Stomach Pain

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende stoornis van het maag-darmkanaal. Deze darmstoornis is ook bekend als spastische darm of Irritable Bowel Syndroom (IBS) en wordt gekenmerkt door:

 • buikpijn

 • krampen

 • opgeblazen buik

 • diarree en/of obstipatie

 • maagklachten, moeheid, slaapproblemen of lage rugpijn. 

Lange tijd moest je hier maar mee leren leven. Tegenwoordig weet men meer welke mechanismen er mee spelen in het ontstaan van darmklachten en de behandelopties. 

Eén van de meest bewezen effectieve behandelmogelijkheden is darmgerichte hypnotherapie.

abdominal-pain-2821941_1920.jpg

Je kent het vast wel, je moet een presentatie houden, of je hebt een sollicitatiegesprek of blind date. Je hartslag, ademhaling en spierspanning nemen toe. Je krijgt geen hap door je keel, je hebt buikpijn en soms zelfs tot diarree aan toe. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust en herstel.

Zo zien we dat sterke emoties zoals stress en angst kunnen invloed hebben op je darmen.


Onze darmen zijn ontzettend gevoelig en op deze momenten ervaren we ook dat er een verband is tussen onze buik en brein. Deze wisselwerking tussen brein en buik, wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Onze hersenen en darmen zijn letterlijk verbonden via een grote lichaamszenuw, de nervus vagus. Deze zenuw zou je kunnen zien als een dikke telefoonkabel die constant berichten heen en weer stuurt tussen ons hoofd en onze buik.

Zo krijgen we berichten binnen of we honger hebben, of we naar de WC moeten voor de grote boodschap. En andersom ontvangt onze buik dus berichten over een spannende presentatie die we gaan houden.

 

Het grootste deel van de boodschappen gaat vanuit onze buik naar ons brein.

Meer en meer denkt men dat bij PDS er in dit systeem een verstoring zit.

De darmen sturen te sterke signalen, of de signalen van de hersenen worden niet begrepen door de darm.

 

Vaak is het lastig te achterhalen waar precies de oorzaak van de darmklachten ligt. Vaak zie je dat er iets aan de klachten vooraf is gegaan, bijvoorbeeld een voedselvergiftiging of operatie. De darm heeft alarm geslagen met diarree of buikpijn en in sommige gevallen blijft de darm alarmsignalen doorgeven terwijl de oorzaak al weg is of er geen reden meer voor is.

Hypnotherapie blijkt bij PDS-klachten een positieve tot zeer positieve werking te hebben en artsen verwijzen vaker door naar een in PDS gespecialiseerde hypnotherapeut. Deze werken volgens een door prof. dr. Whorwell en hr. Mahony ontwikkeld protocol welke wetenschappelijk onderbouwd is.

 

Naast darmgerichte hypnotherapie werken we met lichaamsgerichte oefeningen, ademhalingsoefeningen en visualisaties waarmee je leert je maag-darmkanaal te beïnvloeden. Je darmen leren ontspannen en normaal (zonder krampen) te functioneren waardoor pijn kan afnemen. Aanvullend leer je anders met spanning en stress om te gaan, en kijken we naar o.a. naar je voeding, beweging, en wat jij nodig hebt om weer te herstellen.

Het traject bestaat uit een intakegesprek en een aantal vervolgconsulten van gemiddeld een uur. Afhankelijk van de ernst van de klachten kun je rekenen op ongeveer 5 - 8 sessies.

Als enige praktijk in Nederland bied ik ook de mogelijkheid om de therapie geheel online te volgen. 

Buikpijn of een prikkelbare spastische darm?

Hypnotherapie - een bewezen aanpak voor snel herstel

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende stoornis van het maag-darmkanaal. Men schat dat ongeveer 20 % van de bevolking hier last van heeft. Dat is 1 op de 5 mensen in Nederland. Deze darmstoornis is ook bekend als spastische darm, functionele buikpijn of Irritable Bowel Syndroom (IBS) en geeft klachten zoals:

  -  (ernstige) pijn in de buik
  -  krampen
  -  opgeblazen buik, gasvorming, winderigheid
  -  diarree en/of obstipatie
  -  maagklachten, moeheid, slaapproblemen of lage rugpijn.

Naast deze klachten komen ook vaak angstklachten, gevoeligheid voor stress of negatieve of depressieve gevoelens voor. PDS klachten hebben veel invloed hebben op de kwaliteit van je leven, ze beïnvloeden je gedrag, je studie en/of werk, je sociale contacten, maar ook  de gewone dagelijkse dingen zoals eten, je energie niveau of je stemming.

Wat zijn de oorzaken van PDS?

De precieze oorzaak van PDS is niet bekend. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen en wordt er veel onderzoek gedaan. Hoewel de oorzaak van PDS onduidelijk is, zijn er wel een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of aanblijven van de klachten. Het kan ontstaan na een buikgriep, stressvolle gebeurtenis, lang gebruik van antibiotica of een operatie. En ook al zijn angst en stress geen directe oorzaak van PDS, ze komen wel vaak voor in combinatie met PDS en ze kunnen je klachten verergeren. In sommige families komt het vaker voor.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel. Dit wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd.

We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden zoals we bijvoorbeeld onze beenspieren aansturen. Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, of aandrang voor ontlasting.
Maar ook buikpijn, diarree en verstopping. Wanneer je denkt aan lekker eten loopt het speeksel je in de mond. Vlinders in je buik als je verliefd bent, buikpijn of diarree wanneer je een spreekbeurt moet houden zijn hier voorbeelden van die iedereen wel herkent.

Darmgerichte hypnotherapie is de oplossing

Deze wisselwerking tussen brein en buik, wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Onze hersenen en darmen zijn letterlijk verbonden via een grote lichaamszenuw, de nervus vagus. Deze zenuw zou je kunnen zien als een dikke telefoonkabel die constant berichten heen en weer stuurt tussen ons hoofd en onze buik.

Onze darmen zijn ontzettend gevoelig. Het grootste deel van de boodschappen gaat vanuit onze buik naar ons brein. Meer en meer denkt men dat bij PDS er in dit systeem een verstoring zit. De darmen sturen te sterke signalen, of de signalen van de hersenen worden niet begrepen door de darm. 

Uit wetenschappelijke onderzoeken en vanuit de klinische praktijk komt de hypnotherapie naar voren als de meest effectieve behandelingsmethode voor alle symptomen van PDS. Hypnotherapie blijkt in 85% van de gevallen de pijn- en andere darmklachten sterk te verminderen.
Daarnaast ervaren cliënten verbetering van kwaliteit van leven, afname van stress en vermindering van angstklachten.
Darmgerichte hypnotherapie richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darm. Via de darm-hersenverbinding helpt darmgerichte therapie pijnsignalen verminderen en spijsverteringsprocessen herstellen.

Krijg weer grip op je darmen en je leven 

Hypnotherapie blijkt bij PDS-klachten een positieve tot zeer positieve werking te hebben en artsen verwijzen vaker door naar een in PDS gespecialiseerde hypnotherapeut. Deze werken volgens een door prof. dr. Whorwell en hr. Mahony ontwikkeld protocol welke wetenschappelijk onderbouwd is.

 

Wanneer je PDS hebt ben je waarschijnlijk al langer opzoek naar een effectieve behandeling. Grote kans dat je al je voeding hebt aangepast of medicijnen hebt gebruikt. Echter je merkt dat je steeds meer op voeding reageert of dat het niet helpt.
 

Medicijnen kunnen (tijdelijk) bepaalde klachten verminderen, maar zodra je ermee stopt komen de klachten weer terug.

In dit geval kun je al direct starten met darmgerichte hypnotherapie. 

Darmgerichte hypnotherapie helpt jou:

 • pijnklachten verminderen

 • herstellen van je stoelgang

 • ontspannen

 • angst en depressieve klachten verminderen

 • beter slapen

 • meer energie

 • meer voedingsmiddelen verdragen

 • weer genieten van je leven

Aanvullend leer je anders met spanning en stress om te gaan en zullen je darmen ook niet meer zo heftig op reageren op stress, emoties of voeding.

Hoe heb ik de begeleiding ervaren? Als fantastisch!!! Een aanrader. Persoonlijke begeleiding en zorg op maat.

Veel bruikbare tips. Wc houding, ontspanningsoefening dmv tellen. De STOP methodiek. En de luisteropnames zijn heerlijk. Ik gebruik ze elke avond. En als ik eens onrustig ben trek ik mij ook even terug om er een te luisteren. Het helpt meteen. Hierna voel ik mij weer herboren.

Elja wekt En geeft vertrouwen. En is altijd bereikbaar voor hulp en advies. Geen 8.00 tot 17.00 mentaliteit. Het gaat verder dan alleen maar je therapeut zijn. Je krijgt het gevoel dat alles bespreekbaar is en niets gek is.

Ik kom zeker bij Elja terug.

Pijn, obstipatie, opgeblazenheid ik ben er vanaf!

ERVARINGEN

— Mevr. A. - PDS

presentatie skb II.jpg

Ik ben medisch hypnotherapeut met een specialisatie in de behandeling van het prikkelbare darm syndroom, zowel bij kinderen als volwassenen. Van oorsprong ben ik verpleegkundige. Ik werkte onder andere op interne geneeskunde en vervolgens op de hartbewaking.

Toen ik begin 20 was kreeg ik zelf last van mijn darmen. Na diverse onderzoeken kreeg ik de diagnose “spastische darm”. Helaas was er in die tijd nog weinig bekend en waren er ook geen gerichte behandelingen. Uit eigen ervaring weet ik dus hoe frustrerend dit kan zijn en hoe darmklachten je leven kunnen beheersen.

Inmiddels ben ik ruim 10 jaar hypnotherapeut en werk ik nauw samen met (huis)artsen, ziekenhuizen en MDL artsen. Daarnaast ben ik hypnotherapeut voor twee PDS behandelteams.

Wat artsen zeggen over darmgerichte hypnotherapie

Melanie Meijer.jpg

Dr. Melanie Meijer

Huisarts dokter Bloem Leefstijlkliniek

Buikpijn of een prikkelbare darm? Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. 

Het helpt om je stresssysteem tot rust te laten komen.
Met hypnotherapie word je je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan. Ik adviseer dit programma aan patiënten met PDS.

 

Elja is onderdeel van het expertiseteam "Buikpijn de Baas" en werkt binnen mijn praktijk als kinderhypnotherapeut.

prof dr Peter whorwell.jpg

Prof dr. Peter Whorwell

MDL arts - Manchester

Hypnotherapie biedt een unieke oplossing voor het probleem PDS omdat het een breed scala aan pathofysiologische processen kan wijzigen om zo tot symptoombestrijding te komen.

Dr M Otten.jpg

Dr. Marten Otten
MDL-arts Medisch Centrum De Veluwe

Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is een van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden. 

 

Elja was in mijn team werkzaam als verpleegkundige op afdeling Interne Geneeskunde in het MMC.

PDS online programma op Margriet.nl

Margriet.nl heeft een artikel geschreven over het online PDS programma wat ik aanbied. Je kunt het hier lezen

Margriet artikel kleiner.JPG

Wetenschappelijk bewezen                Vergoeding zorgverzekering                Geen bijwerkingen               24/7 comfortabel vanuit huis