cv

Ervaringen van cliënten 

MEVR. A. - PDS

Hoe heb ik de begeleiding ervaren? Als fantastisch!!! Een aanrader. Persoonlijke begeleiding en zorg op maat.

Veel bruikbare tips. Wc houding, ontspanningsoefening dmv tellen. De STOP methodiek. En de luisteropnames zijn heerlijk. Ik gebruik ze elke avond. En als ik eens onrustig ben trek ik mij ook even terug om er een te luisteren. Het helpt meteen. Hierna voel ik mij weer herboren.

Elja wekt En geeft vertrouwen. En is altijd bereikbaar voor hulp en advies. Geen 8.00 tot 17.00 mentaliteit. Het gaat verder dan alleen maar je therapeut zijn. Je krijgt het gevoel dat alles bespreekbaar is en niets gek is.

Ik kom zeker bij Elja terug.

Pijn, obstipatie, opgeblazenheid ik ben er vanaf!

 

MEVR. D. - PDS

Tijdens de therapie heb ik geleerd om mijn darmen bewust te ontspannen dat vond ik erg waardevol. Mijn darmen beheersen nog maar voor 5% mijn leven, en mijn klachten van pijn en opgeblazenheid zijn zo goed als weg. Ook kan ik weer meer voedingsmiddelen verdragen. Het was prettig, goede begeleiding. Ik had zeker het gevoel dat ze mij serieus heeft genomen. Rustig, luistert goed en heeft aandacht. 

Eva - PDS

Ik ben enorm tevreden over de behandeling. Vooral de hypnosesessies waren erg rustgevend en effectief. Door de therapie ben ik anders tegen dingen aan gaan kijken en ben ik mijn lichaam en geest en de verbinding tussen die twee beter gaan begrepen. Dat was erg behulpzaam.

Ik heb de therapeute als erg competent en meelevend ervaren. Ik had het gevoel dat ze haar tips en oefeningen goed aan mijn behoeftes wist aan te passen, wat ik erg prettig vond. Ook vond ik dat ze mij veel uit kon leggen over prikkelbare darmsyndroom en relevante informatie voor het herstel heeft meegegeven. Ik had niet verwacht dat ik bijna geen last meer zou hebben van mijn darmen en ben erg gelukkig dat ik weet hoe ik hier in de toekomst mee om kan gaan, wanneer ik er weer last van zou krijgen.

 

MEVR. I. - PDS

Je behandeling heeft zeker goed aangeslagen, ben een stuk zekerder en heb het gevoel te kunnen beïnvloeden. Stoelgang ook veel regelmatiger. Kortom, succes! (mevr. heeft ruim 30 jaar PDS klachten) Scorelijst:

 • Obstipatie van 3 naar 1

 • Diarree van 7 naar 1

 • Pijn van 6 naar 1

 • Winderigheid van 9 naar 2

 • Opgeblazen gevoel van 7 naar 1

 • Darmlediging gevoel van 8 naar 2

 • Pijn van 2 dagen in de week naar 0 dagen

 • Tevredenheid over stoelgang van 50% naar 85%

 

Google recensie 

Door de hypnosesessies en de goede theoretische uitleg heb ik dit ervaren als een veelzijdige cursus als je darmklachten hebt. Onderwerpen zijn zoal; omgaan met gedachten en overtuigingen, stress en ontspanning in relatie tot je darmen, beweging, pijnprikkels en ademhaling, met een wetenschappelijke onderbouwing. Het heeft mij persoonlijk veel inzichten gebracht. Met sommige onderwerpen was ik zelf ook al bezig. Ik bemerkte dat wat herhaling en aanvullende tips mij goed deden. Ondanks dat het een online programma is voelt de ondersteuning van Elja en Herman en de vlotte reactie op vragen zeer persoonlijk. Nadat bij mij een ander medisch probleem was ontstaan waarvoor ik behandeling nodig had, heb ik ook veel steun aan het programma gehad. Daarbij kreeg ik ook nog een aanvullende hypno-sessies speciaal voor dit probleem, waarvoor nog steeds dank. Met mijn darmen gaat het langzaam beter. Ellen

MEVR. L. - PDS, STRESS

Ik ben heel blij dat ik bij je ben geweest, wat nu al goed merkbaar is dat die trilling (nerveuze spanning) in m'n lichaam tijdens gesprekken verdwenen is, dat ik goed oog contact maak. M'n lichaam als een geheel en warm aan voelt. Wat heel fijn is. Mijn buik voelt rustiger, ik heb minder kramp.
Dat ik nog wel wat gesnoept heb, maar niet met een dwang matig gevoel, vaak werd ik dan zo gepusht en had een hele nare trilling in m'n lijf, die is nu weg!
Na 3e sessie:Ik heb de laatste weken veel afspraken gehad en die zijn allemaal heel goed verlopen.
Kan mezelf goed onder hypnose brengen, ben goed aan t oefenen, t lukt me erg snel. M'n darmen daar gaat t ook nog steeds goed mee, ben d'r erg blij mee!

MEVR. M. - PDS COELIAKI

Naast Coeliakie had ik PDS klachten welke mijn leven nogal beheersten. Hiervoor ben ik op aanraden van de huisarts bij Elja in behandeling gegaan. De begeleiding was goed, de uitleg was duidelijk, de oefeningen waren goed te doen en als ik er een probleem mee had, werd dat opgelost.

De oefeningen om te ontspannen en niet behulpzame gedachten los te laten heb ik als het meest waardevol ervaren. Met deze handvatten denk ik genoeg mee te hebben gekregen om zelf verder te kunnen gaan. Mijn darmklachten zijn zo goed als verdwenen, wel zal ik door mijn Coeliakie op mijn eten moeten blijven letten.

Ik heb Elja als prettig ervaren en met kennis van zaken.

MEVR. L. - PDS

Ik heb de therapie als fijn ervaren, geleerd om mijn darmklachten niet meer mijn dag te laten verpesten. Ik ben nog steeds lerende in dit proces maar ik heb er veel aan gehad. Daarnaast heeft het me ook goed gedaan om wat meer oog voor het positieve te krijgen ipv het negatieve. Ik vond vooral de ontspanning oefeningen fijn om tot rust te komen en meer positiviteit te beleven. Elja vind ik een hele fijne vrouw. Ze is begripvol en heeft veel kennis om goede tips te geven.

MEVR. N. - MISSELIJKHEID, ANGST

Ik ben in september bij je geweest voor mijn eerste ervaring met hypnose.

Mijn probleem is/was dat ik tijdens mijn weekenden weg en tijdens vakanties steeds misselijk ben.

Ik zou je nog laten weten hoe het is gegaan.

Om te zien of de behandeling geholpen heeft moest ik een weekend weg plannen. En dat duurde even d.m.v. de corona.

Twee weken geleden ben ik met mijn man naar ... geweest. Een mooi appartement aan zee.

Ik heb de donderdag voor vertrek even wat last van spanning gehad maar eenmaal in bed en mezelf toegesproken te hebben is de angst/spanning afgezakt en heb ik een goede nacht gehad.

Dat hele weekend ben ik ontspannen geweest. Dat was een hele fijne ervaring.

Helaas konden we niet uiteten omdat de horeca dicht zit.

Ik heb door deze ervaring wat meer vertrouwen in de toekomst gekregen. Nu maar hopen dat we snel weer op vakantie kunnen om te ervaren hoe dat nu gaat.

MEVR. M. - PDS, ERNSTIGE OBSTIPATIE

Goedemorgen Elja, hier even een update. Het is nu een week geleden. Heb na de hypnose dagelijks stoelgang gehad, wat een verademing. Ook het water drinken is beter nu, ik merk nu eerder op dat ik dorst heb. Vanmorgen gaf de weegschaal 1,3 kg. minder aan. Ik zeg succesvolle week gehad! Thanks!

MEVR. M. - ANGSTSTOORNIS M.B.T. MISSELIJKHEID EN DARMKLACHTEN.

Het gaat goed met me, ik ben een stuk minder angstig en misselijk. Ik denk er ook veel minder aan. Ik sta er niet meer mee op. Ik had dit weekend ook veel feestjes en verplichtingen waar ik normaal tegen op zag en nu gewoon met veel zin heen ben geweest. De zelfhypnose vond ik in het begin nog wel lastig, maar na een paar keer doen ging het beter en heb daar ook veel baat bij. Dankjewel voor alles!

MEVR. J. - PRIKKELBAAR DARM SYNDROOM

...Wat betreft mijn buikklachten en de techniek met m'n handen op mijn buik zie ik resultaat. Ik heb weer meer en andere dingen kunnen eten zonder er veel last van te krijgen....en met het ontgroeningsweekend kon ik patat, chips en frisdrank eten/drinken. Ja ik weet, niet gezond ;-) maar wel fijn om een keer mee te kunnen doen!

Google recensie 

Ik heb het twaalf weken programma voor PDS gevolgd en dit heeft mij heel goed geholpen. Ik durf weer zonder zorgen op pad te gaan. De cursus biedt veel kennis over PDS, de dagelijkse online hypnotherapie sessies zijn effectief en de begeleiding vanuit het Medisch Hypnose Centrum is gedegen en professioneel. Petra

JONGEDAME L. 14 JAAR - PDS

De therapie was prettig, de oefeningen kon X goed thuis uitvoeren. Elja is zeer betrokken bij de voortgang. De ademhalingsoefeningen en de ontspanningsoefeningen voor thuis waren erg waardevol voor tijdens en tussen de buikpijnen. Elja was heel aardig, rustig, begripvol. Erg betrokken. We voelden ons zeker serieus genomen en we zijn niet aan het lijntje gehouden. Er was sprake van goed overleg en uitleg.

Mevr. C. - colitis, PDS

Ik heb al ruim 50 jaar klachten, ben heel lang niet serieus genomen, en heb werkelijk al alles geprobeerd. Hypnotherapie kwam wel regelmatig voorbij, ik ben blij dat ik er nu aan begonnen ben. De sessies zijn heel prettig om af te luisteren. Die sessie waarbij er speciaal voor mij een drankje is om te herstellen heeft mij bijzonder geraakt. Ik merk dat ik mezelf nu toestemming kan geven om te herstellen Voor het eerst heb ik hoop dat mijn klachten worden opgelost. Afgelopen week voelde ik mij voor het eerst weer gelukkig, zelfs als ik het nu vertel word ik er nog emotioneel van. Het programma is heel goed opgebouwd, mijn complimenten. Door de jaren heen heb ik al heel veel therapieën gevolgd dus niet alles is nieuw, maar ik kan er nog steeds veel uit halen. Dus ik ben meer dan tevreden! 

Mevr. A. - PDS
Het heeft echt goed gewerkt, vooral die ontspanning oefeningen en de ademhaling. Ik kan zelfs weer melkproducten gebruiken zonder buikpijn te krijgen.

Mevr. E. - PDS

Ik ben enorm tevreden over de behandeling. Vooral de hypnosesessies waren erg rustgevend en effectief. Door de therapie ben ik anders tegen dingen aan gaan kijken en ben ik mijn lichaam en geest en de verbinding tussen die twee beter gaan begrepen. Dat was erg behulpzaam.

Ik heb de therapeute als erg competent en meelevend ervaren. Ik had het gevoel dat ze haar tips en oefeningen goed aan mijn behoeftes wist aan te passen, wat ik erg prettig vond. Ook vond ik dat ze mij veel uit kon leggen over prikkelbare darmsyndroom en relevante informatie voor het herstel heeft meegegeven. Ik had niet verwacht dat ik bijna geen last meer zou hebben van mijn darmen en ben erg gelukkig dat ik weet hoe ik hier in de toekomst mee om kan gaan, wanneer ik er weer last van zou krijgen.

Mevr. D. - PDS angst

 Sinds ik met het programma bezig ben ervaar ik veel meer energie. Na een dag werken ben ik niet meer helemaal kapot en onderneem ik meer in de avond. Wanneer ik rustig ben, is mijn buik dat nu ook. Wanneer ik wel last heb van mijn buik, beïnvloedt dat niet meer de hele dag of meer dagen. Ik durf dus veel meer! 

Wat voor mij echt een eyeopener was, is dat ik altijd keek naar mijn buik als 'het probleem', maar ik zie nu in dat mijn hersenen, mijn gedachten, zoveel invloed hebben. Ik merk dat ik door de jaren heen veel angsten heb gecreëerd en dat het doorwerkt naar mijn buik. Dat vind ik eigenlijk het moeilijkste, om dat patroon te doorbreken.  (mevr. is 3 weken bezig)

Mevr. J. - PDS

Jij hebt mij zo goed geholpen. Na 5 jaar PDS ben ik een ander mens geworden zegt mijn omgeving. Door een tip van een collega, die ook het programma had gevolgd, ben ik in december begonnen.  Die tip had op geen beter moment kunnen komen, ik was helemaal klaar met mijn darmen, ik had het gevoel dat die niet meer bij mijn lichaam hoorden en ik had geen vertrouwen meer in mijn lijf. Vooraf had ik nog vragen en twijfels, en die wist Elja goed te beantwoorden,  ik had direct een goed gevoel bij het programma. Online maar toch met hulp dichtbij want je was altijd bereikbaar via de app. De therapie en de luistersessies zijn fijn, aangenaam en zeer ontspannend. ik bemerkte al na een aantal dagen dat mijn pijn, mijn windjes en mijn opgeblazen gevoel al stukken minder werd, en dit heeft zich in de weken daarna gestaag doorgezet. Ik kan na 15 weken zeggen dat ik makkelijker kan poepen en ik ga regelmatiger naar naar het toilet. Nu heb ik nog nauwelijks nog last, en zodra ik last heb, dan luister ik naar je en doe mijn ademhaling oefening. Werkt perfect bij mij. Superblij!   

Mevr. M. - Crohn en PDS

Hoi Elja, ik ben nu een week en 1 dag bezig en merk echt al wel verschil! Ongelooflijk! Mijn stoelgang is anders, ik ben wat ‘rustiger’ en ben niet meer zo in m’n hoofd bezig met de wc! Ik verheug me iedere dag weer op een nieuwe hypnose want ze geven me echt ontspanning!​

Mevr. S. - PDS, diarree

Het gaat heel goed met me. De sessies vind ik heel prettig om te luisteren, ik word er heel ontspannen van. Ik vind het heel makkelijk om de dingen die je vertelt voor te stellen. Soms val ik zelfs in slaap aan het eind. Vandaag ben ik voor het eerst weer naar de supermarkt geweest (3 weken thuis na operatie – red.) en dat ging goed. Vroeger was ik er altijd benauwd en nerveus maar nu kon ik er gewoon zijn. Het is zo'n verschil met hoe ik hiervoor was. Als de telefoon ging of er kwam iemand op bezoek, dan zat ik meteen op de WC. Kortom ik ben heel blij dat ik jullie gevonden heb en ik heb er vertrouwen in dat het steeds beter zal gaan.

Mevr. M. - PDS, angst, burn-out

Even een berichtje van mij... Het gaat goed met me. Ben al verschillende keren in de stad geweest en heb al sinds lange tijd niet zo veel meer ondernomen.. Jouw training heeft me absoluut de juiste duw gegeven. Het is heel fijn om eindelijk steeds meer verbetering te voelen. Mijn man en dochter vinden t natuurlijk ook fijn dat ik weer dingen kan ondernemen. Vooral voor mijn dochter vind ik t heerlijk!!

Het mooiste wat me gegeven is is dat ik nu echt diep van binnen voel dat ik alles in mij heb om een prachtige toekomst tegemoet te gaan... Stapje voor stapje. Het is het waardevol geweest en nogmaals dank voor je enthousiaste steun!

 

Dhr. D. - PDS Pijn diarree

Ik vond de therapie super goed. Voornamelijk dat je je hand op de buik moet leggen en ontspannen. Elja is meelevend serieus en toont interesse. Ze leeft erg mee en denkt altijd mee met gepaste oplossingen.

 • Diarree van 9 naar 0

 • Pijn van 10 naar 1

 • Beïnvloeding leven van 100% naar 20%

 • Gestopt met roken

 • Van anderhalf jaar volledig thuis zitten, weer parttime aan het werk en kan weer op stap.  

Mevr. D. - colitis ulcerosa

Mijn ontstekingswaarde is vorige week weer gemeten en blijkt weer net zo erg te zijn als vorig jaar. 1060 Vorig jaar moest ik toen zeker 30 keer per dag naar de wc rennen met dunnen diarree.  Dit is nu helemaal niet het geval. Ik denk dat dit voor een groot deel te danken is aan de hypnotherapie. Ik kan al veel beter los laten en mijn gedachten omzetten.  Dankjewel daarvoor! 

Dhr. P. - PDS (75 jaar)

Het gaat goed met me, het dagelijks doen van de ontspanningssessie doet zeker wat met mij. Niet alleen wat PDS betreft, maar ook in algemene zin. Ik loop losser, het lijkt of mijn stem een beetje is gezakt en ik voer een aantal zaken met meer ontspanning uit. 

​​

Mevr. A. - PDS
Het gaat de goede kant op met mijn klachten. 

Ik heb vorige week ijs geprobeerd en ik kreeg geen opgeblazen buik.

Sowieso zijn mijn darmen en maag rustiger dan voorheen. Ik ben erg tevreden. 

Mevr. L. - PDS
De pijn rechts onder in de buik is er niet meer, de spanning op de darmen is weg.  De ontlasting verloopt beter, dagelijks, neigt nu meer naar te vast. Zo zijn ook mijn klachten van misselijk gevoel, slap, duizelig, moe weg.

Afgelopen maanden met de dood van mijn geliefde hond en het wegvallen van alle activiteiten door Covid-19 waren niet makkelijk. En de angst voor besmetting (ik heb longproblemen). Alhoewel ik geen angstig persoon ben, speelde dit nu wel een rol. Nu merk ik dat ik weer rust heb. 

Inmiddels is er weer een hond in huis en de vooruitzichten voor het najaar met aanvang van alle activiteiten zien er goed uit. 

Mevr. R. - diarree

Ook heel fijn, dat ik zondag naar de verjaardag  van mijn zwager kon, 1 uur onderweg en dan ook nog met een rode broek aan i.p.v. een zwarte, zoals het laatste jaar en maandag naar de verjaardag van mijn dochter, gezellig samen naar Loods 5, zonder dat ik me veel zorgen hoefde te maken.

Dhr. W. - PDS anale fistel

Hierbij wil ik aangeven dat het goed gaat. Soms in hectische weken heb ik wat sneller last van een mindere ontlasting, maar om vervolgens even ademhalingsoefeningen of meditatie te doen, herstelt dit goed. Het is ook enkel de ontlasting op die momenten, geen buikpijn of acute ontlasting. Daarnaast heb ik in het begin ook wel eens bloed in m’n ontlasting gehad door een fistel. Dit is afgelopen maanden ook niet meer voorgekomen. Dank voor het programma!

 

Mevr. L. - PDS

Ik heb de therapie als fijn ervaren, geleerd om mijn darmklachten niet meer mijn dag te laten verpesten. Ik ben nog steeds lerende in dit proces maar ik heb er veel aan gehad. Daarnaast heeft het me ook goed gedaan om wat meer oog voor het positieve te krijgen ipv het negatieve. Ik vond vooral de ontspanning oefeningen fijn om tot rust te komen en meer positiviteit te beleven. Elja vind ik een hele fijne vrouw. Ze is begripvol en heeft veel kennis om goede tips te geven.

Dhr. K. - PDS
Hallo Elja, het gaat al een aantal dagen beter met me. Minder pijn in onderbuik, zowel wat frequentie als ernst betreft. Af en toe nog wel pijnklachten, maar werkelijk beduidend minder. Ik maak me er ook minder druk en bezorgd om. ook het slapen gaat nu beter, tevens minder piekeren als ik (toch) wakker word. 

(12 dagen bezig met het programma)

Ik heb nauwelijks nog pijnklachten in mijn (diepe) onderbuik. Deze zijn dus nagenoeg verdwenen. Bovendien slaap ik weer stukken beter en is vooral ook mijn piekergedrag beduidend verminderd. Ja, het één heeft invloed op het ander.

(21 dagen bezig met het programma)

Mevr. G. - diarree

Hierbij mijn bevindingen omtrent “Je buik de baas”.

Nu na 3 weken heb ik het gevoel dat ik wel wat veranderingen bemerk.

Voor wat betreft mijn ontlasting heb ik het gevoel dat het wat vaster wordt.

Ik vind de sessies erg rustgevend.  Liggend op bed ben ik al verschillende keren in slaap gevallen.

Ben er wel wat rustiger van geworden.

Mevr. M. - PDS en maagklachten

De sessies vind ik erg prettig om te doen. Ik word er ontspannen en rustig van. Ik slaap als een roosje,  één dag laatst last gehad van een pijnlijke buik... maar dat is al veel beter dus dan voorheen. Dus absoluut een rustige en niet pijnlijke maag en darmen. 

Ik zou het zeker iedereen aanraden dit te doen, want het is een wereld van verschil   

 

Dhr. P. - buikpijn

Het gaat inderdaad nog uitstekend en beluister je lessen nog steeds meerdere keren per dag, vooral ademhaling is een van de favorieten. Ook de muziek is prachtig (waar vind ik die?) en neemt me helemaal samen met je stem mee in ontspanning.

Als dit programma achter de rug is wil ik verder met een vorm van hypnose en ontspanning, vooral het in mij opnemen van zachte kracht en stroming doet mij goed.

Dank tot zover,

 

Mevr. T. 80 jaar - PDS
Vanaf mijn 15de heb ik al PDS.
Ik had deze therapie met mijn huisarts besproken en hij was een paar jaar geleden nog ertegen. Nu zei hij, doe het maar en laat mij weten of dit helpt. Want ik had alles al gedaan, medicatie, poeders en pillen het leek alsof hij niet meer wist wat met mij te doen.
Na de eerste week sliep ik al veel beter, mijn pijn die ik elke dag had is bijna weg en mijn opgeblazen gevoel en winderigheid is ook bijna weg. Elja vertelde mij dat de verbeteringen die ik nu doormaak blijvend zijn. Mijn huisarts is nog steeds verbaasd. ​

Mevr. I. - PDS diarree

Ik moet zeggen dat ik echt veel verschil merk sinds ik gestart ben met de therapie. Ik ga tegenwoordig maar 1 x per dag na het toilet met soms uitzonderingen van 2 of 3 x 9 van de 10 keer is het gewoon mooie vaste ontlasting en als ik moet heb ik ook tijd om het even uit te stellen zonder dat ik moet rennen naar het toilet. Ik moet wel zeggen dat ik het lastig vind om altijd de ademhaling oefeningen tussen door te doen, deze schieten er wel eens bij in. De luister oefeningen doe ik trouw iedere dag, Ik heb zelfs 2 x een date gehad waarbij ik van te voren niet al 100 x op de wc gezeten had. Sommige voedingsproducten merk ik aan me ontlasting, maar dat ik weer gewoon gluten en brood kan eten nu is zo fijn!! Dus eigenlijk gaat het een stuk beter. 

Mevr. S. - PDS
Na mijn operatie is het steeds beter gegaan. Inmiddels ben ik al zo goed herstelt dat ik me beter voel dan in jaren het geval is geweest. PDS speelt me al mijn hele leven parten. Je programma is erg mooi en goed. Mijn schoondochter overweegt om zich ook aan te melden. Zij heeft collitis ulcerosa. En PDS.

Bedankt voor de ondersteuning en succes met je werk.

Mevr. I. - PDS
De verbetering bemerk ik met name in een betere energie en eigenlijk geheel pijnvrij. Ook mijn stoelgang is nu veel rustiger.

Mevr. L. - PDS
Hallo Elja, Door jouw cursus snap ik wel veel beter de invloed die onze hersenen op de darmen uitoefenen en omgekeerd. Hierdoor snap ik ook beter waardoor ik meer klachten heb.

De positieve veranderingen die ik heb gemerkt zijn.

Het gevoel dat ik meer grip kan uitoefenen op mijn darmklachten

Door de darmgerichte oefeningen kan ik zorgen dat de opgehoopte lucht in mijn darmen sneller mijn buik verlaat

waardoor ik wat meer uren kan slapen en minder vaak oploop in de nacht.

Hierdoor heb ik overdag wat meer energie om meer te bewegen en dingen te ondernemen.

Door deze veranderingen voel ik dat de darmklachten mijn leven minder beïnvloeden.

Mevr. M. - PDS (3 weken bezig)
Met veel plezier wil ik je mijn positieve veranderingen mailen!

- mijn stresslevel is flink gedaald!

-toiletbezoeken veranderen,( hoewel de frequentie nog hetzelfde is, af en toe minder vaak)

-structuur van de ontlasting is veranderd

-buikpijn is vele malen minder

-vertrouwen neemt toe.

 

Gisteren had ik de crematie van onze neef. Mijn hartslag zat bij het opstaan al in mijn keel. Ik ben weer in bed gaan liggen en heb een ademhalingssessie gedaan.

Daarna heb ik me klaargemaakt en nogmaals een sessie gedaan. Ik kon wel juichen want ik was totaal niet meer nerveus. Dus geen buikpijn of spanning voor toiletbezoek.

Ik heb dit nog nooit zo onder controle gehad. Ben erg dankbaar!

Het begin van het doorbreken van de vicieuze cirkel is er!

Mevr. M. - PDS (halverwege programma)
Er zijn zeker wel wat verschillen met het begin van de cursus.

Zo zijn mijn darmen rustiger geworden. Zelf ben ik ook wat rustiger. Alleen blijf ik last hebben van mijn endeldarm, maar daarvoor ben ik nog onder behandeling bij de Proctoskliniek. Het lijkt erop dat mijn endeldarm de spier eronder irriteert. Ik krijg daar binnenkort een botox injectie in. Dat is in december ook al gebeurd bij mijn kring-en bekkenbodem spier gedaan en dat heeft wel geholpen. 

Buikpijn heb ik niet meer en ook geen diarree.

Ik heb 2 angst/ontspanningsoefeningen van je gekregen, de eerste vond ik helemaal niets, de tweede gebruik ik nog dagelijks en dat is erg prettig. Heb je er nog 1 voor mij?

Dus zoals je kunt lezen gaat het darmtechnisch gezien wel goed, alleen het zitten is nog erg pijnlijk, maar dat wordt eind februari hopelijk verholpen.

Mevr. W. - PDS

De reden waarom ik het programma 'je buik de baas' heb gevolgd is omdat ik erg veel last van mijn buik had. Heel veel lucht in mijn buik en stekende pijn. Ik heb meerdere onderzoeken gehad en de dokter kon gelukkig geen heel ernstige dingen ontdekken, maar wel gaf hij de diagnose PDS. Mede door dit programma en de oefeningen ben ik rustiger en bewuster gaan eten. En met de oefeningen lukte het mij om beter en vaker te ontspannen. Juist die ontspanning gaf verlichting van de pijn en zorgde voor minder lucht ophoping. Na enige tijd werden mijn klachten steeds minder en minder. Op dit moment heb ik af en toe nog wel wat lucht in mijn buik, maar hier heb ik geen last van en verder ervaar ik gelukkig geen pijn meer.

Erg blij dat ik de keuze heb gemaakt om dit programma te volgen. De stem van Elja tijdens de oefeningen vind ik erg prettig om naar te luisteren en zij wijst je als het ware de weg tijdens de oefeningen. Voor mij heeft dit echt heel goed gewerkt en het werkt nog steeds.

Dhr. S. - PDS en maagklachten (na 3 weken)

In de eerste week verdween de maagpijn. De obstipatie leek toe te nemen, wel minder lucht. Nu na drie weken merk ik dat mijn ontlastingspatroon aan het veranderen is, de echte obstipatie wordt minder, maar echte regelmaat zit er nog niet in. Ik moet soms wat vaker, het voelt allemaal wel wat anders. Sinds een dag of vier voel ik energietoename. 

Het lijkt ook dat ik iets beter slaap. 

Kortom, mooie stappen.