HYPNOSE VOOR KINDEREN

Kinderen tussen 6 en 14 jaar behoren tot de best hypnotiseerbare leeftijdsgroep. Dat komt omdat ze een levendige fantasie en verbeelding hebben, wat ze heel gevoelig maakt voor therapeutische suggesties. Hypnose wordt bij kinderen bijvoorbeeld gebruikt voor het bestrijden van pijnklachten, slaapproblemen, bedplassen, angsten, stotteren, overgewicht en faalangst. Ook bij kinderen met het prikkelbare darmsyndroom of onbegrepen buikklachten is hypnose bewezen effectief. Uit onderzoek van AMC Amsterdam en het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein blijkt dat 85 procent van de kinderen met deze klachten een jaar na behandeling met hypnose pijnvrij waren. Van kinderen die een reguliere behandeling bij de kinderarts hadden gehad, was dat 25 procent.

MEDISCHE HYPNOSE

Kinderen met medische problematiek kunnen worden verwezen door een (kinder)arts of huisarts. Denk hierbij aan klachten zoals:

 • bedplassen, broekpoepen, problemen met zindelijkheid

 • buikpijn, PDS, maagklachten

 • Astma

 • Spanningshoofdpijn

Voordat met hypnotherapie wordt gestart moet het kind medisch onderzocht zijn om andere aandoeningen uit te sluiten. Ook wanneer u zelf aanmeldt, dient u een verklaring van uw arts te kunnen overleggen.

De kinderen en jongeren worden begeleid volgens een protocol dat is ontwikkeld door kinderarts Dr. Arine Vlieger en verpleegkundige/hypnotherapeut Carla Frankenhuis. Zij hebben samen met Prof. Dr. Marc Benninga (kindergastro-enteroloog) vanuit het Amsterdam Medisch Centrum en het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein wetenschappelijk onderzoek *) gedaan naar de effectiviteit van hypnose met het prikkelbaar darm syndroom en onbegrepen buikpijnklachten. Hierbij kreeg de helft van ruim 50 kinderen gedurende 3 maanden 6 hypnotherapiesessies. De andere helft kreeg een standaardtherapie bij de kinderarts. Na de therapie bleven de kinderen en jongeren de geleerde ontspanningstechnieken toepassen. 85% van de kinderen in de hypnosegroep waren één jaar na afloop van de therapie pijnvrij, versus 25% van de kinderen in de groep van de kinderarts. 

Een traject met medische hypnose duurt gemiddeld 5 sessies. Het kind krijgt vaak ook oefeningen en/of een opname mee om thuis te doen.

*) Vlieger AM, Menko-Frankenhuis C, Wolfkamp SC, Tromp E, Benninga MA. Hypnotherapie voor kinderen met functionele buikpijn of een prikkelbaar darmsyndroom: een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek. Gastroenterology. 2007 Nov; 133 (5) :1430-6.

ANDERE PROBLEMEN

Hypnose biedt tal van mogelijkheden voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar oud, eigenlijk vanaf de leeftijd dat ze goed aanspreekbaar zijn. Jonge mensen kunnen net zoals volwassenen problemen krijgen op het gebied van gevoelens, gedachten, gezondheid en leren. Bij hen gaat het vaak om gebrek aan zelfvertrouwen, gepest worden op school waardoor ze onzeker worden, of angst om te gaan slapen. Kinderen blijken erg goed te reageren op hypnose, in het algemeen beter dan volwassenen. Dat komt omdat kinderen een levendige fantasie en creatieve verbeelding hebben en omdat het zogenaamde “kritisch denken” bij kinderen nog minder ontwikkeld is. Ze zijn daarmee gevoeliger voor de suggesties die een therapeut hen geeft. Kinderen tussen 6 en 14 jaar behoren tot de meest hypnotiseerbare leeftijdsgroep. Behandelingen kunnen daardoor korter duren dan bij volwassenen. Ook vanaf de tienerjaren werkt hypnose prima. Hier wordt het wel belangrijker dat de jongere zelf iets als probleem ervaart en gemotiveerd is om er wat aan te doen of er vanaf te raken. Een kind onder dwang naar een hypnotherapeut sturen werkt niet.

Hypnose kan ondersteuning bieden bij vele zaken zoals:


 • Bedplassen

 • Angst voor dokter, tandarts, ziekenhuis, injecties...

 • Slaapproblemen, nachtmerries, angst om te slapen

 • Verlegenheid

 • Nagelbijten, duimzuigen, tics

 • Gepest worden op school

 • Spanning en stress.

 • Angst voor specifieke dingen; ruimtes, dieren, hoogtes, etc.

 • Gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst

 • Leerproblemen

 • Piekeren, niet lekker in zijn/haar vel zitten

 • Problemen met te veel of te weinig eten, overgewicht

 • Ondersteuning bij trauma's of nare gebeurtenissen (scheiding ouders, overlijden dierbaren)

 • En vele andere klachten....

WERKWIJZE

Als ouder of opvoeder ben je de eerste en laatste tien minuten aanwezig voor het voor- en nagesprek. In de tussentijd wordt er alleen gewerkt met het kind, zodat deze niet onnodig wordt afgeleid. Voor de daadwerkelijke sessie met het kind, hebben wij een telefonische afspraak met de ouder(s) of opvoeder(s) en kan het intake formulier ingevuld worden. Voor (het slagen van) hypnose is eigen bereidheid een voorwaarde. Belangrijk is dat het kind de eigen wens heeft om iets te veranderen (iets zelf ook als probleem ervaart) en er zin in heeft om langs te komen. Het moet een plezierige ervaring zijn. Voor jongere kinderen spreken wij dan ook niet over hypnose, maar gaan we door het maken van "fijne dromen" en oefeningen helpen om ze weer beter te laten voelen.

Voor ervaringen lees hieronder verder

<INFORMATIE of AFSPRAAK MAKEN>

ERVARINGEN

MOEDER VAN A. (11 JAAR) - HOOFDPIJN, LAAG ZELFVERTROUWEN, FAALANGST

Het gaat goed met A. Hoofdpijn heeft ze niet meer gehad en ze is super relaxed. Ze zit beter in haar vel. Ze vond de therapie wel prettig en ze heeft heerlijk geslapen. 

DHR. J. - BEDPLASSEN KIND

Ouder: "Het is helemaal goed met X. Hij is heel positief hoe het gaat. Zijn "mantra' brengt hem weer naar dat gevoel tijdens de hypnose. Hij is daar heel positief over. Volgens mij zijn we er door :-) Maar nog meer ben ik jou erkentelijk wat voor wat je klaarblijkelijk is gelukt. Echt SUPER en had ik maar eerder geweten dat jij dit kunt.... Nogmaals heel erg bedankt en ik houd je op de hoogte".

JONGEDAME K. - BEDPLASSEN EN OVERDAG PLASSEN

Het plassen gaat goed,

We hebben in de nacht nog geen ongelukjes gehad :-) overdag gaat het ook beter met de aangepaste tekst :-)

Heel fijn. Dank je wel.

JONGEMAN - NIET LEKKER IN ZIJN VEL

Ik ben 1 keer eerder bij een therapeut geweest met X, na die tijd zei hij: ik heb dit nu wel gedaan, maar ik ga hier nooit meer naar toe, kinderachtig gedoe... dat had hij bij jou dus totáál niet 👍👍👍 Het gaat nu beter met hem

HypnoseCentrumOost Wiedenbroeksingel 4 7481BT Haaksbergen 06 - 21 400 992 info@hypnosecentrumoost.nl