deken. Rationeel denken hielp niet. Ik weet heus wel dat die beesten hier niet zijn.
Na een sessie hypnosetherapie kan ik weer lekker slapen. Ik kan de nepspin nu zelf 'weg maken' en - alsof het zo zijn moest - werd ik gelijk geconfronteerd met een echte kruisspin in een web aan de gevel. Ik kon er gewoon naar kijken; hij was er en dat was ok. Wat een bevrijding. Laat de hete zomer maar komen, ik kan slapen zelfs zonder dekbed.

Gelukkig dokter

Tandarts met angst voor trillende handen tijdens behandelen van patiënten

Het gaat heel goed met me, de eerste dagen dacht ik nog wel aan de klachten die ik had, maar telkens met behandelen ging het prima. De spanning is echt veel minder, ik transpireer niet meer en voel me lekker en zelfverzekerd. Ook gebruik ik geen Valeriaan meer en slaap ik heerlijk.
Ik gebruik de propanolol nog wel, maar heb steeds meer de neiging het vergeten in te nemen.
Het is een bijzondere ervaring en ben erg blij met het resultaat. Bedankt!

Jojanneke - muizenfobie

Grappig: er was gisteren een muis in de winkel van de bakker. De muis vloog overal heen met een van de medewerkers met een veger erachter aan. Gillende vrouwen en paniek onder de klanten. Ik bleef gewoon staan, bestelde mijn boodschappen, rekende af en verliet rustig de winkel. Haha goed gedaan!

man met bril

Gerrit - vliegangst

Ik hoorde via een kennis dat middels hypnotherapie de vliegangst bij een vriend volledig onder controle was. Vanwege mijn eigen angsten voor het vliegen en dan zeker al een dag van te voren, was een afspraak al snel gemaakt. Na één bezoek, en ik was zeker sceptisch, was de vliegangst verdwenen. Ik ging volledig rustig het vliegtuig in. Voor alle zekerheid toch nog een tweede afspraak gemaakt, voor een langere reis naar Amerika, echter is de vliegangst volledig verdwenen.
Zelfs bij hevige turbulentie of onlangs een doorstart bij storm bleef ik volledig rustig zonder angst. Dus bij deze hartelijk dank, mijn leven met vliegen is aangenaam geworden.

Meer recensies
bottom of page