top of page

Coeliakie 

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de inname van gluten leidt tot schade aan de dunne darm. Hoewel het primaire behandelingsadvies voor coeliakie het volgen van een strikt glutenvrij dieet is, kan hypnotherapie een aanvullende rol spelen bij het beheer van deze aandoening.

Varieties of Grain

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte maakt je lichaam antistoffen tegen je eigen weefsels. In dit geval is het lichaam overgevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit wat in sommige granen voorkomt. (tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar is vaak besmet met gluten.)
Wanneer het lichaa
m in aanraking komt met gluten, ontstaan er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door deze ontstekingen beschadigt de darmslijmvlies, en wanneer dit langer duurt kunnen voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen.

 

Klachten die kunnen horen bij coeliakie:

 • aanhoudende diarree of juist verstopping

 • stinkende ontlasting

 • opgezette buik

 • gewichtsverlies of juist gewichtstoename

 • verminderde eetlust

 • buikpijn

 • vermoeidheid, ijzergebrek, slechte eetlust

Klachten kunnen heel verschillend zijn. Sommige mensen hebben veel klachten en anderen niet. De klachten kunnen heel vaag en onduidelijk zijn. Het vermoeden is dat hierdoor veel mensen in Nederland rondlopen met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

 

Coeliakie kan worden opgespoord door bloedonderzoek. Uit dit bloedonderzoek kan worden vastgesteld of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen kan er ook een biopt uit het dunne darmslijmvlies onderzocht worden. 

Coeliakie geneest niet, en er zijn ook geen medicijnen. De behandeling bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Hierdoor zullen de klachten meestal verdwijnen. Het is een dieet wat heel strikt opgevolgd moet worden, een klein broodkruimeltje of onverwachte toevoeging van gluten aan een ander product kan (flinke) klachten veroorzaken.

Vrouw in pijn
hypnotherapie kleine foto_edited.jpg
Hypnotherapie bij coeliakie 

Coeliakie kan een bron van angst en stress zijn; je moet je constant bewust zijn van wat je eet en waar je eet, en die angst voor kruisbesmetting kan overweldigend zijn. Hypnotherapie kan helpen om deze stress te verminderen door ontspanningstechnieken en suggesties te geven die jou je rustiger en meer in controle laat voelen.

Ook kun je ondanks het glutenvrije dieet buikpijn of andere symptomen ervaren, of wanneer je toch onbedoeld gluten binnenkrijg. Hoewel hypnotherapie de lichamelijke reactie op gluten niet kan stoppen, kan het wel helpen bij het verminderen van de pijn en ongemakken die ermee gepaard gaan.

 

Naast de lichamelijke symptomen kun je ook te maken krijgen met gevoelens van isolatie of depressie. Hypnotherapie kan technieken bieden om deze gevoelens te beheersen en je algemene welzijn te verbeteren.

Hypnotherapie bij Coeliakie

 • wetenschappelijk onderbouwd

 • samenwerking met en op verwijzing van diverse MDL en huisartsen en ziekenhuizen

 • 24/7 toegang tot alle sessies, oefeningen, informatie en tips in je eigen therapie omgeving of app

 • slechts 20 minuten per dag

 • vergoeding vanuit zorgverzekering *)

"Naast Coeliakie had ik PDS klachten welke mijn leven nogal beheersten. Hiervoor ben ik op aanraden van de huisarts bij Elja in behandeling gegaan. De oefeningen om te ontspannen en niet behulpzame gedachten los te laten heb ik als het meest waardevol ervaren. Mijn darmklachten zijn zo goed als verdwenen, wel zal ik door mijn Coeliakie op mijn eten moeten blijven letten".

Gelukkig portret
Jonge vrouw met krullend haar

"Sinds mijn jeugd heb ik coeliakie. Ik kwam bij Elja omdat ik veel klachten had zoals opgeblazenheid, weinig energie, vaak diarree. 

De therapie was fijn! Eerste paar keer was wel heel erg wennen. Maar nu ik er aan gewend ben is het heel fijn om mijzelf af en toe terug te trekken om een oefening te doen. Ik heb meer energie, ben minder opgeblazen. Ik durf meer te doen en een moment dat het "mis" gaat kan ik me er sneller weer erover heen zetten. Ik en mijn buik zijn veel relaxter.

De begeleiding van Elja was goed, ik vond haar zeer ervaren en behulpzaam".

ByMich (23 van 73).jpg

Hoewel hypnotherapie veel voordelen kan bieden, is het belangrijk om te onthouden dat het geen vervanging is voor een glutenvrij dieet of andere medische behandelingen voor coeliakie.

 

Mocht je eerst willen weten of hypnotherapie geschikt is voor jou of heb je andere vragen, dan schroom niet om contact met ons op te nemen. 

bottom of page