Pijn is één van de meest voorkomende klachten bij PDS, samen met een opgeblazen gevoel. 75% van de mensen met PDS heeft vaak of voortdurend buikpijn. De buikpijn zit vaak onder in de buik, maar kan op alle plekken in de buik voorkomen. Naast pijn in de buik kun je ook pijn in je rug, borst, hoofd, anus of endeldarm hebben.
PDS en pijn PDS is voor de meeste mensen een pijnlijk aandoening, het is de belangrijkste reden voor mensen om naar hun arts te gaan. De pijn kan op verschillende plekken in de buik voorkomen. De pijn kan optreden na het eten en verminderen of verergeren na de stoelgang. De pijn kan wisselen; van een licht ongemak tot een stekende pijn die lijkt op een blinde darmontsteking en waarbij je tot (bijna) niets in staat bent.
Pijn is één van de symptomen om te beoordelen of iemand PDS heeft. In de huidige medische richtlijnen, ook bekend als de Rome IV criteria, is pijn één van de hoofdsymptomen om de diagnose PDS te kunnen stellen. Deze Rome IV criteria zijn:
Terugkerende buikpijn, gemiddeld ten minste één dag in de week in de afgelopen drie maanden, met daarnaast twee of meer van de volgende symptomen:
de buikpijn is gerelateerd aan de ontlasting; de klachten veranderen na de stoelgang
er is den verandering van de frequentie van de stoelgang: diarree, obstipatie of afwisselend
de vorm van de stoelgang is veranderd: de ontlasting is te hard of te waterig.
Pijn die langer dan zes maanden duurt, wordt chronische (langdurige) pijn genoemd. Chronische pijn bij PDS betekent dat je voortdurend pijn of ongemak hebt, of dat het regelmatig terugkomt gedurende een lagere periode. Soms kunnen de klachten een hele tijd verdwenen zijn, verdwijnen de klachten een hele tijd, om later terug te komen. Sommige mensen hebben elke dag veel klachten, bij anderen wisselt dit per dag of week. Vaak verergeren de klachten in periodes van stress of drukte.
Wat kun je doen bij pijn
Wanneer je nieuwe pijnklachten hebt, is het goed om eerst langs je arts te gaan. Deze kan eventuele andere aandoeningen uitsluiten.
Bij pijn ben je wellicht genegen om een pijnstiller te nemen. Echter pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen of sterkere middelen zoals tramadol hebben geen tot weinig effect. Dat komt omdat pijn in de darmen op een andere manier tot stand komt dan bijvoorbeeld pijn in de spieren of botten. Pijnstillers die vallen onder de NSAID's kun je beter mijden; ibuprofen, diclofenac, naproxen. NSAID's geven een groot risico op maag-darmzweren, bloedingen, maagklachten en darmbeschadiging.
Darmgerichte hypnotherapie helpt de gevoeligheid van de zenuwen in de darmen verminderen. Hierdoor verminderen pijn en opgeblazenheid en herstelt de stoelgang, zonder medicatie of dieet. Daarnaast vermindert het klachten van angst en stress. Hypnotherapie is wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief.
Darmgerichte hypnotherapie vermindert de pijn scores significant, zo blijkt uit een studie van prof dr. Whorwell.
Verminder je klachten met ons unieke bewezen programma, aanbevolen door artsen
Comentários