Hypnotherapeut

Methoden

Hypnose of hypnotherapie kent verschillende vormen. Van oorsprong werd er veel met klassieke hypnose gewerkt, dit is een vrij directe vorm die werkt met suggesties. Deze vorm is snel en effectief, het onderbewuste neemt snel en eenvoudig nieuwe ideeën op. Directe of klassieke hypnose wordt ook nu nog veel toegepast, en is bijvoorbeeld erg geschikt om te stoppen met roken, voor gewichtsbeheersing.

Hypnose kan ook als hypno-analyse of met therapeutische interventies gecombineerd worden. Hier wordt bijvoorbeeld gezocht naar de oorsprong van de klacht of symptoom en deze wordt op diep niveau hersteld. Je kan inzicht krijgen in gevoel of gedrag, oude overtuigingen of blokkades opheffen, saboterende stemmetjes in jezelf transformeren. Voorbeelden hiervan zijn regressie therapie, werken met delen, reïncarnatie therapie. De harde schijf in jouw computer weet de weg en weet ook wat er moet gebeuren voor herstel.

 

Hypnose is een holistische behandelmethode. Het werkt zowel op mentaal en emotioneel niveau als op fysiek niveau. Hypnose maakt het mogelijk de emotionele oorzaken van een ziekte te identificeren en te behandelen. Dit verwijdert de oorsprong van de ziekte. Zodra dit is gebeurd, begint een proces van verandering en genezing op mentaal, emotioneel en ook op fysiek niveau.

  • Fysiek niveau:
    Hypnose kan alle organische processen bij mensen beïnvloeden. Zo kunnen maag- en darmactiviteit, hartactiviteit, bloeddruk, klierfuncties, spier- en zenuwactiviteiten evenals sensaties en emotioneel leven worden beïnvloed. Ook pijnaandoeningen, bijvoorbeeld bij reumatische aandoeningen, kunnen positief worden beïnvloed. Hypnose is vaak sterker dan welke medicatie dan ook. Het grote voordeel is dat er geen schadelijke bijwerkingen zijn, zoals bij veel medicijnen helaas wel het geval is.

  • Mentaal en emotioneel niveau:
    Bij veel therapieën wordt geprobeerd de vergeten en onderdrukte ervaringen, gevoelens en conflicten te veranderen met het bewustzijn, of te onderdrukken met medicijnen. Deze omweg kost veel tijd en of onderdrukt alleen de symptomen. Met behulp van hypnose verander je op diep niveau, rechtstreeks in het onderbewustzijn.
    Hypnotherapie kan de zelf-herstellende mechanismen van het lichaam activeren, en genezingsprocessen versnellen. Daarnaast kan het goed gecombineerd worden met andere therapeutische methoden of medicatie.

Bewezen effectief

Tegenwoordig is hypnotherapie een onafhankelijke, psychotherapeutische methode waarmee vele soorten lichamelijke, geestelijke en emotionele problemen en klachten kunnen worden behandeld. Hypnose wordt dan ook meer en meer omarmd, zo ook in de medische wereld. (ziekenhuis, psychologen, psychiaters)  Bij vele aandoeningen is hypnotherapie evidence based, oftewel wetenschappelijk bewezen effectief.

Geschiedenis hypnose

Hoewel de wetenschappelijke geschiedenis van het gebruik van hypnose pas aanvangt met Franz Mesmer in de 18e eeuw werd de techniek reeds lang daarvoor toegepast door tovenaars en genezers. In Griekenland en ook in Egypte bestonden slaap-tempels, een soort kuuroord voor de geest waar mensen heengingen om te genezen. In de primitieve oudheid begaf de mens zich via rituelen in bewustzijnstoestanden vol vervoering en extase, teneinde contact met de goden te maken. Bij de Romeinen bracht Esculapius zijn patiënten vaak in een diepe slaap en verzachtte hun pijn door het strijken met de hand. In de bijbel lezen we hoe God Adam in een diepe slaap deed vallen en hoe Jezus wonderen verrichtte door handoplegging. (bron Wikipedia)

In de 19e eeuw, vóór de introductie van lachgas voor anesthesie, was hypnose een van de weinige opties voor pijnverlichting. Tot 1900 werd het beschouwd als de enige vorm van psychotherapie - totdat Sigmund Freud psychoanalyse ontwikkelde.