top of page

De overgang

Met hypnotherapie creëer je innerlijke rust. Het helpt je de grootste veroorzaker van hormoondisbalans, stress, te reduceren. Verminder je de stress, dan verminder je opvliegers, transpiratie-aanvallen en andere overgangsklachten.Hypnotherapie en zelfhypnose zijn fantastische methoden waarmee opvliegers in de overgang met maar liefst 75 procent kunnen verminderen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in het National Center for Complementary and Alternative Medicine.

ventilator overgang_edited.jpg

BAARN - Hypnose kan opvliegers met 74 procent verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het National Center for Complementary and Alternative Medicine.

 

Het is voor het eerst dat een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep naar deze techniek is uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in de online versie van het tijdschrift Menopause. 

De vrouwen die onder hypnose werden gebracht, kregen vijf wekelijkse sessies. Tijdens de hypnose ontvingen zij suggesties voor mentale beelden van koelte, een veilige plek en ontspanning. Daarnaast kregen ze een hypnotische geluidsopname die ze dagelijks moesten gebruiken. Ook de controlegroep nam deel aan vijf sessies - maar dan over gestructureerde aandacht -  en kreeg een geluidsopname met informatie over opvliegers.

Alle vrouwen hielden een dagboek bij over hun opvliegers. Daarnaast maakten ze gebruik van een apparaatje dat de frequentie en ernst van de opvliegers opnam. Na twaalf weken rapporteerden de vrouwen uit de hypnosegroep 75 procent minder opvliegers; in de controlegroep was dit 13 procent. Ook de ernst van de opvliegers was beduidend minder in de hypnosegroep, zowel bij de zelfrapportage als de objectieve meetmethode. Bron: Gezondheidsnet

bottom of page