Fysiotherapie

Pijn klachten

Hypnotherapie kan helpende bij pijnbestrijding. Zo wordt het in de medische wereld succesvol ingezet tegen de bijwerkingen van chemokuren, het prikkelbare darm syndroom (PDS), fibromyalgie, migraine, bij de tandarts en bij chronische rugpijn.

Pijnklachten

De ene pijn is heviger dan de andere, dat weten we allemaal. Maar pijn kan niet alleen in intensiteit verschillen: ook op basis van tijdsduur en oorzaak kunnen we verschillende soorten pijn onderscheiden.

Soms is pijn snel weer over, terwijl er andere keren geen eind aan lijkt te komen. Door te kijken naar tijdsduur onderscheiden we twee typen pijn: acute en chronische.

 

Acute pijn

 

Deze vorm van pijn ontstaat meestal vrij plotseling en duurt relatief kort (maximaal zes maanden). Als je bijvoorbeeld je hand op een hete pan legt of je enkel verzwikt tijdens het hardlopen, is er sprake van acute pijn. Die heeft een waarschuwingsfunctie en is dus heel nuttig. Zodra je de pijn voelt, weet je dat je moet ophouden met rennen, of dat je die hete pan maar beter kunt laten staan. Andere voorbeelden van acute pijn zijn kiespijn, menstruatiepijn en de pijn na een operatie.

 

Chronische pijn

 

Ook als je wond genezen is, of je verzwikte enkel hersteld, kun je nog steeds last hebben van pijn op dezelfde plek. Duurt die pijn langer dan zes maanden, dan spreken we van chronische pijn. We weten niet hoe het komt dat pijn soms aanwezig blijft, terwijl het weefsel al is hersteld. Chronische pijn heeft ook geen functie zoals acute pijn, want je lichaam heeft geen waarschuwing meer nodig. Omdat er zo weinig bekend is over de oorzaken van dit type pijn, is de behandeling ook veel lastiger dan bij acute pijn. Chronische pijn kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en kan ook leiden tot andere klachten, zoals angsten en depressies.

Onverklaarbare chronische pijn

  • Medische onderzoeken tonen geen bijzonderheden aan, of slechts bijzonderheden die ook bij mensen zonder klachten voorkomen.

  • Therapie of behandeling helpt niet of onvoldoende.

  • Het lichaam heeft geen schade ondergaan; wél hebben lichamelijke veranderingen plaats gevonden

  • De arts vindt geen bijzonderheden, of diagnosticeert een pijnsyndroom waarvan de oorzaak onbekend is.  Soms wordt er een naam gegeven aan de bevindingen zoals fibromyalgie, carpaal tunnel syndroom, prikkelbare darmsyndroom, a-specifieke lage rugpijn, spanningshoofdpijn etc. Deze benamingen verwijzen niet naar een medische afwijking, maar slechts naar een pijnsyndroom met onbekende oorzaak.

Hypnotherapie bij pijn

Vrouwelijke dokter

Wanneer je (chronische) of onverklaarbare pijnklachten hebt kan hypnotherapie een goede behandeloptie zijn. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.  

Hypnotherapie vervangt nooit medische behandeling, stop nooit zelf met medicatie of behandeling en overleg altijd met je arts of specialist. Voordat gestart wordt met hypnose/hypnotherapie moeten medische oorzaken uitgesloten of gediagnosticeerd zijn. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat je een verklaring van je arts nodig hebt.