FODMAP DIEET

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben vaak last van (soms hevige) buikpijn, een opgeblazen gevoel en een afwijkende stoelgang. De samenstelling van de voeding is van invloed op hun klachten. Om deze klachten te verminderen is het FODMAP-beperkt dieet ontwikkeld. Bij dit dieet wordt een aantal producten weggelaten uit de voeding. FODMAP staat voor: Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen. De volgende voedingsmiddelen worden in dit dieet voor een bepaalde tijd vermeden: 

  • Fructo-oligosachariden: tarwe en afgeleiden, rogge en afgeleiden, ui, look, artisjok, banaan (groot), schorseneer, prei, asperge, koekjes, 

  • Oligosachariden: peulvruchten, gedroogde groenten, champignons, 

  • Disachariden: melk en afgeleiden, room, sauzen en puree o.b.v. melkproducten,

  • Monosachariden: honing, appels, peer, mango, kers, gedroogde vruchten, vruchtensap, jam 

  • And

  • Polyolen: erythritol,isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol en xylitol.

Het FODMAP-beperkt dieet is geen eenvoudig dieet. Het advies is om ondersteuning van een gespecialiseerde diëtist hierbij te vragen. Meer informatie: Voedingscentrum of de website van het FODMAP-dieet.

HypnoseCentrumOost  Wiedenbroeksingel 4  7481BT  Haaksbergen  06 - 21 400 992  info@hypnosecentrumoost.nl