Stomach Pain

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende stoornis van het maag-darmkanaal. Deze darmstoornis is ook bekend als spastische darm of Irritable Bowel Syndroom (IBS) en wordt gekenmerkt door:

 • buikpijn

 • krampen

 • opgeblazen buik

 • diarree en/of obstipatie

 • maagklachten, moeheid, slaapproblemen of lage rugpijn. 

Lange tijd moest je hier maar mee leren leven. Tegenwoordig weet men meer welke mechanismen er mee spelen in het ontstaan van darmklachten en de behandelopties. 

Eén van de meest bewezen effectieve behandelmogelijkheden is darmgerichte hypnotherapie.

abdominal-pain-2821941_1920.jpg

Je kent het vast wel, je moet een presentatie houden, of je hebt een sollicitatiegesprek of blind date. Je hartslag, ademhaling en spierspanning nemen toe. Je krijgt geen hap door je keel, je hebt buikpijn en soms zelfs tot diarree aan toe. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust en herstel.

Zo zien we dat sterke emoties zoals stress en angst kunnen invloed hebben op je darmen.


Onze darmen zijn ontzettend gevoelig en op deze momenten ervaren we ook dat er een verband is tussen onze buik en brein. Deze wisselwerking tussen brein en buik, wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Onze hersenen en darmen zijn letterlijk verbonden via een grote lichaamszenuw, de nervus vagus. Deze zenuw zou je kunnen zien als een dikke telefoonkabel die constant berichten heen en weer stuurt tussen ons hoofd en onze buik.

Zo krijgen we berichten binnen of we honger hebben, of we naar de WC moeten voor de grote boodschap. En andersom ontvangt onze buik dus berichten over een spannende presentatie die we gaan houden.

 

Het grootste deel van de boodschappen gaat vanuit onze buik naar ons brein.

Meer en meer denkt men dat bij PDS er in dit systeem een verstoring zit.

De darmen sturen te sterke signalen, of de signalen van de hersenen worden niet begrepen door de darm.

 

Vaak is het lastig te achterhalen waar precies de oorzaak van de darmklachten ligt. Vaak zie je dat er iets aan de klachten vooraf is gegaan, bijvoorbeeld een voedselvergiftiging of operatie. De darm heeft alarm geslagen met diarree of buikpijn en in sommige gevallen blijft de darm alarmsignalen doorgeven terwijl de oorzaak al weg is of er geen reden meer voor is.

Gehandicaptentoegang

Buikpijn of een prikkelbare spastische darm?

Hypnotherapie - een bewezen aanpak voor snel herstel

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende maag-darm aandoening bij volwassenen. Het wordt ook wel spastische darm of functionele buikpijn of IBS genoemd. Men schat dat ongeveer 15 - 20% van de Nederlanders last heeft van PDS, dat zijn ongeveer 2 miljoen mensen waarvan ongeveer 500.000 mensen met zeer ernstige klachten.

 

Voorheen werd de aandoening spastische darm genoemd. De term ‘spastisch colon' kwam voort uit het idee dat spierkrampen in de dikke darm de buikpijn en veranderingen in het ontlastingspatroon veroorzaakten. Ook bij kinderen komt PDS voor.

Het is nu echter bekend dat PDS wordt beïnvloed door meer factoren dan alleen spierspasmen, en de term ‘ PDS ‘ wordt gebruikt om een breder scala aan maag- en darmklachten aan te duiden.


De meest voorkomende symptomen zijn:

 • buikpijn

 • krampen

 • opgeblazen buik

 • gasvorming, winderigheid

 • diarree, of obstipatie, soms ook afwisselend

 

Het meest kenmerkende symptoom van PDS is een zeurende, stekende of krampende buikpijn. De pijn kan zeer hevig zijn, bij veel mensen is dit voornamelijk 's avonds en 's nachts. De pijn kan gepaard gaan met aandrang, soms vermindert de buikpijn na het laten van winden of als je ontlasting hebt. Bij PDS is het ontlastingspatroon afwijkend, sommige mensen hebben diarree, anderen obstipatie, of een patroon waarbij verstopping en diarree elkaar afwisselen. Plotselinge onhoudbare aandrang komt veel voor.

Daarnaast kun je last hebben van maagklachten, moeheid, slaapproblemen of lage rugpijn. Deze klachten kunnen je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven.

Verschillende types PDS

 

Het prikkelbare darm syndroom kan worden onderverdeeld in drie typen, dit gebeurt op basis of diarree of obstipatie (verstopping) de overhand heeft.

 • PDS – D :  bij deze vorm staat diarree op de voorgrond. De ontlasting is dun tot waterig, komt vaker, is vaak lastig op te houden en kan gepaard gaan met krampen.

 • PDS – C :  bij deze vorm staat obstipatie (verstopping) op de voorgrond. De ontlasting is harder en klonterig, de stoelgang is vertraagd en kost moeite. Daarnaast kan een opgeblazen gevoel en buikpijn optreden.

 • PDS – M :  is een gemengde vorm, waarbij zowel obstipatie als diarree optreden.

Bijkomende symptomen

Bij PDS komen vaak ook andere maag-darmklachten voor, zoals gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel of een opgezette buik. Dit laatste kan zelfs zo zijn dat de buik 's morgens plat is en 's avonds lijkt of je een paar maanden zwanger bent.

Maagzuur, slikklachten, een brok in de keel en sommige soorten voedsel slecht verdragen.

Daarnaast kun je je vermoeid en futloos voelen, of klachten hebben die niet meteen onder PDS vallen: rugpijn, hoofdpijn, spierpijn, problemen met plassen, een onregelmatige menstruatie of pijn tijdens of na het vrijen.

Klachten kunnen van persoon tot persoon verschillen, en ook van dag tot dag. Periodes met en zonder klachten kunnen elkaar afwisselen.

presentatie skb II.jpg

Ik ben medisch hypnotherapeut met een specialisatie in de behandeling van het prikkelbare darm syndroom, zowel bij kinderen als volwassenen. Van oorsprong ben ik verpleegkundige. Ik werkte onder andere op interne geneeskunde en vervolgens op de hartbewaking.

Toen ik begin 20 was kreeg ik zelf last van mijn darmen. Na diverse onderzoeken kreeg ik de diagnose “spastische darm”. Helaas was er in die tijd nog weinig bekend en waren er ook geen gerichte behandelingen. Uit eigen ervaring weet ik dus hoe frustrerend dit kan zijn en hoe darmklachten je leven kunnen beheersen.

Inmiddels ben ik ruim 10 jaar hypnotherapeut en werk ik nauw samen met (huis)artsen, ziekenhuizen en MDL artsen. Daarnaast ben ik hypnotherapeut voor twee PDS behandelteams.

Hoe heb ik de begeleiding ervaren? Als fantastisch!!! Een aanrader. Persoonlijke begeleiding en zorg op maat.

Veel bruikbare tips. Wc houding, ontspanningsoefening dmv tellen. De STOP methodiek. En de luisteropnames zijn heerlijk. Ik gebruik ze elke avond. En als ik eens onrustig ben trek ik mij ook even terug om er een te luisteren. Het helpt meteen. Hierna voel ik mij weer herboren.

Elja wekt En geeft vertrouwen. En is altijd bereikbaar voor hulp en advies. Geen 8.00 tot 17.00 mentaliteit. Het gaat verder dan alleen maar je therapeut zijn. Je krijgt het gevoel dat alles bespreekbaar is en niets gek is.

Ik kom zeker bij Elja terug.

Pijn, obstipatie, opgeblazenheid ik ben er vanaf!

ERVARINGEN

— Mevr. A. - PDS

Wat artsen zeggen over darmgerichte hypnotherapie

Melanie Meijer.jpg

Dr. Melanie Meijer

Huisarts dokter Bloem Leefstijlkliniek

Buikpijn of een prikkelbare darm? Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. 

Het helpt om je stresssysteem tot rust te laten komen.
Met hypnotherapie word je je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan. Ik adviseer dit programma aan patiënten met PDS.

 

Elja is onderdeel van het expertiseteam "Buikpijn de Baas" en werkt binnen mijn praktijk als kinderhypnotherapeut.

prof dr Peter whorwell.jpg

Prof dr. Peter Whorwell

MDL arts - Manchester

Hypnotherapie biedt een unieke oplossing voor het probleem PDS omdat het een breed scala aan pathofysiologische processen kan wijzigen om zo tot symptoombestrijding te komen.

Dr M Otten.jpg

Dr. Marten Otten
MDL-arts Medisch Centrum De Veluwe

Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is een van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden. 

 

Elja was in mijn team werkzaam als verpleegkundige op afdeling Interne Geneeskunde in het MMC.

Wetenschappelijk bewezen                Vergoeding zorgverzekering                Geen bijwerkingen               24/7 comfortabel vanuit huis

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom