top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElja van den Berg

Hypnose voor kinderen met buikpijn

Bijgewerkt op: 22 feb. 2023



Hypnose voor kinderen


Hypnose biedt tal van mogelijkheden voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar oud, eigenlijk vanaf de leeftijd dat ze goed aanspreekbaar zijn. Kinderen blijken erg goed te reageren op hypnose, in het algemeen beter dan volwassenen. Dat komt omdat kinderen een levendige fantasie en creatieve verbeelding hebben en omdat het zogenaamde “kritisch denken” bij kinderen nog minder ontwikkeld is. Ze zijn daarmee gevoeliger voor de suggesties die een therapeut hen geeft. Kinderen tussen 6 en 14 jaar behoren tot de meest hypnotiseerbare leeftijdsgroep. Behandelingen kunnen daardoor korter duren dan bij volwassenen. Ook vanaf de tienerjaren werkt hypnose prima. Hier wordt het wel belangrijker dat de jongere zelf iets als probleem ervaart en gemotiveerd is om er wat aan te doen of er vanaf te raken. Een kind onder dwang naar een hypnotherapeut sturen werkt niet.


Hypnose wordt bij kinderen bijvoorbeeld gebruikt voor het bestrijden van pijnklachten, slaapproblemen, bedplassen, angsten, stotteren, overgewicht en faalangst. Ook bij kinderen met het prikkelbare darmsyndroom of onbegrepen buikklachten is hypnose bewezen effectief. Uit onderzoek van AMC Amsterdam en het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein blijkt dat 85 procent van de kinderen met deze klachten een jaar na behandeling met hypnose pijnvrij waren. Van kinderen die een reguliere behandeling bij de kinderarts hadden gehad, was dat 25 procent. De kinderen en jongeren worden begeleid volgens een protocol dat is ontwikkeld door kinderarts Dr. Arine Vlieger en verpleegkundige/hypnotherapeut Carla Frankenhuis. Zij hebben samen met Prof. Dr. Marc Benninga (kindergastro-enteroloog) vanuit het Amsterdam Medisch Centrum en het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein wetenschappelijk onderzoek *) gedaan naar de effectiviteit van hypnose met het prikkelbaar darm syndroom en onbegrepen buikpijn klachten. Hierbij kreeg de helft van ruim 50 kinderen gedurende 3 maanden 6 hypnotherapie sessies. De andere helft kreeg een standaardtherapie bij de kinderarts. Na de therapie bleven de kinderen en jongeren de geleerde ontspanningstechnieken toepassen. 85% van de kinderen in de hypnosegroep waren één jaar na afloop van de therapie pijnvrij, versus 25% van de kinderen in de groep van de kinderarts.

Er zijn twee programma's, één voor kinderen in de lagere school leeftijd en één in de middelbare school leeftijd.

Een traject met medische hypnose duurt gemiddeld 6 weken. Voor kinderen hebben wij op maat gemaakte programma's Je buik de baas, zowel voor de lagere schoolleeftijd als de middelbare schoolleeftijd. Het programma is comfortabel vanuit huis te volgen, of bij de therapeut in de praktijk.


*) Vlieger AM, Menko-Frankenhuis C, Wolfkamp SC, Tromp E, Benninga MA. Hypnotherapie voor kinderen met functionele buikpijn of een prikkelbaar darmsyndroom: een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek. Gastroenterology. 2007 Nov; 133 (5) :1430-6.




0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page