top of page
Ervaringen hypnotherapie bij PDS
IBD en maagdarmklachten 

Ruim 90% van de mensen heeft baat bij darmgerichte hypnotherapie.

Lees hier de ervaringen

Mevr. A. - PDS

Hoe heb ik de begeleiding ervaren? Als fantastisch!!! Een aanrader. Persoonlijke begeleiding en zorg op maat.

Veel bruikbare tips. Wc houding, ontspanningsoefening dmv tellen. De STOP methodiek. En de luisteropnames zijn heerlijk. Ik gebruik ze elke avond. En als ik eens onrustig ben trek ik mij ook even terug om er een te luisteren. Het helpt meteen. Hierna voel ik mij weer herboren.

Elja wekt en geeft vertrouwen. En is altijd bereikbaar voor hulp en advies. Geen 8.00 tot 17.00 mentaliteit. Het gaat verder dan alleen maar je therapeut zijn. Je krijgt het gevoel dat alles bespreekbaar is en niets gek is.

Ik kom zeker bij Elja terug.

Pijn, obstipatie, opgeblazenheid ik ben er vanaf!

Mevr. D. - PDS

Tijdens de therapie heb ik geleerd om mijn darmen bewust te ontspannen dat vond ik erg waardevol. Mijn darmen beheersen nog maar voor 5% mijn leven, en mijn klachten van pijn en opgeblazenheid zijn zo goed als weg. Ook kan ik weer meer voedingsmiddelen verdragen. Het was prettig, goede begeleiding. Ik had zeker het gevoel dat ze mij serieus heeft genomen. Rustig, luistert goed en heeft aandacht. 

Mevr. A. - PDS
Het heeft echt goed gewerkt, vooral die ontspanning oefeningen en de ademhaling. Ik kan zelfs weer melkproducten gebruiken zonder buikpijn te krijgen.

Mevr. E. - PDS

Ik ben enorm tevreden over de behandeling. Vooral de hypnosesessies waren erg rustgevend en effectief. Door de therapie ben ik anders tegen dingen aan gaan kijken en ben ik mijn lichaam en geest en de verbinding tussen die twee beter gaan begrepen. Dat was erg behulpzaam.

Ik heb de therapeute als erg competent en meelevend ervaren. Ik had het gevoel dat ze haar tips en oefeningen goed aan mijn behoeftes wist aan te passen, wat ik erg prettig vond. Ook vond ik dat ze mij veel uit kon leggen over prikkelbare darmsyndroom en relevante informatie voor het herstel heeft meegegeven. Ik had niet verwacht dat ik bijna geen last meer zou hebben van mijn darmen en ben erg gelukkig dat ik weet hoe ik hier in de toekomst mee om kan gaan, wanneer ik er weer last van zou krijgen.

Mevr. D. - PDS angst

Sinds ik met het programma bezig ben ervaar ik veel meer energie. Na een dag werken ben ik niet meer helemaal kapot en onderneem ik meer in de avond. Wanneer ik rustig ben, is mijn buik dat nu ook. Wanneer ik wel last heb van mijn buik, beïnvloedt dat niet meer de hele dag of meer dagen. Ik durf dus veel meer! 

 Wat voor mij echt een eyeopener was, is dat ik altijd keek naar mijn buik als 'het probleem', maar ik zie nu in dat mijn hersenen, mijn gedachten, zoveel invloed hebben. Ik merk dat ik door de jaren heen veel angsten heb gecreëerd en dat het doorwerkt naar mijn buik. Dat vind ik eigenlijk het moeilijkste, om dat patroon te doorbreken.  (mevr. is 3 weken bezig)

Google recensie
Door de hypnosesessies en de goede theoretische uitleg heb ik dit ervaren als een veelzijdige cursus als je darmklachten hebt. Onderwerpen zijn zoal; omgaan met gedachten en overtuigingen, stress en ontspanning in relatie tot je darmen, beweging, pijnprikkels en ademhaling, met een wetenschappelijke onderbouwing. Het heeft mij persoonlijk veel inzichten gebracht. Met sommige onderwerpen was ik zelf ook al bezig. Ik bemerkte dat wat herhaling en aanvullende tips mij goed deden. Ondanks dat het een online programma is voelt de ondersteuning van Elja en Herman en de vlotte reactie op vragen zeer persoonlijk. Nadat bij mij een ander medisch probleem was ontstaan waarvoor ik behandeling nodig had, heb ik ook veel steun aan het programma gehad. Daarbij kreeg ik ook nog een aanvullende hypno-sessies speciaal voor dit probleem, waarvoor nog steeds dank. Met mijn darmen gaat het langzaam beter. Ellen

Mevr. L. - PDS (zelf huisarts, halverwege programma)

Sinds het starten met de hypnotherapie heb ik de volgende positieve ontwikkelingen bemerkt:

- duidelijke afname van vermoeidheid!

- beter slapen 

- minder prikkelbaar

- minder snel gestresst

- minder de neiging te catastroferen als er iets vervelends gebeurd is

- minder vaak buikpijn

Al met al een heel rijtje met hele fijne verbeteringen!

"Hypnotherapie biedt een unieke oplossing voor het probleem PDS omdat het een breed scala aan pathofysiologische processen kan wijzigen om zo tot symptoombestrijding te komen".

Prof dr P. Whorwell MDL arts Manchester (UK)

Dr Whorwell.jpg

Mevr. H. - dyspepsie

De grootste verandering is dat het continue misselijk zijn, is afgenomen. Af en toe word ik nog misselijk wakker, dit houd dan ook de hele dag aan. Maar gelukkig kan ik me hier door de oefeningen goed voor afsluiten. Ook het eten gaat beter, ik heb nu een paar keer een volledige maaltijd kunnen eten zonder dat ik extreem beroerd werd. 

Al met al ben ik heel erg blij dat ik met deze therapie begonnen ben en ben ontzettend blij met de vooruitgang in zo'n korte tijd.

Mevr. J. - PDS

Jij hebt mij zo goed geholpen. Na 5 jaar PDS ben ik een ander mens geworden zegt mijn omgeving. Door een tip van een collega, die ook het programma had gevolgd, ben ik in december begonnen.  Die tip had op geen beter moment kunnen komen, ik was helemaal klaar met mijn darmen, ik had het gevoel dat die niet meer bij mijn lichaam hoorden en ik had geen vertrouwen meer in mijn lijf. Vooraf had ik nog vragen en twijfels, en die wist Elja goed te beantwoorden,  ik had direct een goed gevoel bij het programma. Online maar toch met hulp dichtbij want je was altijd bereikbaar via de app. De therapie en de luistersessies zijn fijn, aangenaam en zeer ontspannend. ik bemerkte al na een aantal dagen dat mijn pijn, mijn windjes en mijn opgeblazen gevoel al stukken minder werd, en dit heeft zich in de weken daarna gestaag doorgezet. Ik kan na 15 weken zeggen dat ik makkelijker kan poepen en ik ga regelmatiger naar naar het toilet. Nu heb ik nog nauwelijks nog last, en zodra ik last heb, dan luister ik naar je en doe mijn ademhaling oefening. Werkt perfect bij mij. Superblij!   

Mevr. M. - Crohn en PDS

Hoi Elja, ik ben nu een week en 1 dag bezig en merk echt al wel verschil! Ongelooflijk! Mijn stoelgang is anders, ik ben wat ‘rustiger’ en ben niet meer zo in m’n hoofd bezig met de wc! Ik verheug me iedere dag weer op een nieuwe hypnose want ze geven me echt ontspanning!​

Mevr. S. - PDS, diarree

Het gaat heel goed met me. De sessies vind ik heel prettig om te luisteren, ik word er heel ontspannen van. Ik vind het heel makkelijk om de dingen die je vertelt voor te stellen. Soms val ik zelfs in slaap aan het eind. Vandaag ben ik voor het eerst weer naar de supermarkt geweest (3 weken thuis na operatie – red.) en dat ging goed. Vroeger was ik er altijd benauwd en nerveus maar nu kon ik er gewoon zijn. Het is zo'n verschil met hoe ik hiervoor was. Als de telefoon ging of er kwam iemand op bezoek, dan zat ik meteen op de WC. Kortom ik ben heel blij dat ik jullie gevonden heb en ik heb er vertrouwen in dat het steeds beter zal gaan.

Google recensie 

Ik heb het twaalf weken programma voor PDS gevolgd en dit heeft mij heel goed geholpen. Ik durf weer zonder zorgen op pad te gaan. De cursus biedt veel kennis over PDS, de dagelijkse online hypnotherapie sessies zijn effectief en de begeleiding vanuit het Medisch Hypnose Centrum is gedegen en professioneel. Petra

Hilde

Ik ben nu ongeveer 1 week bezig met het programma, ik ben enthousiast ik ben nog maar 1 week bezig maar voel nu al dat er dingen veranderen in positieve zin.

Ook de manier waarop jullie het programma aanbieden vind ik heel fijn.

Duidelijke informatie, niet te lang maar duidelijk.

Ik vind het ook fijn dat we een vidieocall hebben ingepland, stukje persoonlijk contact vind ik ook belangrijk.

Marian, coeliakie en PDS-achtige klachten

Sinds mijn jeugd heb ik coeliakie. Ik kwam bij Elja omdat ik veel klachten had zoals opgeblazenheid, weinig energie, vaak diarree. 

De therapie was fijn! Eerste paar keer was wel heel erg wennen. Maar nu ik er aan gewend ben is het heel fijn om mijzelf af en toe terug te trekken om een oefening te doen. Ik heb meer energie, ben minder opgeblazen. Ik durf meer te doen en een moment dat het "mis" gaat kan ik me er sneller weer erover heen zetten. Ik en mijn buik zijn veel relaxter.

De begeleiding van Elja was goed, ik vond haar zeer ervaren en behulpzaam.

Mevr. J. - Dyspepsie 3 weken bezig: 

Ik heb wat meer rust in mijn hoofd. Had minder een kort lontje.

De last na het eten is verschillend maar wordt minder.

Heb deze week bloemkool gegeten en er geen last van gehad? dat had ik al lang niet meer gehad.

Ook ben ik weer een keer naar de aqua joggen geweest dat is avonds vrij vroeg na de warme maaltijd, werd er de laatste tijd vaak erg misselijk. Nu ging dat goed. De informatie of lessen die er elke dag bij staan vind ik prettig.

 

Mevr. M. 3 weken bezig

Met veel plezier wil ik je mijn positieve veranderingen mailen!

- mijn stresslevel is flink gedaald!

-toiletbezoeken veranderen,( hoewel de frequentie nog hetzelfde is, af en toe minder vaak)

-structuur van de ontlasting is veranderd

-buikpijn is vele malen minder

-vertrouwen neemt toe. 

Gisteren had ik de crematie van onze neef. Mijn hartslag zat bij het opstaan al in mijn keel. Ik ben weer in bed gaan liggen en heb een ademhalingssessie gedaan.

Daarna heb ik me klaargemaakt en nogmaals een sessie gedaan. Ik kon wel juichen want ik was totaal niet meer nerveus. Dus geen buikpijn of spanning voor toiletbezoek.

Ik heb dit nog nooit zo onder controle gehad. Ben erg dankbaar!

Het begin van het doorbreken van de vicieuze cirkel is er!

Mevr. M. - PDS, angst, burn-out

Even een berichtje van mij... Het gaat goed met me. Ben al verschillende keren in de stad geweest en heb al sinds lange tijd niet zo veel meer ondernomen.. Jouw training heeft me absoluut de juiste duw gegeven. Het is heel fijn om eindelijk steeds meer verbetering te voelen. Mijn man en dochter vinden t natuurlijk ook fijn dat ik weer dingen kan ondernemen. Vooral voor mijn dochter vind ik t heerlijk!!

Het mooiste wat me gegeven is is dat ik nu echt diep van binnen voel dat ik alles in mij heb om een prachtige toekomst tegemoet te gaan... Stapje voor stapje. Het is het waardevol geweest en nogmaals dank voor je enthousiaste steun!

 

Mevr. C. - colitis, PDS

Ik heb al ruim 50 jaar klachten, ben heel lang niet serieus genomen, en heb werkelijk al alles geprobeerd. Hypnotherapie kwam wel regelmatig voorbij, ik ben blij dat ik er nu aan begonnen ben. De sessies zijn heel prettig om af te luisteren. Die sessie waarbij er speciaal voor mij een drankje is om te herstellen heeft mij bijzonder geraakt. Ik merk dat ik mezelf nu toestemming kan geven om te herstellen Voor het eerst heb ik hoop dat mijn klachten worden opgelost. Afgelopen week voelde ik mij voor het eerst weer gelukkig, zelfs als ik het nu vertel word ik er nog emotioneel van. Het programma is heel goed opgebouwd, mijn complimenten. Door de jaren heen heb ik al heel veel therapieën gevolgd dus niet alles is nieuw, maar ik kan er nog steeds veel uit halen. Dus ik ben meer dan tevreden! 

Dhr. D. - PDS Pijn diarree

Ik vond de therapie super goed. Voornamelijk dat je je hand op de buik moet leggen en ontspannen. Elja is meelevend serieus en toont interesse. Ze leeft erg mee en denkt altijd mee met gepaste oplossingen.

 • Diarree van 9 naar 0

 • Pijn van 10 naar 1

 • Beïnvloeding leven van 100% naar 20%

 • Gestopt met roken

 • Van anderhalf jaar volledig thuis zitten, weer parttime aan het werk en kan weer op stap.  

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Dr. Marten Otten gastro-enteroloog - Medisch Centrum Veluwe

Dr M Otten.jpg

Mevr. D. - colitis ulcerosa

Mijn ontstekingswaarde is vorige week weer gemeten en blijkt weer net zo erg te zijn als vorig jaar. 1060 Vorig jaar moest ik toen zeker 30 keer per dag naar de wc rennen met dunnen diarree.  Dit is nu helemaal niet het geval. Ik denk dat dit voor een groot deel te danken is aan de hypnotherapie. Ik kan al veel beter los laten en mijn gedachten omzetten. 

Dankjewel daarvoor! 

Mevr. J. - PDS angst

Graag wil ik mijn ervaring delen. Ik heb jullie programma als heel prettig ervaren, en raad deze therapie dan ook aan iedereen aan. Jammer dat het nog niet meer bekend is. Ik vond de luisteroefeningen heel fijn, je hebt een prettige stem en precies in het juiste tempo ingesproken. Ik ben nu al zo ver dat als ik het begin hoor dan ben ik meteen helemaal ontspannen. Daarnaast is het fijn dat jullie ook het stuk mentaal meepakken, dat je kunt uitgaan van je eigen wensen en behoeften. Met mijn darmen gaat het heel goed. Pijn heb ik helemaal niet meer en ook mijn stoelgang verloopt vlotter. Ik ben nu mijn Fodmaps aan het uitbreiden en merk dat ik steeds meer kan eten. Dat is natuurlijk ook heel prettig als je niet meer steeds zo hoeft op te letten. Ik wens jullie heel veel succes toe met het programma en hoop dat nog veel meer mensen jullie weten te vinden. 

Mevr. W. - PDS
De reden waarom ik het programma 'je buik de baas' heb gevolgd is omdat ik erg veel last van mijn buik had. Heel veel lucht in mijn buik en stekende pijn. Ik heb meerdere onderzoeken gehad en de dokter kon gelukkig geen heel ernstige dingen ontdekken, maar wel gaf hij de diagnose PDS. Mede door dit programma en de oefeningen ben ik rustiger en bewuster gaan eten. En met de oefeningen lukte het mij om beter en vaker te ontspannen. Juist die ontspanning gaf verlichting van de pijn en zorgde voor minder lucht ophoping. Na enige tijd werden mijn klachten steeds minder en minder. Op dit moment heb ik af en toe nog wel wat lucht in mijn buik, maar hier heb ik geen last van en verder ervaar ik gelukkig geen pijn meer.

Erg blij dat ik de keuze heb gemaakt om dit programma te volgen. De stem van Elja tijdens de oefeningen vind ik erg prettig om naar te luisteren en zij wijst je als het ware de weg tijdens de oefeningen. Voor mij heeft dit echt heel goed gewerkt en het werkt nog steeds.

Dhr. P. - PDS (75 jaar)

Het gaat goed met me, het dagelijks doen van de ontspanningssessie doet zeker wat met mij. Niet alleen wat PDS betreft, maar ook in algemene zin. Ik loop losser, het lijkt of mijn stem een beetje is gezakt en ik voer een aantal zaken met meer ontspanning uit. 

Mevr. A. - PDS
Het gaat de goede kant op met mijn klachten.
 

Ik heb vorige week ijs geprobeerd en ik kreeg geen opgeblazen buik.

Sowieso zijn mijn darmen en maag rustiger dan voorheen. Ik ben erg tevreden. 

Mevr. L. - PDS
Hallo Elja, Door jouw cursus snap ik wel veel beter de invloed die onze hersenen op de darmen uitoefenen en omgekeerd. 
Hierdoor snap ik ook beter waardoor ik meer klachten heb.

De positieve veranderingen die ik heb gemerkt zijn.

Het gevoel dat ik meer grip kan uitoefenen op mijn darmklachten

Door de darmgerichte oefeningen kan ik zorgen dat de opgehoopte lucht in mijn darmen sneller mijn buik verlaat

waardoor ik wat meer uren kan slapen en minder vaak oploop in de nacht.

Hierdoor heb ik overdag wat meer energie om meer te bewegen en dingen te ondernemen.

Door deze veranderingen voel ik dat de darmklachten mijn leven minder beïnvloeden.

Mevr. M. - PDS (3 weken bezig)
Met veel plezier wil ik je mijn positieve veranderingen mailen!

- mijn stresslevel is flink gedaald!

-toiletbezoeken veranderen,( hoewel de frequentie nog hetzelfde is, af en toe minder vaak)

-structuur van de ontlasting is veranderd

-buikpijn is vele malen minder

-vertrouwen neemt toe.

 

Gisteren had ik de crematie van onze neef. Mijn hartslag zat bij het opstaan al in mijn keel. Ik ben weer in bed gaan liggen en heb een ademhalingssessie gedaan.

Daarna heb ik me klaargemaakt en nogmaals een sessie gedaan. Ik kon wel juichen want ik was totaal niet meer nerveus. Dus geen buikpijn of spanning voor toiletbezoek.

Ik heb dit nog nooit zo onder controle gehad. Ben erg dankbaar!

Het begin van het doorbreken van de vicieuze cirkel is er!

Mevr. L. - PDS
De pijn rechts onder in de buik is er niet meer, de spanning op de darmen is weg.  De ontlasting verloopt beter, dagelijks, neigt nu meer naar te vast. Zo zijn ook mijn klachten van misselijk gevoel, slap, duizelig, moe weg.

Afgelopen maanden met de dood van mijn geliefde hond en het wegvallen van alle activiteiten door Covid-19 waren niet makkelijk. En de angst voor besmetting (ik heb longproblemen). Alhoewel ik geen angstig persoon ben, speelde dit nu wel een rol. Nu merk ik dat ik weer rust heb. 

Inmiddels is er weer een hond in huis en de vooruitzichten voor het najaar met aanvang van alle activiteiten zien er goed uit. 

Mevr. R. - diarree

Ook heel fijn, dat ik zondag naar de verjaardag  van mijn zwager kon, 1 uur onderweg en dan ook nog met een rode broek aan i.p.v. een zwarte, zoals het laatste jaar en maandag naar de verjaardag van mijn dochter, gezellig samen naar Loods 5, zonder dat ik me veel zorgen hoefde te maken.

 

Mevr. L. - PDS

Ik heb de therapie als fijn ervaren, geleerd om mijn darmklachten niet meer mijn dag te laten verpesten. Ik ben nog steeds lerende in dit proces maar ik heb er veel aan gehad. Daarnaast heeft het me ook goed gedaan om wat meer oog voor het positieve te krijgen ipv het negatieve. Ik vond vooral de ontspanning oefeningen fijn om tot rust te komen en meer positiviteit te beleven. Elja vind ik een hele fijne vrouw. Ze is begripvol en heeft veel kennis om goede tips te geven.

Mevr. M. - PDS (halverwege programma)
Er zijn zeker wel wat verschillen met het begin van de cursus.

Zo zijn mijn darmen rustiger geworden. Zelf ben ik ook wat rustiger. Alleen blijf ik last hebben van mijn endeldarm, maar daarvoor ben ik nog onder behandeling bij de Proctoskliniek. Het lijkt erop dat mijn endeldarm de spier eronder irriteert. Ik krijg daar binnenkort een botox injectie in. Dat is in december ook al gebeurd bij mijn kring-en bekkenbodem spier gedaan en dat heeft wel geholpen. 

Buikpijn heb ik niet meer en ook geen diarree

Ik heb 2 angst/ontspanningsoefeningen van je gekregen, de eerste vond ik helemaal niets, de tweede gebruik ik nog dagelijks en dat is erg prettig. Heb je er nog 1 voor mij?

Dus zoals je kunt lezen gaat het darmtechnisch gezien wel goed, alleen het zitten is nog erg pijnlijk, maar dat wordt eind februari hopelijk verholpen.

Dhr. K. - PDS
Hallo Elja, het gaat al een aantal dagen beter met me. Minder pijn in onderbuik, zowel wat frequentie als ernst betreft. Af en toe nog wel pijnklachten, maar werkelijk beduidend minder. Ik maak me er ook minder druk en bezorgd om. ook het slapen gaat nu beter, tevens minder piekeren als ik (toch) wakker word. 

(12 dagen bezig met het programma)

Ik heb nauwelijks nog pijnklachten in mijn (diepe) onderbuik. Deze zijn dus nagenoeg verdwenen. Bovendien slaap ik weer stukken beter en is vooral ook mijn piekergedrag beduidend verminderd. Ja, het één heeft invloed op het ander.

(21 dagen bezig met het programma)

Mevr. G. - diarree

Hierbij mijn bevindingen omtrent “Je buik de baas”.

Nu na 3 weken heb ik het gevoel dat ik wel wat veranderingen bemerk.

Voor wat betreft mijn ontlasting heb ik het gevoel dat het wat vaster wordt.

Ik vind de sessies erg rustgevend.  Liggend op bed ben ik al verschillende keren in slaap gevallen.

Ben er wel wat rustiger van geworden.

"Buikpijn of een prikkelbare darm?

Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen.

Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan".

Dr. Melanie Meijer, huisarts

Dokter Bloem Leefstijl kliniek Zutphen

Melanie Meijer.jpg

Jongeman J. (14 jaar)

De therapie was prettig, de oefeningen kon J. goed thuis uitvoeren. Elja is zeer betrokken bij de voortgang. De ademhalingsoefeningen en de ontspanningsoefeningen voor thuis waren erg waardevol voor tijdens en tussen de buikpijnen. Elja was heel aardig, rustig, begripvol. Erg betrokken. We voelden ons zeker serieus genomen en we zijn niet aan het lijntje gehouden. Er was sprake van goed overleg en uitleg.

•Toets week op school zonder buikpijn meldt moeder

Mevr. C. - PDS

Chapeau voor jullie programma. Ik vond het echt heel prettig om te doen; de informatie en oefeningen om elke dag te doen, er zat een fijne opbouw in. Ik heb er veel aan gehad. ik merk bijvoorbeeld wanneer ik wat spanning voel in mijn lijf, dan zet ik mijn ademhaling in of breng mezelf even in de ontspanning. Ik kan de oefeningen dan in mijn hoofd doen. Mijn slaap is heel erg verbeterd en ik heb veel meer energie. Dus heel erg bedankt en ik wens je heel veel succes toe met je praktijk!

Dhr. W. - PDS anale fistel

Hierbij wil ik aangeven dat het goed gaat. Soms in hectische weken heb ik wat sneller last van een mindere ontlasting, maar om vervolgens even ademhalingsoefeningen of meditatie te doen, herstelt dit goed. Het is ook enkel de ontlasting op die momenten, geen buikpijn of acute ontlasting. Daarnaast heb ik in het begin ook wel eens bloed in m’n ontlasting gehad door een fistel. Dit is afgelopen maanden ook niet meer voorgekomen. Dank voor het programma!

Mevr. L. - PDS

Dag Elja, even een berichtje van mij. Ik wil je danken voor al je steun en begeleiding. Het gaat echt supergoed met mij, misschien ben ik er ontvankelijk voor, de sessies zijn erg aangenaam en helpen mij enorm. Ik vertel het aan iedereen wat ik gedaan heb want het heeft mij erg goed geholpen. Al 10 tallen jaren lang heb ik buikpijn, en een opgeblazen gevoel en diarree aanvallen en nu is het weg!  Als ik jou en het programma een cijfer moet geven geef ik je een 9! Aan mij heb je een echte ambassadeur ;-)

Mevr. R. - PDS, stress

Ik ben in september bij je geweest voor mijn eerste ervaring met hypnose.

Mijn probleem is/was dat ik tijdens mijn weekenden weg en tijdens vakanties steeds misselijk ben.

Ik zou je nog laten weten hoe het is gegaan.

Om te zien of de behandeling geholpen heeft moest ik een weekend weg plannen. En dat duurde even d.m.v. de corona.

Twee weken geleden ben ik met mijn man naar ... geweest. Een mooi appartement aan zee.

Ik heb de donderdag voor vertrek even wat last van spanning gehad maar eenmaal in bed en mezelf toegesproken te hebben is de angst/spanning afgezakt en heb ik een goede nacht gehad.

Dat hele weekend ben ik ontspannen geweest. Dat was een hele fijne ervaring.

Helaas konden we niet uiteten omdat de horeca dicht zit.

Ik heb door deze ervaring wat meer vertrouwen in de toekomst gekregen. Nu maar hopen dat we snel weer op vakantie kunnen om te ervaren hoe dat nu gaat.

Mevr. M. - PDS en maagklachten

De sessies vind ik erg prettig om te doen. Ik word er ontspannen en rustig van. Ik slaap als een roosje,  één dag laatst last gehad van een pijnlijke buik... maar dat is al veel beter dus dan voorheen. Dus absoluut een rustige en niet pijnlijke maag en darmen. 

Ik zou het zeker iedereen aanraden dit te doen, want het is een wereld van verschil   

 

Dhr. P. - buikpijn

Het gaat inderdaad nog uitstekend en beluister je lessen nog steeds meerdere keren per dag, vooral ademhaling is een van de favorieten. Ook de muziek is prachtig (waar vind ik die?) en neemt me helemaal samen met je stem mee in ontspanning.

Als dit programma achter de rug is wil ik verder met een vorm van hypnose en ontspanning, vooral het in mij opnemen van zachte kracht en stroming doet mij goed.

Dank tot zover,

 

Mevr. T. 80 jaar - PDS
Vanaf mijn 15de heb ik al PDS.
Ik had deze therapie met mijn huisarts besproken en hij was een paar jaar geleden nog ertegen. Nu zei hij, doe het maar en laat mij weten of dit helpt. Want ik had alles al gedaan, medicatie, poeders en pillen het leek alsof hij niet meer wist wat met mij te doen.
Na de eerste week sliep ik al veel beter, mijn pijn die ik elke dag had is bijna weg en mijn opgeblazen gevoel en winderigheid is ook bijna weg. Elja vertelde mij dat de verbeteringen die ik nu doormaak blijvend zijn. Mijn huisarts is (nog steeds) verbaasd. 

Dhr. S. - PDS en maagklachten (na 3 weken)

In de eerste week verdween de maagpijn. De obstipatie leek toe te nemen, wel minder lucht. Nu na drie weken merk ik dat mijn ontlastingspatroon aan het veranderen is, de echte obstipatie wordt minder, maar echte regelmaat zit er nog niet in. Ik moet soms wat vaker, het voelt allemaal wel wat anders. Sinds een dag of vier voel ik energietoename. 

Het lijkt ook dat ik iets beter slaap. 

Kortom, mooie stappen. 

Mevr. L. - PDS

Ik ben heel blij dat ik bij je ben geweest, wat nu al goed merkbaar is dat die trilling (nerveuze spanning) in m'n lichaam tijdens gesprekken verdwenen is, dat ik goed oog contact maak. M'n lichaam als een geheel en warm aan voelt. Wat heel fijn is. Mijn buik voelt rustiger, ik heb minder kramp. Dat ik nog wel wat gesnoept heb, maar niet met een dwang matig gevoel, vaak werd ik dan zo gepusht en had een hele nare trilling in m'n lijf, die is nu weg! Na 3e sessie: Ik heb de laatste weken veel afspraken gehad en die zijn allemaal heel goed verlopen. Kan mezelf goed onder hypnose brengen, ben goed aan t oefenen, t lukt me erg snel. M'n darmen daar gaat t ook nog steeds goed mee, ben d'r erg blij mee!

Mw. M. - ernstige obstipatie, PDS 

Goedemorgen Elja, hier even een update. Het is nu een week geleden. Heb na de hypnose dagelijks stoelgang gehad, wat een verademing. Ook het water drinken is beter nu, ik merk nu eerder op dat ik dorst heb. Vanmorgen gaf de weegschaal 1,3 kg. minder aan. Ik zeg succesvolle week gehad! Thanks!

Mw. M. - angststoornis m.b.t. misselijkheid en darmklachten 

Het gaat goed met me, ik ben een stuk minder angstig en misselijk. Ik denk er ook veel minder aan. Ik sta er niet meer mee op. Ik had dit weekend ook veel feestjes en verplichtingen waar ik normaal tegen op zag en nu gewoon met veel zin heen ben geweest. De zelfhypnose vond ik in het begin nog wel lastig, maar na een paar keer doen ging het beter en heb daar ook veel baat bij. Dankjewel voor alles!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mevr. J. - PDS 

Wat betreft mijn buikklachten en de techniek met m'n handen op mijn buik zie ik resultaat. Ik heb weer meer en andere dingen kunnen eten zonder er veel last van te krijgen....en met het ontgroeningsweekend kon ik patat, chips en frisdrank eten/drinken. Ja ik weet, niet gezond ;-) maar wel fijn om een keer mee te kunnen doen!

Mevr. K. - emetofobie (overgeefangst) slikklachten 

De afgelopen week wou ik je al schrijven maar kwam er steeds niet toe. Na de hypnose voelde ik mij apart op een positieve manier. Ik voelde mij blij, vrij en had zin om wat te doen. Ik had daarna ook de trip naar A. waar ik al voor een test kwam te staan door onderweg ergens wat te eten. De afgelopen maand had ik meer dit soort dingen staan en na een lange tijd, durf niet eens te schatten hoelang, heb ik zelfs weer in de stad wat gegeten. Dat was een hele grote stap voor mij. Ik voelde mij eerst nog wel gespannen maar wanneer ik op het terras zat, ebte het van mij weg. Ik haalde een paar keer diep adem en heb kunnen genieten van het eten (zelfs het bord leeggegeten). Ondertussen ook impulsief geluncht in de stad, uit eten geweest in T. en nacht gelogeerd bij mijn schoonouders. Af en toe merkte ik nog wel dat mijn lichaam en geest niet op een lijn is. De zogenaamde ‘aanvallen’ zijn lang niet meer zo extreem en ik voel mij ook beter als ik ergens ben.

Jongedame B. - emetofobie (fobie voor overgeven)

Het gaat goed met me. Ik ben zaterdag met mijn familie uit eten geweest ;-)

Mevr. N. - diarree, angst

Ik merk verbetering in de levenskwaliteit. Voordat ik het huis verlaat moet ik nog steeds een paar maal naar het toilet. Maar de dagelijkse wandelingen door veld en bos worden niet meer onderbroken door het vluchten achter een boom en dat is een hele opluchting. Het beeld van de treinhendel helpt daarbij. Op de voorgrond staat nog steeds de roller coaster wat betreft de gezondheid van mijn man, het is een wandeling langs een steile afgrond. Hij vecht ervoor en ik vecht mee.

Jongedame M. 8 jaar - broekpoepen, buikpijn

M komt met buikpijn en obstipatie, kan vaak haar ontlasting niet ophouden / aanvoelen en poept dan in haar broek. Daarnaast heeft ze een laag zelfvertrouwen.

• Moeder meldt: ze heeft een vaster patroon met ontlasting, ongelukken minimaal tot niet meer voorkomend. En we merken dat ze een stuk vrolijker is.

Mevr. M. - PDS
Wat een relaxte vorm van therapie is dit, ik was eerst sceptisch en wist niet wat ik kon verwachten. Ik ben nu twee weken bezig en ik kan al naar de wc zonder laxeermiddelen. De sessie "rivier" heeft mij zo goed geholpen, ik ben nu al blij. Ben benieuwd waar ik over 10 weken sta ;-) 

Mevr. E. - PDS
De voornaamste klachten  die ik had waren opgeblazen gevoel/winderigheid en pijn in de buik. Het ontlastingspatroon was erg onregelmatig.  

Het fijne is dat ik altijd toegang heb tot het programma , de ontspanning helpt mij enorm, want ik voel veel stress door de corona. De beelden die je mij laat oproepen passen bij mij. Ze zijn aangenaam en helpen mij direct met mijn klachten. Die zijn (bijna) weg en ik verwacht dat ik na het programma bijna hersteld ben. Wat een levens veranderende therapie is dit voor mij. Dank je wel Elja. 

 

Mevr. S. - PDS

Toen mijn specialist mij hypnotherapie voorstelde, wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik had er wel eens over gehoord maar ik had hele andere ideeën over hypnotherapie. Meer van wat je ziet op TV.  Maar ik vond het een zeer ontspannen manier van therapie met veel informatie en tips. Het was ook prettig dat ik het vanuit huis kon volgen en jullie toch bijhielden hoe het met mij ging. Dat gaf een goed gevoel. Ik kon de oefeningen makkelijk toepassen en het dagelijks luisteren is erg fijn. Het heeft mij in ieder geval enorm op weg geholpen, waarvoor dank!!

 

Mevr. I. - PDS

Je behandeling heeft zeker goed aangeslagen, ben een stuk zekerder en heb het gevoel te kunnen beïnvloeden. Stoelgang ook veel regelmatiger. Kortom, succes! (mevr. heeft ruim 30 jaar PDS klachten) Scorelijst:

 • Obstipatie van 3 naar 1

 • Diarree van 7 naar 1

 • Pijn van 6 naar 1

 • Winderigheid van 9 naar 2

 • Opgeblazen gevoel van 7 naar 1

 • Darmlediging gevoel van 8 naar 2

 • Pijn van 2 dagen in de week naar 0 dagen

 • Tevredenheid over stoelgang van 50% naar 85%

Jongeman S. 16 jaar - buikpijn

Het gaat heel goed met Sem. Hij heeft geen buikklachten meer gehad. Hij zit weer lekker in zijn vel en dat merken we. Hij gaat weer met plezier naar school.

 

Mevr. M. - PDS, Coeliaki

Naast Coeliakie had ik PDS klachten welke mijn leven nogal beheersten. Hiervoor ben ik op aanraden van de huisarts bij Elja in behandeling gegaan. De begeleiding was goed, de uitleg was duidelijk, de oefeningen waren goed te doen en als ik er een probleem mee had, werd dat opgelost.

De oefeningen om te ontspannen en niet behulpzame gedachten los te laten heb ik als het meest waardevol ervaren. Met deze handvatten denk ik genoeg mee te hebben gekregen om zelf verder te kunnen gaan. Mijn darmklachten zijn zo goed als verdwenen, wel zal ik door mijn Coeliakie op mijn eten moeten blijven letten.

Ik heb Elja als prettig ervaren en met kennis van zaken.

Mevr. te S. - PDS Stress

Ik wil je even laten weten dat het goed gaat met mij. Februari was de laatste keer dat ik bij je ben geweest. Ik heb je sessies nog vaak gedaan. Werkte heel goed. De spanningen in de darmen zijn echt een heel stuk minder geworden. Op mijn vrije dagen is het zo goed als over. Op werk dagen niet altijd. Dan haal ik weer diep adem en dan gaat het vaak weer over ook het idee van hartkloppingen gaat dan weer weg. 😆 Jou werk heeft mij goed gedaan. Ooow ja... En de kilootjes komen er ook weer aan. Van 52 kg🙈 nu 57kg 😁💪🏻👍🏻 Dank je wel voor je goede hulp👍🏻

Dhr. J. - PDS
Toen mijn huisarts darmgerichte therapie voorstelde vond ik het eerst wel een beetje raar, wist niet zo goed wat ik kon verwachten. 

Maar ik werd wel serieus genomen. Ik vond de therapie goed, fijne gesprekken en oefeningen.

Ik gebruik nu de geluidsopnames en ademhalings- oefeningen nog steeds. Die zijn fijn.​

 

Lisette (11 dagen bezig)

Dag Elja, ik merk iets meer rust in mijn buik. Minder boeren, reflux, opgezette buik en winderigheid. Een fijne ontwikkeling!

Mevr. S. - PDS
Na mijn operatie is het steeds beter gegaan. Inmiddels ben ik al zo goed herstelt dat ik me beter voel dan in jaren het geval is geweest. PDS speelt me al mijn hele leven parten. 
Je programma is erg mooi en goed. Mijn schoondochter overweegt om zich ook aan te melden. Zij heeft collitis ulcerosa. En PDS.

Bedankt voor de ondersteuning en succes met je werk.

Mevr. I. - dyspepsie, vanaf 5-jarige leeftijd misselijk en maagklachten

Hoi Elja, Ik had beloofd  nog even een update te geven over hoe het nu gaat.

Ik start iedere dag met "het controlecentrum" en dat bevalt heel goed. Ik heb het gevoel dat er een verbetering van mijn klachten is, dus ik ga zeker door. Er is een vermoeden (huisarts en MDL arts) dat mijn klachten veroorzaakt worden doordat ik te weinig maagzuur aanmaak, dus ik heb in gedachten als ik de opname afluister een kleine aanpassing gemaakt. Ik heb een soort overloopkraantje voor ogen waar een eventueel teveel aan maagzuur kan wegvloeien en een eventueel tekort aangevuld kan worden. Ook schuif ik in gedachten een schuifje dicht, om het maagklepje sluiten. Ik vind het heel prettig om naar te luisteren ook luister ik tussendoor nog wel eens of draai in gedachten tussendoor de knoppen nog weer even op de juiste plek. Het luisteren vind ik ook heel prettig. Ik merk dat mijn klachten over het algemeen verbeterd zijn, qua misselijkheid en buikpijn. En het maagzuur, daar werk ik aan. 

Een andere bijkomstigheid is dat ik veel minder pieker over mijn gezondheid (behalve als ik "slechte" dag heb, dan herhaal ik het mantra regelmatig: heb vertrouwen alles komt goed). Heel blij mee!

Mevr. I. - PDS diarree

Ik moet zeggen dat ik echt veel verschil merk sinds ik gestart ben met de therapie. Ik ga tegenwoordig maar 1 x per dag na het toilet met soms uitzonderingen van 2 of 3 x 9 van de 10 keer is het gewoon mooie vaste ontlasting en als ik moet heb ik ook tijd om het even uit te stellen zonder dat ik moet rennen naar het toilet. Ik moet wel zeggen dat ik het lastig vind om altijd de ademhaling oefeningen tussen door te doen, deze schieten er wel eens bij in. De luister oefeningen doe ik trouw iedere dag, Ik heb zelfs 2 x een date gehad waarbij ik van te voren niet al 100 x op de wc gezeten had. Sommige voedingsproducten merk ik aan me ontlasting, maar dat ik weer gewoon gluten en brood kan eten nu is zo fijn!! Dus eigenlijk gaat het een stuk beter. 

Mevr. I. - PDS
De verbetering bemerk ik met name in een betere energie en eigenlijk geheel pijnvrij. Ook mijn stoelgang is nu veel rustiger.

Mevr. Y. - PDS pijnklachten

Dag Elja, na 3 weken merk ik dat ik meer vertrouwen krijg dat ik kan leren omgaan met PDS, als ik een aanval krijg.

Ik merk dat het toepassen van de ademhaling effect heeft.

Ik leer veel over wat PDS inhoud en ik ben met name heel opgelucht om te weten dat ik dit niet zelf veroorzaak (kreeg regelmatig te horen dat dit kwam omdat ik stress had). Ik weet nu dat stress het kan versterken maar dat ik zelf niet degene ben die dit oproept. Ik ben van huisarts gewisseld en ik heb een goed gesprek gehad met de MDL arts. Ik merk dat ik op een rustige manier beter voor mezelf opkom.

Mevr. K. - PDS eetproblemen

Mijn positieve veranderingen na 3 weken:

- sinds deze week verbeterde stoelgang (soepeler). 

- het gevoel dat ik helemaal leeg raak wanneer ik ontlasting hebt.

- positief en rustig gevoel na een sessie.

- een meer positieve gemoedstoestand.

Dhr. M. - PDS
De veranderingen die ik merk zijn dat ik niet meer zo bezig ben met mijn ' toiletgang' , soms dingen onbewust doe, zonder er goed over na te denken. Het is al een poosje stabiel, ik hoop de laatste weken nog meer veranderingen te zien.

recensie daniela II.png

"Hypnotherapie is voor mij een van beste PDS behandelingen. Goed bezig dus Elja en dat jullie hier pro actief mee omgaan!"

Dr. Roy de Jong - MDL arts Maastricht

roy de jong mdl.jfif
review evelien linked in.png
arine.png

"Elja is een nuchtere Achterhoekse die mensen, die kampen met het prikkelbare darmsyndroom, buikpijn of maagklachten, een effectieve behandeling biedt met darmgerichte hypnotherapie.

Ik beveel haar centrum graag aan bij mijn patiënten"

Dr. Sjoukje Nauta - MDL arts Slingeland Ziekenhuis Doetinchem

Sjoukje Nauta - 383 525.jpg

Mevr. A. - PDS

Vandaag ben ik precies 4 weken bezig met de hypnotherapie. Mijn veranderingen:

 1. Wat de meest positieve verandering is, is dat ik me veel rustiger voel. Ik kan snel en gestrest reageren zeker als het druk is en ik merk dat daar een verandering in merkbaar is. Ook ben ik rustiger over de hele dag.

 2. Ik schiet minder snel in emoties, en ze zijn minder “diep”

 3. De buikklachten voel ik minder vaak, ook dat is beter geworden.

 4. Mijn buik is minder opgezet

 5. Mijn ontlasting is wat steviger geworden, toiletbezoek beter beheersbaar

Mevr. L. - PDS
Als ik kijk waar ik vandaan kom mag ik echt blij zijn met de verbeteringen. Ik heb bijna iedere dag vaste ontlasting, over het algemeen 1 x per dag en geen buikpijn en meer rust in mijn buik. Een enkele dag moet ik wat vaker naar de wc en heb ik nog wat krampen. Ik ben echt blij met dat ik meer dingen weer kan eten, maar helaas reageer ik op sommige dingen nog wel. De laatste maand is een rollercoaster geweest met betrekking tot mijn ontwikkeling. Ik heb mezelf leren kennen en ben mezelf hard tegen gekomen. Ik ben me gaan realiseren dat ik een enorme gever ben en als het er op aan komt er eigenlijk niemand is waarvan ik dat terug krijg. Hiermee ben ik dan ook aan het stoeien. Mogelijke dat deze struggel er voor zorgt dat ik nog niet ben waar ik wil zijn. Ik ben nu echt bezig mijzelf op nummer 1 te zetten in plaats van altijd klaar te staan en te geven aan anderen.

recensie Astrid.png
recensie annemiek linkedin.jpg

Dhr. M. - PDS
Beste Elja, de veranderingen die ik merk zijn:

- Ik slaap dieper en wordt minder vaak in de nacht wakker.

- Ontlasting wordt wat normaler, dus minder dun dan eerder.

- Daarnaast vind ik de luister sessies gewoon fijn om te doen en geeft het me wat meer rust

We zullen het de komende weken zien hoe het verder gaat.

Mevr. R. - PDS (halverwege programma) 
Het gaat redelijk goed met mij. Ik heb gemerkt nu ik iedere dag met de hypnotherapie bezig ben, meer controle krijg over mijn klachten. Met de kerstdagen is het met eten goed gegaan.

Ik kon alles eten en drinken zonder last te krijgen. Gisteren na de lunch een kop koffie gedronken, dat viel verkeerd, gelukkig zakte het na 10 minuten af.

Waar ik me nu wel meer bewust van ben, is dat mijn lichaam niet ontspannen is, onbewust span ik de spieren verkeerd aan.

Mevr. D. - colitis (4 weken bezig met programma)

Ik lijk iets minder pijn  te hebben.

bloed en slijm is zeker minder. Slijm nog wel  maar bloed bijna niet meer en dat is in de afgelopen 2 jaar nog niet echt gebeurd. Dus ik heb goede hoop 😜😀

Mevr. R. - maagklachten (3 weken bezig met programma)

Ik heb nog best wel vaak last van mijn maag, maar sinds gisteravond merkte ik voor het eerst dat de hypnose hielp.

Ik had gisteravond ook weer last van mijn buik, door afleiding en ademhaling voelde ik het langzaam weggaan.

Ik doe iedere dag een hypno sessie en ik doe ook iedere dag de “maagklachten verminderen” hypno.

Ik ben pas 3 weken bezig, maar ik krijg toch de indruk dat het mij goed doet.

Mevr. M. - PDS angst

Waar ik vooral heel blij mee ben en als zeker positief ervaar is dat ik onderweg de zorgen nu niet heb of het goed gaat. (veel onderweg met auto voor werk - red.)  Het is nu meerdere keren goed gegaan en als ik wat klachten merk ga ik even terug naar de ademhaling en dan merk ik dat het weer afzakt meestal. Nu verder ervaren en uitbouwen met straks meer uitstapjes als het weer kan.

Dhr. W. - PDS

 • Meer rust in mijn buik, overigens had ik niet heel veel last van buikpijn, mijn buik voelt nu erg ontspannen.

 • Mijn ontlasting begint langzaam meer solide te worden. Wel merkte ik tijdens corona en bijvoorbeeld de zorgen omtrent de oorlog in Oekraine wel weer invloed hadden op mijn klachten.

 • Ik merk dat wanneer mijn ontlasting weer een keer wat minder goed is, dit ook beter los kan laten en hier niet over ga piekeren.

 • Nu merk ik vooral dat ik over het algemeen zelf meer ontspannen ben ik misschien ook wel wat bewuster en zelfverzekerder. 

Mevr. C. - PDS
Al jaren heb ik last van mijn buik. Zelfs zo dat iedereen om mij heen er ondertussen rekening mee ging houden. Ik had al wel eens gelezen over hypnotherapie maar vond dat ook wel eng. Toch maar eens de proefweek aangevraagd en die ene week gaf al een beetje rust. Dus gekozen voor het hele programma. Ik denk dat ik tot en met week 9 nog een aantal klachten had maar daarna ging het een heel stuk beter. Nu denk ik ook niet meer de hele tijd aan mijn buik. Ik ga gewoon ergens heen en dat gaat goed. Vooral de STOP techniek gebruik ik veel. En dat helpt mij echt. Voor de zekerheid heb ik wel de gereedschapskist gekozen nog. Als extra steuntje voor een eventuele slechte dag.

Mevr. S. - PDS en maagklachten (3 weken bezig)

Dag Elja, In de eerste week verdween de maagpijn. De obstipatie leek eerst toe te nemen, wel minder lucht. Maar nu na drie weken merk ik dat mijn ontlastingspatroon aan het veranderen is, de echte obstipatie wordt minder. Ik moet soms wat vaker.  Het voelt allemaal wel wat anders. Sinds een dag of vier voel ik energietoename. 

Het lijkt ook dat ik iets beter slaap.  Kortom, mooie stappen. 

Mevr. R. - PDS en hooggevoeligheid

Lieve Elja, Ik ben nu 2 maanden bezig met jouw sessies die je voor mij gemaakt hebt. Ik heb er baat bij. Door deze sessies en de PDS sessies die ik ook nog af en toe doe, begint mijn zenuwstelsel de nieuwe boodschappen beter op te pakken. De ademhalingsoefeningen gaat nu ook geautomatiseerder en ik begin steeds beter terug te keren bij mijn ademhaling, bij mijzelf.

Ik bedank je met heel mijn hart voor wat je mij aangereikt hebt. Ik ben er zo blij mee!

Mevr. M. - PDS diarree (3 weken bezig)

Het gaat heel goed, mijn buik is rustiger en ikzelf ook. De ontlasting komt heel makkelijk nu (thuis had ik meer last van obstipatie) en ik heb ook vaker het gevoel dat ik echt leeg ben.

Een dipje vorige week met krampen en diarree, nu ben in er achter dat dat door een ander merk beleg kwam. 

Normaal neem ik geen imodium als ik niet weg hoef maar ik voelde me zo slap meteen dat ik wel moest. Normaal moet ik dan een aantal dagen macrogol nemen voor het weer op gang komt maar nu was dat maar 1 dag, de boel is sneller weer in evenwicht dus. Over 2 weken heb ik een afspraak buitenshuis en dat ga ik proberen zonder van tevoren imodium te nemen.

Dhr. F. - obstipatie PDS (na 3 weken)

Hierbij mijn positieve bevindingen/veranderingen tot nu toe.
Met name meer vertrouwen, minder 'buikzorgen'. Door de dag af en toe nog wel buikpijn, maar deze verdwijnt als ik er niet meer aan denk. Ook ademhalingsoefeningen doen hierin goed. 's Avonds nog wel aandrang, maar vaak 'loos alarm' en klachten verdwijnen dan. Sinds een paar weken geen gebruik laxeermiddelen (LucoVitaal Stoelgang/ Wapiti), wel neem ik nu een kiwi en één schepje Psyliumvezels. Stoelgang 's ochtends probleemloos.

 

Mevr. N. - 2 weken bezig

De grootste verandering die ik merk is dat mijn stoelgang nu veel vaker zonder problemen gaat. Ik hoef bijna geen toiletpapier te gebruiken zeg maar ;-) 

Ook ben ik weer bewuster bezig met mijn ademhaling. Fijn even contact te hebben gehad!

Mevr. M. - 6 weken bezig

Ja het gaat goed, de klachten zijn wel een stuk minder (opgeblazen gevoel). Na een jaar lang speuren van dokter naar diëtiste, osteopaat en bloedonderzoeken, had ik niet verwacht dat mijn klachten vooral komen door de drukte in mijn hoofd en dat deze ontspanning zo goed zou werken. Ik ben er ook erg blij mee en werk aan het verminderen van alles dat mij veel stress geeft. Ik doe nog dagelijks 2 sessies, dat vind ik heel fijn.

mevr. C. -  4 weken bezig

Ik merk dat er meer rust in mijn lichaam komt. Het eten gaat al beter, en durf ook al weer meer te eten. Soms komt er nog wel een reactie, maar dat is niet meer zo intens geweest als vóór de hypnotherapie. 

Ik merk dat ik positiever in mijn vel kom en weer toekomst gericht kan kijken. Ook fysiek maak ik stapjes. Nu 5 dagen achter elkaar sportieve ondernemingen kunnen doen, wat me heel blij maakt. Zelfs weer op mijn racefiets buiten gefietst, wat meer dan een half jaar geleden was. Een echte overwinning!!

 Ik merk dat mijn lijf rustiger wordt, en alles stapje voor stapje weer wat normaler gaat. Eten zonder er al te veel over na te denken bv. Dat voelt heel fijn. En ik merk dat ik vooruit ga. Dat is voor het eerst na de operatie in een behandeling dat ik dat merk. Ik kijk uit naar de komende 2 maanden van deze behandeling en hoop nog mooie stappen te kunnen maken.  Hartelijk dank voor deze therapie. Het doet me echt goed!!

Mevr. A. - PDS

Mijn stoelgang is veel rustiger, vroeger moest ik vaak 3 of 4 keer op een dag. Diarree heb ik eigenlijk niet meer. Vaak had ik het gevoel dat mijn darmen niet leeg waren en dan durfde ik ook niet zo goed het huis uit. Dit is helemaal verdwenen. 
Het programma zit heel knap in elkaar. Wat fijn is is de afwisseling van de thema's die jullie behandelen. Sommige dingen wist ik al, maar ook veel was nieuw. 

Mevr. C. (programma afgerond)

Al jaren heb ik last van mijn buik. Zelfs zo dat iedereen om mij heen er ondertussen rekening mee ging houden. Ik had al wel eens gelezen over hypnotherapie maar vond dat ook wel eng. Toch maar eens de proefweek aangevraagd en die ene week gaf al een beetje rust. Dus gekozen voor het hele programma. Ik denk dat ik tot en met week 9 nog een heel aantal klachten had maar daarna ging het een heel stuk beter. Nu denk ik ook niet meer de hele tijd aan mijn buik. Ik ga gewoon ergens heen en dat gaat goed. Vooral de STOP gebruik ik veel. En dat helpt mij écht. Voor de zekerheid heb ik wel de gereedschapskist gekozen nog. Als extra steuntje voor een eventuele slechte dag.

Mevr. K. - PDS (3 weken bezig)

Het gaat gelukkig erg goed en ik merk dat ik steeds meer ontspan en minder buikklachten heb. De ene dag ligt het nog wel aan de oppervlakte, maar de volgende dag kan het ook totaal weg zijn. Ik heb iig van de feestdagen kunnen genieten en zonder stress kunnen eten!! 

Mevr. M. - PDS
Ik wil je toch even laten weten dat ik vrijdag zonder stress uit eten ben geweest, heb geen moment gedacht wat als het mis gaat. En ook lekker de hele pannenkoek opgegeten terwijl ik normaal maar de helft eet uit angst dat het mis gaat. Zaterdag ook nog even bij een vriend op de camping geweest en ook dat zonder stress!

Wel allebei de keren 1 Imodium genomen maar normaal waren dat er al 4 of 6 voor ik de deur uit durfde. Ik ben er nog steeds verbaasd over dat het zo goed ging. Het lijkt wel of er een knop om is in mijn hoofd. 

Ik weet zeker dat ik binnenkort ook die ene Imodium niet meer hoef te nemen. Ik ben zo blij dat ik dit traject in ben gegaan!

Mevr. M. - PDS
Eigenlijk gaat het wel heel goed met me. 
Sinds week 6 van het programma merk ik echt dat het beter gaat.

Mijn ontlasting is qua structuur veranderd en nu eigenlijk ook bijna iedere keer hetzelfde en altijd 2x per dag. Heel af en toe heb ik nog last van diarree, maar ik kan het met de ademhalingsoefening ook vaak tegengaan. Dus dan heb ik het gevoel dat ik snel een toilet moet opzoeken, maar kan het dan toch tegenhouden en dan trekt het vaak ook weg. Pijn had ik al niet of nauwelijks, dus daar kan ik niet echt een verandering in merken.

Ben op jouw advies ook begonnen met het zelf maken van melkkefir. Heb via marktplaats kefirbloemen gekocht en we zijn nu helemaal fan.

Zelfs mijn man is er erg enthousiast over! We drinken beide 2 mokken per dag.

Mevr. R. - PDS
Beste Elja, hierbij schrijf ik je de positieve veranderingen na 3 weken therapie.

* stoelgang wordt rustiger, gelijkmatiger

* er ontstaat meer rust in lijf, hoofd en emoties

* minder frequent last van opgeblazen buik

* slaap verbeterd

* ademhalingstechniek is overal en op ieder moment toepasbaar

roken facebook miriam.PNG
recensie marjolein facebook.png

Moeder van B. (14 jaar) - buikpijn

Het gaat goed met B. Hij luistert elke dag zijn sessie voor het slapen gaan. Wat ik aan hem merk is dat hij veel beter uit zijn ogen kijkt, hij heeft weer meer levenslust of zo. Maar ook heeft hij veel minder buikpijn. Hij is afgelopen week voor het eerst sinds jaren weer een hele week naar school geweest. Wij zijn heel blij dat hij hiermee begonnen is en we hebben hoge verwachtingen naar de rest van het programma. 

Mevr. C. - PDS 

Het gaat stukken beter met mij, ik kan me beter ontspannen en ik slaap beter. Mijn buikpijn en misselijkheid zijn flink verminderd. Ik heb meer energie om dingen te ondernemen, zo ben ik weer meer gaan wandelen. Inmiddels ben ik hierdoor en door het aanpassen van mijn eten 7 kilo afgevallen.

Ik had voor de vierde keer de Helicobacter bacterie, die is nu helemaal weg. Voor het onderzoek moest ik een paar weken met mijn maagzuurremmers stoppen, de eerste week vond ik dat wel wat lastig, maar nu gaat dat ook goed. Ik wil nu nog kijken of ik niet helemaal zonder kan want ik heb nu helemaal geen maagklachten meer. Kortom, ik ben heel blij dat ik dit gevolgd heb.

Mevr. F. - Sibo? PDS

Ik heb de diagnose Sibo gekregen en volg hiervoor een dieet. ik dacht door in zee te gaan met een Orthomoleculaire Diëtiste dat ik mijn klachten op zou lossen. Het is alleen maar erger geworden! Ben daarnaast zeker 10 kilo lichter dan mijn normale gewicht. Weeg nu rond de 50. Normale gewicht 60 kilo. Ik heb veel last van boeren, en winden laten, gistgevoel in maag tot in de keel toe. Angst om normale voedingsmiddelen te eten omdat ik dan bang ben weer onderuit te gaan. Heb moeite controle terug te krijgen over mijn eigen systeem. Daarnaast onrustig en moe, een opgeblazen gevoel, kramp, misselijkheid, maagzuur, te weinig maagzuur lijkt wel waardoor ik moet boeren of de vertering niet goed gaat. Daarnaast is mijn ontlasting vaak brijerig..

 

Na 5 behandelingen hypnotherapie: "Het gaat goed met mij, ik heb er inmiddels 12 kilo bij. Ik voel me fysiek en mentaal gelukkig weer goed. Ben sinds vorige week zelfs weer aan het werk! Ik vond de therapie zeer prettig en behulpzaam. Regelmatig naar Elja haar sessies geluisterd en wat ik geleerd heb in de praktijk gebracht .

Dhr. I. - dyspepsie

Ik ben pas drie weken bezig met het programma en ik vind het erg prettig om te doen. De positieve veranderingen die ik bemerk dat ik eigenlijk bijna niet meer misselijk ben (heel af en toe, maar dan heel kort, niet meer vrijwel de hele dag) en ook minder buikpijn heb. Heel blij mee!

mevr. R. - PDS (halverwege programma)
Het meest positieve is dat mijn buikklachten echt zijn afgenomen. Daar ben ik super blij mee! Ik eet ook weer met veel meer vertrouwen en ook al wat producten toegevoegd die voorheen niet zo goed uitpakte zoals bijvoorbeeld broccoli, oude kaas en beetje knoflook. Mentaal/emotioneel zit ook verbetering in. Dit gaat wel langzamer. De oefeningen hiervoor gaan niet zo snel bij mij, ik heb een lange verwerkingstijd nodig om dit te integreren.

 Tot nu toe heel positief over dit programma!

Mevr. G. - diarree (3 weken bezig met programma)
De eerste 2 weken heb ik weinig/geen verschil gemerkt.

Maar nu in de derde week heb ik de indruk dat mijn darmen rustiger geworden zijn.

Ik heb al 2x een uitstap met de fiets gedaan zonder vooraf Imodium te nemen en dat is goed gegaan! Ik heb ook wel nog een keer dringend een WC nodig gehad op een ongepast moment 😞 Vooral de buikademhaling 3x per dag lijkt mij goed te helpen. Ik ben nog niet halfweg in het programma en ben toch al voorzichtig positief!

Mevr. R. - PDS

Via een buurvrouw werd ik geattendeerd op hypnotherapie, zij had van iemand gehoord over de goede resultaten die een vriendin van haar had behaald met jullie programma. Ook al herkende ik veel op jullie website, was ik ook wel een beetje sceptisch. Ik heb al jarenlang klachten en waarschijnlijk zoals velen, al van alles geprobeerd met weinig succes.
Het programma is prettig opgebouwd, en de sessies heerlijk om af te luisteren. Maar het meest positieve is dat mijn buikklachten echt zijn afgenomen. Daar ben ik super blij mee! Ik eet ook weer met veel meer vertrouwen en ik ben druk met nieuwe producten toevoegen die voorheen niet zo goed uitpakten zoals bijvoorbeeld broccoli, oude kaas en beetje knoflook. Behalve bloemkool en pompoen heb ik nu alle groenten gegeten en dat gaat heel goed. Hierna ga ik (ook al vind ik dat nog wat spannend) ook weer gluten uitproberen. Het is fijn om weer afwisselend te kunnen eten.

Al met al ben ik heel positief over dit programma en ik ben heel blij dat ik het gevolgd heb. Duizendmaal dank!

Dhr. B. - PDS
Nicaragua was leuk! Daar wel een buikgriepie gehad en later, dus me buik is nog een beetje aan het herstellen. Therapie werkt wel! Vooral minder zorgen over moeilijk voedsel eten en minder effect op mijn gemoedstoestand. Heb meer vertrouwen in mijn gastro-intestinale stelsel! Dus ik ben zeer tevreden!

 

Mevr. I. - dyspepsie

Ik ben inderdaad al weer drie weken bezig met het programma en ik vind het erg prettig om te doen. De positieve veranderingen die ik bemerk dat ik eigenlijk bijna niet meer misselijk ben (heel af en toe, maar dan heel kort, niet meer vrijwel de hele dag) en ook minder buikpijn heb.

Heel blij mee!

R. - misselijkheid

Beste Elja, ik kwam bij jou omdat ik veel last had van misselijkheid en slechte eetlust. Daardoor durfde ik niet meer uit te gaan met mijn vrienden of nieuwe contacten te leggen. Want ik voelde me ook heel onzeker en had vaak angstaanvallen. Je hebt mij heel goed geholpen, ik ben niet meer misselijk geweest. Om het uit te testen ben ik al twee keer naar MC Donalds geweest en heb bier gedronken maar dat is allemaal goed gegaan. Ik eet nu veel beter en ben ook al meer dan 3 kilo aangekomen. Ook mijn ouders vinden mij veel rustiger en vrolijker. Wat ik nog steeds heel bijzonder vind is toen ik merkte dat ik zo diep kon ontspannen en mijn maag voor het eerst zo prettig voelde en ging "bubbelen'. Heel erg bedankt.

Dhr. M. - PDS

De stoelgang is verbeterd tot normaal. Energiedip meteen na de maaltijd zijn nagenoeg verdwenen. Het lijkt ook dat ik (dus) meer soorten voedingsstoffen kan verdragen. Meer energie en ontspanning alhoewel het werk (nieuwe werkgever, ik sta voor de klas) veel vraagt. Ik forceer minder en laat meer op zijn beloop. Ik heb net even een ademhalingsoefening gedaan. 3x per dag lukt nog niet helemaal. Polsslag lijkt iets gedaald het voelt alsof ik jarenlang continu gestresst ben geweest.  Tijdens de luistersessies pruttelt mijn buik: volgens mij een teken van maximale ontspanning. :-)

Mentaal welbevinden gaat vooruit en hopelijk zet dat door.

Jongedame M. - PDS

Na mijn laatste vragenlijst nog even een wat persoonlijker verslag. Het gaat heel goed, ik durf nu ook de deur uit als mijn buik niet zo goed voelt want ik weet dat afleiding helpt. Ik heb sinds 2 maanden een hond erbij en ben al een paar keer weg geweest met haar als mijn buik wat minder voelde.

Diarree heb ik bijna nooit meer. Maar doordat ik geen diarree meer heb is de spanning minder en durf ik wel gewoon weg.

Nog steeds zo blij dat ik dit heb gedaan!

Mevr. B. - PDS
Mijn klachten zijn de laatste weken afgenomen. Wat ik merk is dat ik veel minder last van buikpijn heb en momenteel helemaal geen buikkrampen. En als ik buikpijn heb is het minder heftig dan "normaal" en trekt het sneller weg. In de week voor ik met de hypnotherapie begon werd ik dagelijks wakker met buikpijn, zo'n periode had ik wel vaker. Momenteel is dat nog af en toe.

Ik heb de laatste weken geen last van diarree. Wel is de ontlasting nog aan de harde kant, maar ik weet dat ik ook meer moet drinken. Ook krijg ik te weinig vezels binnen. Ik blijf wel voorzichtig met volkorenproducten, maar zal wel proberen langzaam meer vezels tot me te nemen. 

Ik vind het erg prettig om 2x per dag de geluidsfragmenten te beluisteren en de ademhalingsoefeningen te doen.

Mevr. M. - PDS
Wat gaat het snel, alweer drie weken actief bezig 😀

Ik vind het elke dag weer een heel fijn moment om de rust te nemen om te luisteren en te lezen.

Vooral de herhaling is erg fijn, ik merk dat ik ook tussendoor weer kan afdwalen naar wat ik gehoord heb in het filmpje. Mijn buik is  rustiger, ik koppel in ieder geval geen negativiteit meer aan krampen en kijk er vooral naar uit dat ze overgaan. Ik probeer ook niet teveel aan de ontlasting te denken bij obstipatie, doe de ademhalingsoefeningen en probeer lekker te ontspannen.

Jongeman C. 11 jaar - buikpijn

Het gaat al beter met mij ik krijg geen buikpijn meer door die oefeningen en filmpjes. (3 weken bezig)

 

Mevr. S. - diarree (3 weken bezig)

Het eerste wat bij mij veranderde is dat ik beter kon slapen. Het is nu zelfs zo erg dat ik vaak het einde van de luistersessie niet meer red en al in slaap val. Vaak schrik ik even later wakker om mijn koptelefoon af te doen. 

Sinds afgelopen 3 dagen lijk ik minder vaak buikkrampen te hebben en naar de wc te moeten. Normaal ging ik 4-5 keer per dag, nu nog 1-2 keer. En nu is het 'normale' vastere ontlasting aangezien ik meer diarree ben gewend. Ben benieuwd of dat zo doorzet. Tot zover mijn constateringen 🙂

 

Mevr. C. - PDS
Beste Elja, ik voel me meer ontspannen, meer lichaamswijsheid ( waar zet ik spanning vast en hoe laat ik los). Bij pijnlijke buik sneller herstel. Het is heel fijn om de imaginaties in te kunnen zetten bij spanning en/of pijn.

Mevr. H. - dyspepsie (na 3 weken therapie)

De grootste verandering is dat het continue misselijk zijn, is afgenomen. Af en toe word ik nog misselijk wakker, maar gelukkig kan ik me hier door de oefeningen goed voor afsluiten. Ook het eten gaat beter, ik heb nu een paar keer een volledige maaltijd kunnen eten zonder dat ik extreem beroerd werd. 

Al met al ben ik heel erg blij dat ik met deze therapie begonnen ben en ben ontzettend blij met de vooruitgang in zo'n korte tijd. Groetjes, H.

bottom of page