WAT IS HYPNOSE/TRANCE?

Hypnose of trance is een bewustzijnstoestand waarbij je enerzijds zeer ontspannen bent en je tegelijkertijd volledig geconcentreerd bent. Bij hypnotherapie wordt deze trance ingezet door een hypnotherapeut om te komen tot verandering van gevoel, gedrag of gedachten die je in de weg zitten.
Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose of trance om klachten en problemen aan te pakken en op te lossen.
Directe of klassieke hypnose gebruikt aanvaardbare en gewenste suggesties waardoor veranderingen in het onderbewustzijn kunnen worden vastgelegd. Hypnotherapie is een kortdurende therapie, geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

 

HOE VOELT HYPNOSE/TRANCE?

Het in hypnose zijn kent verschillende gradaties; er wordt wel gesproken van een lichte of diepe hypnose. In een diepe hypnose ontstaat een natuurlijke vorm van anesthesie (pijn wordt veel minder of niet meer gevoeld). Er zijn allerlei gevoelens die geassocieerd worden met hypnose, zoals jezelf licht of zwaar aanvoelen, prikkelingen of tintelingen voelen, extra moeten slikken, etc. De meeste mensen zijn dagelijks meerdere keren in een natuurlijke vorm van hypnose, bijvoorbeeld bij het geconcentreerd lezen van een boek, het ingespannen kijken van een film of tijdens het autorijden ("highway hypnosis"). Alle zintuigen worden versterkt en werken beter. Je kunt alles blijven horen terwijl je in een staat van hypnose bent, en in tegenstelling wat men soms denkt, je verliest nooit controle.

 

KAN IEDEREEN IN HYPNOSE/TRANCE?

Iedereen kan (leren) in hypnose te gaan. De eigen motivatie is hierbij belangrijk. Hypnose is een aangename, diepe ontspanning, waarbij je sterk op jezelf geconcentreerd bent en je aandacht naar binnen gericht is.

 

Er zijn een aantal zaken die een hypnotherapeutisch traject kunnen bemoeilijken:

  • Veel alcohol- of drugsgebruik

  • Hoge dosering slaap- of kalmerende medicatie

  • Wanneer je zeer analytisch bent

  • Een hoge mate van scepsis ten opzichte van hypnose. Een beetje scepsis is gezond, maar het is wel nodig dat je openstaat voor de therapievorm

  • Wanneer je (helemaal) niet bij je gevoel kunt komen én (helemaal) niet kunt visualiseren

  • Weinig motivatie om ergens aan te werken. Hypnotherapie is helaas geen tovermiddel. Jouw inzet is even belangrijk als die van de therapeut.

 

EN UIT HYPNOSE/TRANCE?

Het is onmogelijk om in hypnose te "blijven". De hypnotherapeut zal je uit trance begeleiden, en je kunt ook zelf de hypnose beëindigen. In uitzonderlijke gevallen val je in slaap en word je daarna gewoon wakker. De therapeut zorgt ten alle tijde dat je goed naar huis gaat. 

 

WAT MERK IK NA DE BEHANDELING?

Je kunt je na de sessie meer ontspannen voelen, of het gevoel hebben dat er een last van je schouders is afgevallen.

Heel soms hebben mensen een beetje hoofdpijn, dan kun je een paracetamol nemen.

Veranderingen kun je soms meteen merken, soms in de dagen na de behandeling. 

WANNEER WORDT HYPNOTHERAPIE AFGERADEN?

  • Als je last hebt van psychoses of waanbeelden, of andere ernstige psychiatrische problematiek, raden wij hypnotherapie af. Wanneer je twijfelt of je hebt in het verleden last gehad van dergelijke problemen, neem contact op om te overleggen

  • Drugs- of alcoholverslaving

 

HOE GAAT EEN AFSPRAAK IN ZIJN WERK?

Een afspraak maken kan via email of telefonisch. De afspraak wordt via email bevestigd, en twee dagen voor de afspraak ontvang je een herinnering. Vooraf kun je een intake formulier invullen. Deze wordt tijdens de eerste afspraak besproken en na uitleg volgt een sessie. Een sessie duurt gemiddeld een uur.

 

KAN IK IETS TEGEN MIJN ZIN DOEN?

Het antwoord is simpel, nee. Terwijl je in hypnose bent blijf je in staat om te beslissen over je eigen wil. Er is een beschermend deel in jezelf dat ervoor zorgt dat alleen aanvaardbare suggesties worden opgenomen.

 

KAN IK ZELF NAAR HUIS RIJDEN?

Ja je kunt na de sessie zelfstandig naar huis rijden.

 

MAG IK IEMAND MEENEMEN NAAR DE AFSPRAAK?

Tijdens het voorgesprek is dat over het algemeen geen probleem, mits je je vrij voelt om te spreken. Tijdens de hypnose sessie zelf werken we individueel. Bij kinderhypnose zijn de ouders altijd bij het voorgesprek aanwezig.

 

HOEVEEL AFSPRAKEN ZIJN ER NODIG?

Dit is afhankelijk van de klacht en hoe je reageert op de behandeling. Hypnotherapie is een kortdurende therapie.

 

HOE VIND IK EEN GOEDE HYPNOTHERAPEUT?

Naast dat je een goed gevoel bij een hypnotherapeut wilt hebben, is het ook van belang om te kijken naar een aantal andere punten. De therapeut beschikt over een relevante beroepsopleiding. Deze therapeuten zijn lid van een beroepsvereniging en tuchtcollege o.a. NBVH,  RBCZ, SCAG en AGB. Deze organisaties zien toe op de handhaving van de kwaliteit van de therapeut en de praktijk(voering). Daarnaast krijg je behandelingen van erkende hypnotherapeuten (gedeeltelijk) vergoed vanuit de ziektekostenverzekering.