top of page

Veel gestelde vragen 

Wat is hypnose of trance?

Hypnose of trance is een bewustzijnstoestand waarbij je enerzijds zeer ontspannen bent en je tegelijkertijd volledig geconcentreerd bent. Bij hypnotherapie wordt deze trance ingezet door een hypnotherapeut om te komen tot verandering van gevoel, gedrag of gedachten die je in de weg zitten. In trance leert je brein extreem goed en communiceer je direct met je onderbewustzijn. 
Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose of trance om klachten en problemen aan te pakken en op te lossen.
Directe of klassieke hypnose gebruikt aanvaardbare en gewenste suggesties waardoor veranderingen in het onderbewustzijn kunnen worden vastgelegd. Hypnotherapie is een kortdurende therapie, geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Hoe voelt hypnose of trance?

Het in hypnose zijn kent verschillende gradaties; er wordt wel gesproken van een lichte of diepe hypnose. In een diepe hypnose ontstaat een natuurlijke vorm van anesthesie (pijn wordt veel minder of niet meer gevoeld). Er zijn allerlei gevoelens die geassocieerd worden met hypnose, zoals jezelf licht of zwaar aanvoelen, prikkelingen of tintelingen voelen, extra moeten slikken, etc. De meeste mensen zijn dagelijks meerdere keren in een natuurlijke vorm van hypnose, bijvoorbeeld bij het geconcentreerd lezen van een boek, het ingespannen kijken van een film of tijdens het autorijden ("highway hypnosis"). Alle zintuigen worden versterkt en werken beter. Je kunt alles blijven horen terwijl je in een staat van hypnose bent, en in tegenstelling wat men soms denkt, je verliest nooit controle.

Kan iedereen in hypnose...?

Iedereen kan (leren) in hypnose te gaan. De eigen motivatie is hierbij belangrijk. Hypnose is een aangename, diepe ontspanning, waarbij je sterk op jezelf geconcentreerd bent en je aandacht naar binnen gericht is. Vergelijk het met dagdromen, dat kan iedereen. 

... en weer uit hypnose?

Het is onmogelijk om in hypnose te "blijven". De hypnotherapeut zal je uit trance begeleiden, en je kunt ook zelf de hypnose beëindigen. Je kunt een beetje weg dommelen maar je word daarna gewoon wakker.
Je kunt je na de sessie meer ontspannen voelen. 

Kan ik iets doen tegen mijn zin?

Het antwoord is simpel, nee. Terwijl je in hypnose bent blijf je in staat om te beslissen over je eigen wil. Er is een beschermend deel in jezelf dat ervoor zorgt dat alleen aanvaardbare suggesties worden opgenomen.

Hoe kan ik mij aanmelden?

Aanmelden kan via de pagina "Je buik de baas"

Uiteraard kun je je ook aanmelden via het contact formulier, telefonisch of via email. 

Hoe werkt het Je buik de baas programma?

Het online programma duurt 12 weken. Na aanmelden ontvang je een email met inloggegevens, waarmee je meteen kunt inloggen op jouw persoonlijke leeromgeving. Elke dag staat er een nieuw geluidsbestand klaar, aangevuld met informatie, oefeningen en tips. 

Werkt "online" net zo goed?

Ja, het programma werkt online net zo goed als therapie volgen in de praktijk. Wij laten iedereen voor, halverwege, na het programma scorelijsten invullen. Hiermee kunnen wij objectief meten dat het programma werkt. Inmiddels hebben wij vele mensen met succes geholpen.

Heb ik een verwijzing nodig van mijn arts?

Wanneer je de diagnose PDS, functionele buikpijn, dyspepsie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of coeliakie hebt gekregen kun je meteen starten. Er is geen verwijzing nodig.
Ook wanneer je al langdurig stoelgangproblemen of maag-darmklachten hebt die niet veranderd zijn in de loop van de tijd/jaren. Heb je nieuwe klachten of zijn ze verergerd, ga dan altijd naar je (huis)arts.

Wanneer kan ik niet mee doen?

Wanneer je last hebt of hebt gehad van psychoses of wanen wanneer je last hebt van een ernstige psychiatrisch ziektebeeld raden we hypnotherapie af.

Kan ik weer rijden na een sessie?

Ja je kunt na de sessie weer auto rijden. Ook werkzaamheden kunnen nadien weer opgepakt worden.

Hoelang duurt het programma? 

Het Je buik de baas programma duurt 12 weken. Deze 12 weken zijn gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek. 

Hoe gaat het na het programma?

Na het programma kun je, wanneer je wilt, nog toegang houden tot de geluidsbestanden. We hebben hier een zogenaamde "gereedschapskist" voor gemaakt. 

Ik heb vertraging, hoe nu verder?

Het is de bedoeling dat je dagelijks luistert. Door ziekte, operatie of omstandigheden kun je wat uitlopen. Hier is rekening mee gehouden. 

Hoe krijg ik toegang?

Na aanmelding ontvang je een email met toegang gegevens, hiermee kun je inloggen. Of via de knop "inloggen" op de website. Of via de Huddle app informatie tref je in de aanmelding.

Ik heb problemen met inloggen?

Wanneer je problemen ervaart met inloggen of ergens vastloopt, dan neem even contact met ons op. Dan helpen we je verder.

Hoe kan ik luisteren?

We hebben een online leeromgeving gemaakt waarin alles voor jou klaar staat: geluidsbestanden, oefeningen, tips etc. Je kunt elke dag inloggen. Zowel op je telefoon, IPad, laptop als computer. We werken ook met een app de Huddle maar het is niet noodzakelijk om deze te gebruiken. 

Heb ik verder nog wat nodig?

We raden aan om de sessies te beluisteren op een rustig moment voor jezelf en een plek waar je even niet gestoord kunt worden.  We raden het gebruik van een koptelefoon aan, hiermee sluit je je af van de buiten wereld. 

Op welk moment van de dag luister ik?

Het maakt niet uit op welk tijdstip van de dag je luistert. 's morgens en 's avonds ben je zelf al in een meer ontspannen staat, maar overdag mag ook. 
Je mag ook meerdere malen per dag luisteren. 

Help ik val in slaap als ik luister?

Het is inderdaad mogelijk om een beetje weg te dommelen, en 's avonds kun je zelfs in slaap vallen. Het is niet erg. Indien je altijd in slaap valt kun je afwisselend ook eens overdag luisteren, en in een actievere houding bijvoorbeeld zittend. 

Wordt het programma vergoed?

Hypnotherapie wordt bij de meeste zorgverzekeringen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je kunt bij ons in termijnen betalen zodat je maximaal kunt declareren bij je zorgverzekering.

Wanneer bemerk ik effect?

Het programma duurt 12 weken, dat is de tijd die nodig is om nieuw gevoel en gedrag aan te leren. De meeste mensen merken na een paar weken de eerste resultaten. Sommigen al binnen 2 weken, anderen na een aantal weken.

Hoe kan ik in contact komen met jullie?

We zijn bereikbaar via telefoon, WhatsApp en email. 

in de leeromgeving zit ook een chatfunctie, hierin kun je ons een bericht sturen. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen. 

Wanneer heb ik een videoconsult?

Op 3 vaste tijden kun je een videoconsult inplannen. Je ontvangt hiervan automatisch bericht. Ook zullen we op vaste tijden feedback vragen en een scorelijst sturen.

bottom of page