Female Hypnotherapy Patient

HYPNOSE & HYPNOTHERAPIE

Hypnose of trance is een bewustzijnstoestand waarbij je enerzijds zeer ontspannen bent en je tegelijkertijd volledig geconcentreerd bent. Bij hypnotherapie wordt deze trance ingezet door een hypnotherapeut om te komen tot verandering van gevoel, gedrag of gedachten die je in de weg zitten.

In je bewustzijn zit onder andere het hier-en-nu, je logica en je denkkracht. In je onderbewustzijn zitten je emoties, gevoelens en gewoontes. Je bewustzijn en onderbewustzijn zijn continu met elkaar aan het communiceren.
In hypnose gaat het hier en nu (bewustzijn) naar de achtergrond en zak je direct naar het onderbewustzijn die je van daaruit kan aansturen of (her)programmeren. Jijzelf of de therapeut geeft je suggesties die door je bewustzijn kunnen worden overgenomen: Stoppen met roken, afvallen, meer zelfvertrouwen of een inzicht krijgen in een probleem. Het is snel, effectief en comfortabel. Hypnose is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Uitgangspunt voor medische hypnose is de zogeheten “mind-body connection”, ofwel de wisselwerking tussen lichaam en geest. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangesproken en door ontspanning en concentratie kunnen pijn en stress verminderen.

AFSPRAAK MAKEN

MISVATTINGEN HYPNOSE


Veel mensen denken dat hypnose een soort van ‘slaap’ is. Dit is ook niet vreemd; het woord hypnose komt van het Griekse woord "hypnos" wat "slaap" betekent. Daarnaast lijkt het alsof iemand die in hypnose is, in slaap is. Ondanks dat het voor vele mensen een fijne ontspannen toestand is, ben je absoluut niet in slaap of  "in hoger sferen" integendeel, je bent juist heel alert en je bewustzijn is gefocust op je binnenwereld. 
Geregistreerde patronen van hersengolven tonen aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt.
Anderen kennen hypnose van televisie, of zij hebben een hypnose show bezocht. Hier kan de illusie ontstaan dat een gehypnotiseerd persoon volledig machteloos is en geen controle meer heeft over eigen doen of laten. Ook dit misverstand kan uit de wereld geholpen worden: niemand heeft macht of controle over je.
Een angst die vaak naar voren komt: "wat als ik niet uit hypnose kom?" Dat is onmogelijk, er kunnen twee dingen gebeuren wanneer een hypnotiseur of hypnotherapeut je niet uit hypnose helpt, of je komt zelf uit hypnose, of je valt in slaap. En wanneer je in slaap valt word je vanzelf weer wakker.

Hypnotizing Patient
1200px-Hypnotisk_seans_av_Richard_Bergh_

GESCHIEDENIS HYPNOSE

Hoewel de wetenschappelijke geschiedenis van het gebruik van hypnose pas aanvangt met Franz Mesmer in de 18e eeuw werd de techniek reeds lang daarvoor toegepast door tovenaars en genezers. In Griekenland en ook in Egypte bestonden slaap-tempels, een soort kuuroord voor de geest waar mensen heengingen om te genezen. In de primitieve oudheid begaf de mens zich via rituelen in bewustzijnstoestanden vol vervoering en extase, teneinde contact met de goden te maken. Bij de Romeinen bracht Esculapius zijn patiënten vaak in een diepe slaap en verzachtte hun pijn door het strijken met de hand. In de bijbel lezen we hoe God Adam in een diepe slaap deed vallen en hoe Jezus wonderen verrichtte door handoplegging. (bron Wikipedia)

 

HypnoseCentrumOost Wiedenbroeksingel 4 7481BT Haaksbergen 06 - 21 400 992 info@hypnosecentrumoost.nl