Prikkelbare Darm Syndroom PDS

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende stoornis van het maag-darmkanaal.

Deze darmstoornis is ook bekend als spastische darm of Irritable Bowel Syndroom (IBS).

Naar schatting heeft10 - 20% van de Nederlanders hier last van. De meest voorkomende symptomen zijn buikpijn, krampen, opgeblazen buik, diarree, of obstipatie, soms ook afwisselend.

Daarnaast kun je last hebben van maagklachten, moeheid, slaapproblemen of lage rugpijn. Deze klachten kunnen je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven.

Wanneer je je meldt bij de huisarts zal hij eerst je klachten uitvragen en zo nodig onderzoek verrichten.   

Na uitsluiting van andere ziektebeelden kan de diagnose PDS gesteld worden. Dit gebeurt op basis van je verhaal en de zogenoemde Rome-III criteria. 

Het betekent dat er in de voorafgaande twaalf maanden, tenminste 12 weken met klachten van buikpijn, of een onaangenaam gevoel in de buik, afnemend na stoelgang en/of verandering in frequentie en/of verandering in samenstelling (consistentie) ondersteund door tenminste 2 of meer van de volgende lichamelijke kenmerken (symptomen) moeten zijn.

  • Abnormale ontlastingsfrequentie (> 3 maal daags of < 3 maal per week)

  • Abnormale vorm van de ontlasting (harde keutels, zacht of waterig) in meer dan ¼ van het toiletbezoek

  • Abnormale passage van de ontlasting (abnormaal persen, loze aandrang of gevoel van incomplete darmlediging) in meer dan ¼ van het toieltbezoek

  • Slijmerige ontlasting bij meer dan ¼ van het toiletbezoek

  • Opgeblazen gevoel in meer dan ¼ van alle dagen

PDS of spastische darm is een functionele afwijking, dat wil zeggen dat het een aandoening is zonder fysiologische "meetbare" afwijking. De functie/werking van de darmen is verstoord. Wel is aangetoond dat de darmen van mensen met PDS gevoeliger zijn voor pijn dan bij mensen zonder PDS. Angst en spanning over lichamelijke afwijkingen kunnen op hun beurt spanning geven wat buikpijn kan doen toenemen.

HypnoseCentrumOost  Wiedenbroeksingel 4  7481BT  Haaksbergen  06 - 21 400 992  info@hypnosecentrumoost.nl