top of page
IBD - colitis ulcerosa - ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is er sprake van chronische ontsteking(en) van de darmwand, veroorzaakt door een overactiviteit van het spijsverteringsimmuunsysteem.

Bij chronische inflammatoire darmziekten (IBD) gaat het vooral om de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Deze twee aandoeningen worden gekenmerkt door een chronische ontsteking van de darmwand, veroorzaakt door een overactiviteit van het spijsverteringsimmuunsysteem. Bij de ziekte van Crohn kan ontsteking optreden op alle niveaus van het spijsverteringsstelsel, van de mond tot de anus, hoewel het vaker voorkomt in de dunne en de dikke darm.

Bij colitis ulcerosa bevindt de ontsteking zich meestal in het rectum en de dikke darm, zonder andere delen van het spijsverteringskanaal aan te tasten. Bij de ziekte van Crohn is de darmwand over de volledige dikte van het weefsel ontstoken en zijn de darmletsels vaak onderbroken, terwijl bij colitis ulcerosa alleen het oppervlakkige slijmvlies van de darmwand is aangetast, maar de darmletsels wel doorlopen.

Buikpijn
Vrouwelijke patiënt

Behandeling bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is meestal medicamenteus; met ontstekingsremmers, antibiotica of medicijnen die reacties van het immuunsysteem onderdrukken. Als er complicaties ontstaan, kan een operatie nodig zijn. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa kunnen wisselvallig verlopen.

Ons programma Je buik de baas kan ondersteunen bepaalde klachten wat te verminderen:

  • pijnklachten verminderen

  • minder stress en angst

  • beter ontspannen

  • vergroten zelfvertrouwen 

Dhr. D. - IBD

"Mijn ontstekingswaarde is vorige week weer gemeten en blijkt weer net zo erg te zijn als vorig jaar. 1060 Vorig jaar moest ik toen zeker 30 keer per dag naar de wc rennen met dunne diarree.  Dit is nu helemaal niet het geval. Ik denk dat dit voor een groot deel te danken is aan de hypnotherapie. Ik kan al veel beter los laten en mijn gedachten omzetten. 

Dankjewel daarvoor!"

Man met bril
Oudere vrouw leest

Mevr. C. - colitis

"Ik heb al ruim 50 jaar klachten, ben heel lang niet serieus genomen, en heb werkelijk al alles geprobeerd. Hypnotherapie kwam wel regelmatig voorbij, ik ben blij dat ik er nu aan begonnen ben. De sessies zijn heel prettig om af te luisteren. Die sessie waarbij er speciaal voor mij een drankje is om te herstellen heeft mij bijzonder geraakt. Ik merk dat ik mezelf nu toestemming kan geven om te herstellen Voor het eerst heb ik hoop dat mijn klachten worden opgelost. Afgelopen week voelde ik mij voor het eerst weer gelukkig, zelfs als ik het nu vertel word ik er nog emotioneel van. Het programma is heel goed opgebouwd, mijn complimenten. Door de jaren heen heb ik al heel veel therapieën gevolgd dus niet alles is nieuw, maar ik kan er nog steeds veel uit halen. Dus ik ben meer dan tevreden"! 

bottom of page