top of page

Hypnose voor thuis

In Nederland zijn veel mensen met lichamelijke of chronische klachten, zoals bijvoorbeeld buikpijn, PDS of functionele dyspepsie, slaapproblemen, pijnklachten, depressieve klachten, blaaspijnsyndroom, overgangsklachten, of zogenaamde somatisch onvoldoende verklaarbare klachten (SOLK) 

Dagdromen op bed

Vaak zorgen deze klachten voor een mindere kwaliteit van leven; je hebt pijn, bent vermoeid, je voelt je somber of angstig. Ook kun je problemen ervaren met werk, school en hobby's. 
 

Voor heel veel klachten blijkt medische hypnose heel goed te werken. Hypnose combineert een aangename ontspanning met oefeningen waarin je je dingen voorstelt en suggesties. Dat zijn woorden/zinnen waarvan we weten dat ze invloed hebben op hoe je je voelt of die processen in je lichaam kunnen aansturen. Denk maar eens aan een hele zure citroen, waar je een hap uit gaat nemen. Voel je al speeksel in je mond?

 

Hypnose lijkt een beetje op dagdromen, en dat kan iedereen. Dit kun je ook thuis: je krijgt dan ingesproken sessies die je zelf afluistert; door dit dagelijks te doen vergroot je het effect. Zo kun je hypnose gebruiken om je gezondheid te beïnvloeden.

Hoe werkt het?

Het enige wat je hoeft te doen is lekker gaan liggen en luisteren. Door het volgen van mijn stem

kun je heerlijk diep ontspannen en de dingen die ik vertel kun je je makkelijk voorstellen.

Je bent een beetje tussen slapen/waken in, vergelijkbaar met dagdromen of meditatie.

In deze diep ontspannen staat kun je makkelijk dingen leren, processen in je lichaam aansturen en veranderingen maken. In staat van hypnose verminderen of verdwijnen stress, angst en pijnklachten. 

​

Bij het Medisch Hypnose Centrum kun je voor zowel buikpijn als andere klachten hypnose voor thuis volgen. Onderzoeken laten zien dat dit even effectief is als hypnose bij een therapeut.

vrouw met koptelefoon_edited_edited.jpg

Om er achter te komen waarom hypnose bijvoorbeeld buikpijn vermindert, hebben onderzoekers gekeken naar de pijnsignalen in de hersenen. Deze pijnsignalen zorgen ervoor dat mensen voelen dat ze buikpijn hebben. Op een scan was zichtbaar hoeveel pijnsignalen er in de hersenen binnenkwamen. Terwijl de deelnemers aan het onderzoek naar hypnose sessies luisterden, hebben de onderzoekers nogmaals scans van de hersenen gemaakt. Daarop zagen ze dat het aantal pijnsignalen steeds minder en minder werd tijdens de hypnose en bij veel mensen ging de pijn zelfs helemaal weg. Hierdoor weet men dat hypnose de pijngevoeligheid in de hersenen verandert en de buikpijn vermindert.  

bottom of page