top of page

Voor buikpijn kunnen verschillende oorzaken zijn. We herkennen het allemaal dat gedachten en gevoelens invloed kunnen hebben op de buik en darmen. Als er bijvoorbeeld iets spannends gaat gebeuren, zoals een proefwerk, verhuizing of spreekbeurt, kun je buikpijn of diarree krijgen. De buikpijn zelf kan ook weer spanning en stress geven, waardoor de buikpijn erger wordt of langer duurt. Het kan ook zijn dat de darmen gevoelig reageren op voeding, verandering van hormonen in de puberteit, medicijnen of stress.

Buikpijn kan zeurend of stekend zijn, soms duurt het even maar het kan ook uren duren. Of dat er nog andere klachten bij komen, zoals misselijkheid of een "opgeblazen" buik en windjes laten.

Als je af en toe buikpijn hebt hoeft er dus niet gelijk iets ergs aan de hand te zijn. Maar als je regelmatig buikpijn hebt, dan kun je voor jezelf eens een aantal weken een dagboek bijhouden. Hierin kun je opschrijven wanneer je pijn krijgt; bijvoorbeeld overdag of juist 's avonds, voor of na het eten, wat je eet, hoe erg de pijn is (je kunt een cijfer geven tussen 1 en 10) hoe vaak je naar de wc gaat. Het kan jou zelf inzicht geven, en als het langer duurt kun je het meenemen naar de dokter.

toets II.webp
Twee kinderen tv kijken

Wat kun je zelf aan je buikpijn doen?

Het is erg vervelend om buikpijn te hebben. Soms heb je zo'n last dat je het liefst niet naar school of een afspraak gaat, of het heeft invloed op leuke dingen zoals een feest. Als je buikpijn hebt kun je de volgende dingen eens proberen:

 • Een warme kruik of pittenzak tegen je buik leggen

 • Iets warms drinken, bijvoorbeeld (kruiden)thee of melk

 • Een warm bad nemen

 • Iets doen wat jou plezier en ontspanning geeft: een wandeling maken, film kijken, afspreken met een vriend(in)

 • Een ademhalingsoefening doen

 • Rustige muziek luisteren

 • En natuurlijk goed voor jezelf zorgen: gezond eten en drinken en voldoende slapen

Heb jij regelmatig last van je buik?

Dan ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de kinderen regelmatig last heeft van buikpijn. Buikpijn is één van de meest voorkomende klachten bij kinderen en jongeren. Bij een groot deel wordt na onderzoek geen lichamelijke oorzaak gevonden voor de pijn, dat wordt functionele buikpijn genoemd.

Of je krijgt de diagnose prikkelbare darm syndroom. (PDS)

Wanneer je functionele buikpijn hebt kun je ook bij mij komen. De oefeningen die we in mijn praktijk doen helpen erg goed tegen buikpijn; bij bijna alle kinderen is de buikpijn helemaal weg of een heel stuk minder. Vraag vooraf wel even aan je dokter of hij je buik onderzoekt.

En ik heb een programma gemaakt wat je vanuit je eigen huis kunt volgen, het heet Je buik de baas. Je zet de app zo op je telefoon en elke dag zet ik fijn geluidsbestand klaar om af te luisteren en geef ik tips en oefeningen om je van je buikpijn af te helpen. 

Jongen Het controleren van zijn telefoon

Je buik de baas - middelbare school

8 weken programma - darmgerichte hypnotherapie

Dit programma biedt jou alles wat je nodig hebt om je darmgezondheid te verbeteren in slechts 20 minuten per dag.​

 • je kunt direct starten

 • comfortabel vanuit je eigen huis

 • 24/7 toegang tot alle sessies, oefeningen, informatie en tips 

 • geen bijwerkingen, dieet, of beperkingen 

 • vergoeding van je zorgverzekering*

 • inclusief intake gesprek, videoconsulten en E-book

Betaal in 5 termijnen/facturen van €45,-

(gemiddelde vergoeding door zorgverzekeraar €40)  

kind koptelefoon.jpg

Je buik de baas - basisschool

8 weken programma - darmgerichte hypnotherapie

Dit programma biedt jou alles wat je nodig hebt om je darmgezondheid te verbeteren in slechts 20 minuten per dag.​

 • je kunt direct starten

 • comfortabel vanuit je eigen huis

 • 24/7 toegang tot alle sessies, oefeningen, informatie en tips 

 • geen bijwerkingen, dieet, of beperkingen 

 • vergoeding van je zorgverzekering*

 • inclusief intake gesprek, videoconsulten en E-book

Betaal in 5 termijnen/facturen van €45,-

(gemiddelde vergoeding door zorgverzekeraar €40) 

Glimlachende Jonge Vrouw

Laura - 14 jaar 

De therapie was prettig, de oefeningen kon Laura goed thuis uitvoeren. Elja is zeer betrokken bij de voortgang. De ademhalingsoefeningen en de ontspanningsoefeningen voor thuis waren erg waardevol voor tijdens en tussen de buikpijnen. Elja was heel aardig, rustig, begripvol. Erg betrokken. We voelden ons zeker serieus genomen en we zijn niet aan het lijntje gehouden. Er was sprake van goed overleg en uitleg.

Vrouw in kantoor

Moeder van B. (14 jaar) - buikpijn

Het gaat goed met B. Hij luistert elke dag zijn sessie voor het slapen gaan. Wat ik aan hem merk is dat hij veel beter uit zijn ogen kijkt, hij heeft weer meer levenslust of zo. Maar ook heeft hij veel minder buikpijn. Hij is afgelopen week voor het eerst sinds jaren weer een hele week naar school geweest. Wij zijn heel blij dat hij hiermee begonnen is en we hebben hoge verwachtingen naar de rest van het programma. 

Oudere vrouw glimlach

Jongedame M. 8 jaar - broekpoepen, buikpijn

M komt met buikpijn en obstipatie, kan vaak haar ontlasting niet ophouden / aanvoelen en poept dan in haar broek. Daarnaast heeft ze een laag zelfvertrouwen.

• Moeder meldt: ze heeft een vaster patroon met ontlasting, ongelukken minimaal tot niet meer voorkomend. En we merken dat ze een stuk vrolijker is.

Meer recensies
bottom of page