Wanneer je nieuwe of aanhoudende buikklachten hebt is een eerste stap een bezoek aan je huisarts. Voor het stellen van een juiste diagnose kan je huisarts het volgende doen:
Een aantal vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van je klachten, het ontstaan, medische voorgeschiedenis
Lichamelijk onderzoek verrichten
Bloed-, ontlasting- en urineonderzoek (laten) doen
Indien nodig doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek
Aan de hand van bovenstaande onderzoeken kan de huisarts tot een eerste diagnose komen en een behandeling adviseren. Die kan bestaan uit medicatie, bijvoorbeeld middelen om obstipatie te verhelpen. Een verwijzing naar een hypnotherapeut, diëtist of algemene leefregels zoals meer bewegen, en het verminderen van stress.
Als je huisarts niet zeker weet wat je mankeert of als hij/zij vermoedt dat je ernstiger klachten hebt of als zijn behandeling niet aanslaat, kan je huisarts je doorsturen naar de specialist. (MDL arts, internist)
Bij een groot deel van de mensen met buikklachten wordt geen oorzaak gevonden. Na uitsluiting van andere ziektebeelden kan de diagnose PDS gesteld worden.
Als je naast buikklachten een van de onderstaande symptomen hebt, ga naar je huisarts. Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je een andere aandoening hebt dan PDS die niet thuis kan worden behandeld.
Bloed in/op je ontlasting, bloeden uit je anus, bloed overgeven
Onverklaarbaar gewichtsverlies
Veranderd ontlastingspatroon boven 50 jaar
Nieuwe plotselinge hevige buikpijn
Aanhoudende koorts, aanhoudende diarree, aanhoudend overgeven
Kortademigheid, bleke huid, hartkloppingen
PDS klachten kunnen goed behandeld worden met darmgerichte hypnotherapie. Deze behandelvorm is wetenschappelijk bewezen en helpt ruim 80% van de mensen hun klachten verhelpen of verminderen.
Kommentare