OPVLIEGERS

BAARN - Hypnose kan opvliegers met 74 procent verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het National Center for Complementary and Alternative Medicine.

Het is voor het eerst dat een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep naar deze techniek is uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in de online versie van het tijdschrift Menopause. 

De vrouwen die onder hypnose werden gebracht, kregen vijf wekelijkse sessies. Tijdens de hypnose ontvingen zij suggesties voor mentale beelden van koelte, een veilige plek en ontspanning. Daarnaast kregen ze een hypnotische geluidsopname die ze dagelijks moesten gebruiken. Ook de controlegroep nam deel aan vijf sessies - maar dan over gestructureerde aandacht -  en kreeg een geluidsopname met informatie over opvliegers.

Alle vrouwen hielden een dagboek bij over hun opvliegers. Daarnaast maakten ze gebruik van een apparaatje dat de frequentie en ernst van de opvliegers opnam. Na twaalf weken rapporteerden de vrouwen uit de hypnosegroep 75 procent minder opvliegers; in de controlegroep was dit 13 procent. Ook de ernst van de opvliegers was beduidend minder in de hypnosegroep, zowel bij de zelfrapportage als de objectieve meetmethode.

Bron: Gezondheidsnet

VAGINISME

Als de vagina zich aanspant door angst, negatieve gedachten of andere klachten kan er sprake zijn van vaginisme. Het lukt een vrouw dan niet om een penis, vingers of tampon in haar vagina in te brengen.
Vaginisme of vaginistisch reageren wil zeggen dat het niet lukt om een penis, vingers of tampon in je vagina in te brengen. Als je dit probeert spannen de spieren in je bekkenbodem zich onbewust aan. Soms lukt het wel iets (een klein stukje) in te brengen, maar doordat je bekkenbodemspieren gespannen zijn kan dit pijnlijk zijn. Een vaginistische reactie komt regelmatig voor. Naar schatting heeft 18% van de vrouwen in Nederland er wel eens last van; 5% heeft er regelmatig of vaak last van. Sommige vrouwen hebben er hun hele leven last van, anderen alleen een bepaalde periode of alleen met een bepaalde partner. Er zijn ook vrouwen die alleen vaginistisch reageren bij een lichamelijk onderzoek, dus niet tijdens het vrijen.
Leren ontspannen, loslaten van belemmerende overtuigingen en weer vertrouwen krijgen in en houden van je eigen lichaam kunnen vanuit de hypnotherapie helpen.

BEVALLEN MET HYPNOSE

Hypnotherapie voor zwangeren is er op gericht om iedere zwangere ontspanning te leren om goed door de bevalling te komen. De zelfhypnose die je leert, helpt je op een simpele en doeltreffende manier goed en diep te ontspannen. Hierdoor kun je beter met de weeën en de pijn omgaan. De ontsluitingsfase verloopt over het algemeen sneller en de pijnbeleving wordt als minder hevig ervaren. De bedoeling is dat je de bevalling op een prettige, fijne manier beleeft en er met een goed gevoel op terug kijkt. Dit geldt zowel voor de vrouw die bevalt als voor haar partner die het mee beleeft. Er zijn hypnotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in bevallen met hypnose.

<INFORMATIE of AFSPRAAK MAKEN>

HypnoseCentrumOost Wiedenbroeksingel 4 7481BT Haaksbergen 06 - 21 400 992 info@hypnosecentrumoost.nl