Doctor aanpassen saldo op weegschaal

Hypnotherapie & Gewichtsbeheersing

De inzet van hypnose bij gewichtsproblemen wordt steeds bekender.

Ons onderbewuste heeft veel meer invloed op ons eet- en drinkgedrag dan we denken. Hoe vaak stoppen we niet gedachteloos het ene na het andere dropje in onze mond wanneer we autorijden? Waarom is een feestje niet gezellig met een flinke punt taart en hapjes? En waarom hunkeren we na een dag hard werken naar een zak chips 's avonds op de bank? Waarom eten we überhaupt zoveel slechte dingen terwijl we willen afvallen of gezonder willen eten? Of eten we door terwijl we al vol zitten?

Het is allereerst van belang te identificeren wat voor eter jij bent. We hebben allemaal onze eigen eet-redenen en patronen. Aan de hand van het intake gesprek bekijken we welke type eter jij bent. Daar is de behandeling op afgestemd. 

Snoep, koekjes, chocola of chips. Iedereen heeft wel een zwak voor een bepaalde snack of lekkernij. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Vaak worden bepaalde eetgewoontes pas een probleem, wanneer ze te vaak terugkomen of als je er geen controle meer over hebt. Zo gebeurt het nogal wat mensen dat ze na het avondeten weer "honger" hebben en de voorraadkast induiken. Of elke avond op de bank zitten met een zak chips, wijn en toastjes.

Eet je verder (over het algemeen) gezond? Geen hele grote maaltijden? Je wilt een aantal kilo afvallen, en het probleem zit vooral in het tussendoor snacken en snaaien?

Met  1 - 2  sessies hypnose krijg je een steuntje in de rug, waardoor het veel meer ‘als vanzelf’ gaat.  Je kunt makkelijker "nee" zeggen. Daarmee krijg jij zelf controle over je eetgedrag én ga je gezondere keuzes maken, zodat jij je straks weer fit en energiek voelt.

 

Ook kunnen onbewuste gewoontes, emoties of overtuigingen ons eetpatroon drastisch beïnvloeden. "Wanneer ik stress/verdriet/boosheid/frustratie ervaar moet ik eten" "ik moet mijn bord leegeten" of "ik ben eenzaam en alleen, eten helpt me gelukkig te voelen".

We kunnen nog zo veel wilskracht hebben, maar als er iets in ons onderbewuste is dat een koppeling heeft gemaakt tussen bijvoorbeeld verdrietig voelen en koekjes eten, dan kunnen we nog zo streng zijn voor ons zelf maar het onderbewuste zorgt ervoor dat we uiteindelijk toch naar de koektrommel grijpen. Vaak zijn de oorzaken van overgewicht van emotionele aard.

Bij een traditioneel dieet ligt de focus op het beperken van calorieën of het uitsluiten van een voedingsgroep. Er wordt dan geen rekening gehouden met de oorzaken van het overgewicht. Het dieet wordt volgehouden "op wilskracht" dat wil zeggen door er bewust mee bezig te zijn. Vaak ziet men dan nadat het dieet is beëindigd iemand weer terug gaat naar zijn oude gewicht, omdat de meeste (strenge) diëten op de lange termijn niet vol te houden zijn of het achterliggende probleem niet is aangepakt.

Met hypnotherapie kunnen we op zoek naar de echte oorzaak van het overgewicht. We gaan oude overtuigingen vervangen door behulpzame overtuigingen en gewoontes.

Met  2 - 3  sessies hypnose ga je veranderingen maken, waardoor het veel meer ‘vanzelf’ gaat.  Emotie-eten vermindert. Je kunt makkelijker "nee" zeggen. Daarmee krijg jij weer controle over je eetgedrag, emoties bepalen niet langer wat jij eet. Je gaat gezondere keuzes maken, waardoor je als vanzelf afvalt en je beter gaat voelen.

Hypnotherapie is geen dieet of quick-fix.

Je leert nieuwe gewoonten aan: het ondersteunt jouw proces en helpt je bij het ontwikkelen van een gezond en evenwichtig eetpatroon wat ook op de lange termijn vol te houden is.

Het is belangrijk dat je er zelf positief in gaat staan, zodat je met 1 - 3 sessies al flink kunt afvallen. Dit zal ook na de sessies nog doorgaan, omdat je niet meer hoeft te diëten op wilskracht.

Wanneer je geregeld te veel eet, geen verzadiging kent, en een BMI hoger dan 30 hebt kun je ook overwegen om het virtuele maagband programma in te zetten.


 

Healthy Breakfast