Stress & Burn-out
Stress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Maar liefst 12 op 100 bezoeken aan de huisarts hebben te maken met stressklachten.
Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Je polsslag versnelt, je spieren spannen zich en je ademhaling wordt sneller en dieper. Het is de spanning die je voelt voor een examen, een optreden, een sollicitatiegesprek of een andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. Zodra de klus klaar is, gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is normaal.
Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een constant te hoge werkdruk, problemen op je werk, of spanningen in je gezin.
Het is ook belangrijk hoe je met de spanning omgaat. Van te lang te veel stress krijg je klachten. Als je stress hebt en daar verkeerd mee omgaat zorgt dat voor overbelasting en uitputting. In het uiterste geval kun je overspannen of burn-out raken. Bij stress treden eerst vaak ‘gewone’ klachten op. Deze klachten kunnen voor iedereen verschillend zijn. De een krijgt bijvoorbeeld buikpijn, een ander eczeem en een derde slaapt slecht. Duurt de stress lang of heb je geen tijd om te herstellen, dan worden de gevolgen op steeds meer gebieden merkbaar.


Verschijnselen van stress
Stress en uiteindelijk een burn-out kan zich op verschillende manieren uiten.
-
Lichamelijk; slecht slapen, klachten als spierpijn, hoofdpijn of rugpijn, verminderde weerstand en daardoor meer kans op verkoudheid en griep, hartkloppingen, hogere bloeddruk, zweten, trillen.
-
Psychisch; opgejaagd gevoel, angstig, prikkelbaar, sombere buien, huilbuien, piekeren, slecht beslissingen kunnen nemen, lusteloos, veel vergeten of slecht kunnen concentreren.
-
Gedrag; teveel of juist te weinig eten, roken/alcohol/drugs gebruik, slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken, geen zin in seks, sociale contacten uit de weg gaan, meer fouten maken.
-
Gedachten; piekeren, angstgedachten "het komt nooit meer goed" of "ik ben niets waard"
Hypnotherapie bij stress en burn-out
Met hypnose kun je de stress bij de bron aanpakken. Allereerst door het verlagen van de stress-hormonen en de diepe ontspanning die je kunt bereiken. Daarnaast kun je "goede gevoelens" oproepen en versterken, en saboterende gedachten vervangen door behulpzame gedachten. Wat is de bron van je stress? En hoe is deze om te buigen? Welke aanpassingen of veranderingen zijn er nodig om herstel in te zetten?
Hypnose is het ideale middel om op moeilijke momenten, zelfcontrole op te bouwen. In het geval van stress, kun je spanning en stress leren verminderen door een korte zelfhypnose oefening toe te passen die maximaal enkele minuten duurt. Voor het gebrek aan energie of zelfvertrouwen in het geval van burn-out, kun je tijdens de zelfhypnose energie-versterkende suggesties leren toepassen. Natuurlijk moet je zelf oefenen om dit onder de knie te krijgen. Als je oefent, zal het steeds gemakkelijker worden je stress te leren hanteren in moeilijke situaties.
Daarnaast helpen oefeningen vanuit Mindfulness, ACT en Hartcoherentie (ademhaling) het proces ondersteunen.
