Vrouwelijke dokter

Hypnotherapie biedt veel mogelijkheden voor vrouwen in alle (hormonale) fases van haar leven; PMS, vaginisme, bevallen, en de overgang.

Met hypnotherapie creëer je innerlijke rust. Het helpt je de grootste veroorzaker van hormoondisbalans, stress, te reduceren. Verminder je de stress, dan verminder je opvliegers, transpiratie-aanvallen en andere overgangsklachten.
Hypnotherapie en zelfhypnose zijn fantastische methoden waarmee opvliegers in de overgang met maar liefst 75 procent kunnen verminderen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in het National Center for Complementary and Alternative Medicine.

Daarnaast kan hypnotherapie helpen met de aanpak van niet verwerkte emoties, slapeloosheid, oude, diep gewortelde patronen, overlevingsstrategieën en overtuigingen.

Hypnose voor zwangerschap en bevalling werd al in 1950 geïntroduceerd in een ziekenhuis in Londen in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien wordt het in vele landen, zowel in ziekenhuizen als bij thuisbevallingen gebruikt. 

PMS

Veel vrouwen voelen zich vlak voor en op de eerste dag van hun ongesteldheid moe en hebben last van buik- of hoofdpijn. Dat is normaal, echter wanneer de klachten zo ernstig zijn dat ze de normale manier van leven verstoren, dan is er misschien sprake van PMS - Pre Menstrueel Syndroom.

PMS is een verzamelnaam voor serieuze lichamelijke en emotionele klachten die telkens in dezelfde fase van de menstruatiecyclus terugkomen. De klachten zijn zo serieus dat ze het dagelijks leven sterk beïnvloeden. De klachten beginnen vaak in de 2de of 3de week van de cyclus en verdwijnen bij de meeste vrouwen weer op de dag dat ze ongesteld worden. Na een klachtenvrije periode van minimaal een week, komen de klachten weer terug. Dit terugkerende patroon kan ervoor zorgen dat het normale leefpatroon wordt verstoord.

VAGINISME

Als de vagina zich aanspant door angst, negatieve gedachten of andere klachten kan er sprake zijn van vaginisme. Het lukt een vrouw dan niet om een penis, vingers of tampon in haar vagina in te brengen.
Vaginisme of vaginistisch reageren wil zeggen dat het niet lukt om een penis, vingers of tampon in je vagina in te brengen. Als je dit probeert spannen de spieren in je bekkenbodem zich onbewust aan. Soms lukt het wel iets (een klein stukje) in te brengen, maar doordat je bekkenbodemspieren gespannen zijn kan dit pijnlijk zijn. Een vaginistische reactie komt regelmatig voor. Naar schatting heeft 18% van de vrouwen in Nederland er wel eens last van; 5% heeft er regelmatig of vaak last van. Sommige vrouwen hebben er hun hele leven last van, anderen alleen een bepaalde periode of alleen met een bepaalde partner. Er zijn ook vrouwen die alleen vaginistisch reageren bij een lichamelijk onderzoek, dus niet tijdens het vrijen.
Leren ontspannen, loslaten van belemmerende overtuigingen en weer vertrouwen krijgen in en houden van je eigen lichaam kunnen vanuit de hypnotherapie helpen.

BEVALLEN

Hypnotherapie voor zwangeren is er op gericht om iedere zwangere ontspanning te leren om goed door de bevalling te komen. Dit geldt zowel voor vrouwen die voor het eerst gaan bevallen, als vrouwen die  een eerdere bevalling als traumatisch heeft ervaren.

De technieken die je leert, helpen je op een simpele en doeltreffende manier goed en diep te ontspannen. Hierdoor kun je beter met de weeën en de pijn omgaan.

De ontsluitingsfase verloopt over het algemeen sneller en de pijnbeleving wordt als minder hevig ervaren.

De bedoeling is dat je de bevalling op een prettige, fijne manier beleeft en er met een goed gevoel op terug kijkt. Dit geldt zowel voor de vrouw die bevalt als voor haar partner die het mee beleeft.

Er zijn hypnotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in bevallen met hypnose.

OVERGANG

BAARN - Hypnose kan opvliegers met 74 procent verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het National Center for Complementary and Alternative Medicine.

 

Het is voor het eerst dat een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep naar deze techniek is uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in de online versie van het tijdschrift Menopause. 

De vrouwen die onder hypnose werden gebracht, kregen vijf wekelijkse sessies. Tijdens de hypnose ontvingen zij suggesties voor mentale beelden van koelte, een veilige plek en ontspanning. Daarnaast kregen ze een hypnotische geluidsopname die ze dagelijks moesten gebruiken. Ook de controlegroep nam deel aan vijf sessies - maar dan over gestructureerde aandacht -  en kreeg een geluidsopname met informatie over opvliegers.

Alle vrouwen hielden een dagboek bij over hun opvliegers. Daarnaast maakten ze gebruik van een apparaatje dat de frequentie en ernst van de opvliegers opnam. Na twaalf weken rapporteerden de vrouwen uit de hypnosegroep 75 procent minder opvliegers; in de controlegroep was dit 13 procent. Ook de ernst van de opvliegers was beduidend minder in de hypnosegroep, zowel bij de zelfrapportage als de objectieve meetmethode.

Bron: Gezondheidsnet