top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElja van den Berg

PDS - diarree, buikloop, dunne ontlasting

Bijgewerkt op: 22 feb. 2023


Diarree is een brijige tot waterdunne ontlasting en kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Diarree kan plotseling (acuut) ontstaan, maar het kan ook chronisch (langdurig) van aard zijn. In de NHG-Standaard wordt diarree omschreven als ‘een plotseling optredende afwijking van het voor een persoon gebruikelijke defecatiepatroon waarbij de frequentie en de hoeveelheid van de ontlasting zijn toegenomen, en de ontlasting meer water bevat dan gewoonlijk’.

PDS wordt naast buikpijn gekenmerkt door een verandering in de ontlasting en/of de frequentie van de ontlasting. Veel mensen hebben de PDS-D variant, hierbij staat diarree op de voorgrond.

Een veelvoorkomende vorm van diarree is de zogenaamde acute diarree. Acute diarree ontstaat meestal door een besmetting met virussen (buikgriep) of door bacteriën of parasieten. Vaak is het eten of drinken van besmet voedsel of water dan de oorzaak. Dit soort darminfecties ontstaan vaker in het buitenland (bijvoorbeeld tijdens een vakantie). In het (verre) buitenland is de hygiëne soms minder en er zijn andere virussen, bacteriën en parasieten dan thuis. De darmen kunnen daardoor gemakkelijk van streek raken. Ook heftige emoties, angst of antibiotica kunnen zorgen voor tijdelijke diarree. Dit is over het algemeen niet ernstig en herstelt snel.

Van chronische diarree wordt gesproken wanneer de klachten langer dan 2 weken aanhouden. Hiervoor kunnen diverse oorzaken zijn;

  • Een voedselallergie of voedselintolerantie; bijvoorbeeld een lactose-intolerantie (melksuikers) of glutenintolerantie (Coeliakie). Een voedselintolerantie is het niet goed kunnen verdragen van bepaalde voedingsmiddelen. Behalve diarree hebben mensen vaak ook last van buikpijn en buikkrampen.

  • Een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of proctitis. Een chronische ontsteking van de (endel)darm kan langdurige diarree veroorzaken. Ook hier is meestal sprake van andere klachten zoals bloed bij de ontlasting, buikpijn, moeheid, gewichtsverlies of koorts.

  • Diarree kan voorkomen bij aandoeningen van de galblaas, lever of alvleesklier. Vaak gaan ook deze aandoeningen gepaard met andere klachten.

  • Diarree kan optreden als bijwerking van sommige medicijnen, zoals antibiotica en bepaalde pijnstillers en maagzuurremmers

  • Een hoge consumptie van zoetstoffen (bv. sorbitol of xylitol in lightproducten, kauwgom, snoep), cafeïne houdende dranken (koffie, energydrank, cola) en suikers kan ook een dunne ontlasting veroorzaken.

  • Als gevolg van een toegenomen werking van de schildklier, kan de stofwisseling versnellen.

  • Diarree kan daarnaast als symptoom of in het verloop van allerlei andere ziektebeelden, operaties of behandelingen optreden.

Een vorm van ontlasting die erg op diarree lijkt is paradoxale diarree of overloopdiarree. Deze diarree is eigenlijk het gevolg van verstopping in de darm. Deze harde brok(ken) ontlasting zijn lastig kwijt te raken en de dunne ontlasting kan hierlangs weglekken, waardoor het lijkt alsof je diarree hebt.

Diarree kan ook voorkomen bij een prikkelbare (of spastische) darm. Dit betekent dat de dikke darm extra gevoelig reageert en/of onregelmatig samentrekt. Bij een gedeelte van de mensen gaat dit gepaard met diarree, of een afwisseling van diarree met obstipatie.

PDS klachten behandelen? Heb je wel eens aan darmgerichte hypnotherapie gedacht?
Of wellicht wil je eerst meedoen met de gratis proefweek?


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page