top of page

Chronische pijn

Ons lichaam zit vol met zenuwen die plekken in ons lichaam verbinden met onze hersenen. Wanneer je ergens in je lichaam iets voelt, gaat de pijnprikkel via je ruggenmerg naar je hersenen. Die beslissen vervolgens of je daadwerkelijk pijn voelt of niet. Pijn voel je dus met je brein. Bij chronische pijn is er iets anders aan de hand. Pijn lijkt van dezelfde plek af te komen als waar deze was begonnen, maar er is echter geen schade meer te zien. 

hoofdpijn

Acute pijn ontstaat meestal vrij plotseling en duurt relatief kort (maximaal zes maanden). Als je bijvoorbeeld je hand op een hete pan legt of je enkel verzwikt tijdens het hardlopen, is er sprake van acute pijn. Die heeft een waarschuwingsfunctie en is dus heel nuttig. Zodra je de pijn voelt, weet je dat je moet ophouden met rennen, of dat je die hete pan maar beter kunt laten staan. Andere voorbeelden van acute pijn zijn kiespijn, menstruatiepijn en de pijn na een operatie.

Chronische pijn: ook als je wond genezen is, of je verzwikte enkel hersteld, kun je nog steeds last hebben van pijn op dezelfde plek. Duurt die pijn langer dan zes maanden, dan spreken we van chronische pijn. Men weet niet hoe het komt dat pijn soms aanwezig blijft, terwijl het weefsel al is hersteld. Chronische pijn heeft ook geen functie zoals acute pijn, want je lichaam heeft geen waarschuwing meer nodig. Omdat er zo weinig bekend is over de oorzaken van dit type pijn, is de behandeling ook veel lastiger dan bij acute pijn. Chronische pijn kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en kan ook leiden tot andere klachten, zoals angsten en depressies.

Hypnotherapie bij pijn

Registratie van pijn vindt plaats in onze hersenen. Hypnose kan ervoor zorgen dat de pijnsignalen anders geïnterpreteerd worden. Tijdens een hypno-therapeutische behandeling is het mogelijk om pijn zelfs volledig “uit te schakelen”.

Hypnose werkt met ontspanning, suggesties en verbeelding waarmee pijn effectief kan verminderen. Ook het brein wordt minder pijngevoelig.

In steeds meer ziekenhuizen en tandartspraktijken wordt hypnose ingezet, bijvoorbeeld bij:

Tandartsafspraak

Ten gevolge van een ongeval jaren geleden gescheurde pezen, geopereerd. Daarna aanhoudend pijnklachten aan de bovenarm. Ik slaap regelmatig met mijn armen omhoog en word dan wakker van de pijn. Die pijn blijf ik de hele dag bij de dagelijkse handelingen voelen.

Advies van mijn huisarts; met die armen omhoog was niet geschikt voor volwassenen met slapen. Haar oplossing was mijn mouwen van mijn pyjama vastnaaien aan mijn zijden. Dit is voor mij geen optie.

Polsen aan gepunnikt draad achter mijn rug met bandjes aan mijn pols vast. Resultaat was dat ik slecht slaap en "de oplossing" stuk trok in mijn slaap.

Hier het bericht dat het een stuk beter gaat met mij.
Na veel pijnlijke momenten overdag, doordat ik mijn armen 's nachts omhoog bracht in mijn slaap, heb ik nu veel minder last na de hypnotherapie van jou. Je hebt mijn onderbewustzijn verzocht om mijn armen 's nachts niet meer omhoog te laten gaan. Op dit moment word ik steeds wakker op de momenten dat ik het toch gedaan heb. Nu is dit nog maar één keer per nacht. Dit vind ik niet erg, daar ik dan snel weer in slaap val.
De pijn van het in verkeerde houding slapen heb ik niet meer.

bottom of page