trappenhuis

Hoe werkt hypnose

Laten we nog even doorgaan met de vergelijking van een computer. Onze harde schijf van de computer wordt beschermd met een virusscanner. Tussen ons bewustzijn en onderbewustzijn zit als het ware ook een virusscanner, de "kritische factor". Deze kritische factor werkt samen met het bewustzijn en heeft als taak nieuwe informatie te vergelijken met oude ideeën en overtuigingen. Het laat alleen informatie toe in het onderbewustzijn die bestaande overtuigingen en ideeën bevestigt. Tegenstrijdige informatie en ervaringen worden afgewezen en komen niet in het onderbewustzijn.
 

Daarom zijn nieuwe overtuigingen en gewoonten (ik moet stoppen met roken, gezonder eten, regelmatig sporten, enz.) of nieuwe overtuigingen (ik ben lief, ik kan gelukkig zijn, etc.) ook zo moeilijk zelf te installeren. Ze worden afgewezen door de kritische factor en blijven bij het bewustzijn. Om de gedragspatronen, overtuigingen, of gevoelens die de achtergrond vormen van problemen en ziekten te overwinnen, is het noodzakelijk om nieuwe overtuigingen, overtuigingen, gewoonten en gedragspatronen in het onderbewustzijn binnen te brengen. En dit is precies waar hypnotherapie begint.

Hoe zorgen we dan dat deze nieuwe overtuigingen of gevoelens in ons onderbewustzijn terecht komen?

Een definitie beschrijft hypnose als het omzeilen van de kritische factor en het tot stand brengen van selectief en acceptabel (doelbevorderend) denken. Hypnose omzeilt eenvoudig onze virusscanner en neemt nieuwe aanvaardbare suggesties in het onderbewustzijn op. De hypnotherapeut ondersteunt je hierbij, we zitten als het ware samen aan jouw computer te werken waarbij ik jou help om op jouw harde schijf te werken: ongewenste programma's op te sporen, te resetten of nieuwe ideeën (suggesties) te installeren. Je hoort en ziet precies wat ik doe, en je bepaalt dus ook zelf wat er gewijzigd wordt!

 

Om het succes van hypnose te ondersteunen, is het belangrijk om niet na teveel mee te denken over de suggesties of ze in twijfel te trekken. Het is het beste als je de suggesties opneemt zonder na te denken. Laat de therapeut het werk doen en probeer niet teveel het proces te volgen. Teveel bewust met het proces bezig zijn beperkt de mogelijkheden om de nieuwe informatie op te nemen.

Daarom zeg ik graag tegen je: Stel je voor wat ik voorstel en laat het gebeuren. Dan heb je het grootste succes.

Misvattingen hypnose

Rondom hypnose heersen nog veel misvattingen. Deze veroorzaken angst wat kan belemmeren om optimaal van hypnose te kunnen profiteren. Een aantal misvattingen zijn:

  • Hypnose een soort van ‘slaap’ is of je bent "helemaal weg". Dit is ook niet vreemd; het woord hypnose komt van het Griekse woord "hypnos" wat "slaap" betekent. Daarnaast lijkt het alsof iemand die in hypnose is, in slaap is. Ondanks dat het voor vele mensen een fijne ontspannen toestand is, ben je absoluut niet in slaap of  "in hoger sferen" integendeel, je bent juist heel alert en je bewustzijn is gefocust op je binnenwereld. Geregistreerde patronen van hersengolven tonen aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt.

  • Bij hypnose heb je geen controle, je bent machteloos, je gaat gekke dingen doen die jou worden opgedragen door een hypnotiseur. Dit is het beeld wat geschapen wordt op televisie, of bij een hypnose show. Ook dit misverstand kan uit de wereld geholpen worden: niemand heeft macht of controle over je. Je voelt je ontspannen en comfortabel. Je hoort alles wat er wordt gezegd en je kunt antwoorden, je kunt bewegen, en ten alle tijden zelf de behandeling stoppen. Ook achteraf weet je wat er gebeurd of gezegd is. Je zult geen dingen doen of opnemen die indruisen tegen jouw persoonlijke normen en waarden.

  • Een angst die vaak naar voren komt: "wat als ik niet uit hypnose kom?" Dat is onmogelijk, er kunnen twee dingen gebeuren wanneer een hypnotiseur of hypnotherapeut je niet uit hypnose helpt, of je komt zelf uit hypnose, of je valt in slaap. En wanneer je in slaap valt word je vanzelf weer wakker.